Aaaaand we are back на муабетот за тоа кој колку поминал и колку брзо...
И затоа јас пак ќе го спомнам фактот дека Нед и Роберт во само една епизода со цела пратња отидоа од Винтерфел до Кингс Лендинг во првата „непогрешива“ сезона.
Мене епизодата ми се допадна многу, досега најдобра од трите, на глупости и нелогичности укажувам секогаш, како сцената со Арја преправена во Волдер Фреј- тоа беа тешки глупости, магично изградената флота на Јурон, можеа барем некое глупо обајснување да смислат како е изградена, но некои големи нелогичности сега освен тајмингот баш и нема.
На тој од банката Серси му кажува дека експлозијата во катедралата е несреќен случај и колку и да се верзиите меѓу луѓето различни официјално кај неа нема вина, а како што кажа Џејми еден ден народот те плука гол дур шеташ по улици друг ден те воздигнува што е тоа чудно, народот е овца- дали во серијава или во реалниот живот нема разлика.
Ако Тарли како најсилен и уште неколку вазали на Тајрел откажале послушност тоа автоматски значи дека нивната армија е преполовена, Ланистерската е во фул бројка, во серијава отсекогаш е потенцирано мислам дека Ланситерите а не Тајрел имаат најголема армија.
Тоа што баш на Серси и успева сето ова и изгледа како бријилајнтен тактичар и воен лидер, можда е малку ради приказната да биде поинтересна, но и фактот дека ја советуваат доста интелигентни луѓе како Кајбрн, Џејми, Рендал Тарли.
Aко веќе барам замерки за епизодава, не ми се допадна како тоа Џора се излечи од тешка неизлечива болест за една вечер како ништо да не е. Исто и Бран и неговото понашање како некој забеган проповедник со тој матен поглед у далечината.