Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
E

Epsilon

Гостин
Vazno sum makedonec.:)

Toa kade ziveam e najnebitno, bidi sreken sto ne ziveam vo MKD zasto tebe lebot ke ti go jadam. ;)

Sekoj zarabotuva spored toa kolku e sposoben. Sto da ti kazam, za mene ti e 10 000ki tvoj ne se ni dve veceri, za nekoj se cel mesec. Razlikata e sto jas ne cekam nekoj da mi gi dade, nego si gi zarabotuvam. Ti cekas. ;)

Pamet ne mozes da solis na nekoj sto nema mozok, poveketo tuka ste noevi, so glava u pesok, taka da uzivaj. :tapp:
уште од старт ме потценуваш, а ни ме знаеш ни познаваш. :(

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.981
Поени од реакции
11.621
Кaкo се ближaт oдмoри ги снемуе шaрените куртoни дa пoстирaaт мaсoвнo.Кaј ли ќе ги курцaaт пaрите штo ги нaкaлaпијa? Нa Алкидики мoждa?
Мнoгу дoбaр мaјстoр имaв еден,ми пoпрaвaше нaмештaј гo бaрaв нa мoбилен искључен нoн стoп oдaм у рaбoтилницa-зaтвoрил.Кoмшијaтa негoв ми викa не рaбoти веќе.Му викaм дa не се рaзбoлел?Не бе викa oди нa прoтести фaрбaaт шaрaaт сoбирa кoпиљaци низ мaaлo ги нoси сo негo.Пoсле гo сретнaв му викaм aбе дoбaр мaјстoр си зaштo зaтвoри?Се смее лембекoт викa тебе дa ти пуштaaт пo 100.000 нa месец ке рaбoтиш?
:vozbud::vozbud::cuc::cuc::pos::pos::aplauz::aplauz:

Член од
4 јуни 2017
Мислења
47
Поени од реакции
10
Дали ова значи дека новото име сакаш да биде Европска Македонија? Сега е грев ако сакаме да не го менуваме името Република Македонија?
Европска, Источна, Северна, Јужна, Западна Македонија, има ли разлика? Само да се реши проблемот аман!

C

cige

Гостин
Неможам да ги разберам тие што гласале за третата опција. Што е тоа по секоја цена?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Неможам да ги разберам тие што гласале за третата опција. Што е тоа по секоја цена?
toa se vika,baranje odgovornost segde,samo ne kaj sebe.
eve pogore nekoj vika,`bilo koe ime samo da se resi problemot`
koj fakin problem? imeto ne e pricinata zaso nie sme problematicni kako narod. nie sme gomna i kje bideme gomna nezavisno kako se vikame ili kje se vikame.
namesto pod pritisok da staneme podobri lugje(kako izraelcite) nie toj pritisok go koristime za izgovor za seta nasa nesposobnost,zlobnost i sve po red.
nekoi duri veruvaat deka magicno kje staneme evropski narod sto ne pluka na ulica i ne frla gjubre od terasata na 14ti kat,samo ako go smenime imeto
mizi asan,tulumbi pagjaat

S

silmarillion

Гостин
Ок де знаеме дека во културолошкиот развој сме шлајм и дека ни ЕУ ни НАТО нема да ни го сменат тој ген. И кои се опциите за иднина?
1. Да не остават сами да се развиваме неутрално (никој, никогаш)
2. Да влеземе во ЕУ и НАТО па што биде нека биде
3. Да станеме руска подружница па што биде нека биде

Значи било кој од овие три работи одма ги потпишувам со две раце ама одма. Али дај ги бре јавно како официјална стратегија. А не декларативно ЕУ и НАТО а практично нејќеш да влезеш.

Сакаш да влезеш под уставно име а знаеш дека неможеш, значи дека нејќеш да влезеш. Да сакаш да влезеш и име ќе смениш и се што треба.

Да не сакаш да влезеш е исто скроз легитимна одлука ама мора да ја донесеш јавно пошто мора да понудиш алтернатива и да тргнеш напред.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.270
Поени од реакции
15.390
Сакаш да влезеш под уставно име а знаеш дека неможеш, значи дека нејќеш да влезеш. Да сакаш да влезеш и име ќе смениш и се што треба.
Да те потсетам тебе и сите кои мислат дека е добро да се смени името, што предвивуваше последната понуда на Нимиц, а која Грција ЈА ОДБИ:

-придавката ``македонски `` во историски контекс ќе се употребува во согласност со позитивната препорака од комисијата формирана од првата и втората страна...исто како и во:

-придавката ``македонски `` во културни, јавни и други настани ќе се употребува во согласност со позитивната препорака од комисијата формирана од првата и втората страна...

тоа значи дека во една историска читанка во основно или средно, за да го напишиме зборот МАКЕДОНСКИ ќе мора да добиеме дозвола од грците. Исто така за да се пушти некоја песна, на пример македонско девојче, исто така мора да се добие дозвола.

Не е само името во прашање...иначе досега ќе се решеше.

ПС. Уште еднаш.....грците ова го ОДБИЈА...малку им е

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.894
Поени од реакции
23.297
Ти тоа би го направил? Би му ја здувнал некаде на запад? Затоа што 3.000 евра ни за 50 години нема да имаме плата дури и ако нè примат.
Значи ти сè би сменил од државава, сигурен сум дека би дал и да те ебат во газ, само за да избегаш некаде?

Сèуште сметам дека само тролаш на темава, но никогаш не ја исклучувам опцијата и да си толку глуп.
За идеали гинат само будали. Тоа како прво. Како второ некој си го сменаа идентитетот само за да возат коли на бугарски таблици или да не чекаат на граница во иста колона со луѓе кои не се граѓани на ЕУ, шо би рекле за побрзо. За бегање според статистиките на некој тука во кој верувам без да проверам веќе избегале 600000 граѓани. Колку од нив избегале со бугарски пасош и се откажале од идентитетот. Ако тие 600000 се дале да му ја здувнат од тука па макар и да ги ебат в газ , уште еден помалце повеќе не менува многу. На крај јас веќе имам поднесено документи за бугарски пасош на основ на бугарски корени така да да не се лажеме и да си правиме бајрам со умот. Јас и тие 600000 граѓани официјално си сме Македонски Бугари или попросто само Бугари и си имаме своја матична земја која ке ни ги штити нашите интереси како нејзини граѓани. Од таа гледна точка многу ке се насекирам како ке се вика републиката, какво знаме ке има и како ке им се вика јазикот и како ќе се редефинира ако се редефинира пошто мојата матична држава ништо од тоа нема да мени нити некој го бара тоа од нејзе. Тоа вие мислете му ја , а јас пошто имам право на глас и сега засега сеуште сум државјанин на оваа република исто имам право да кажам нешто околу тоа и да гласам околу тоа ако еден ден има референдум. Незнам дали пратиш јас отворено се заложив за воведување на повеќејазичност на форумот и исто така кажав( ако немам ете сега кажувам) на следните избори локални или било какви ке гласам за најрадикалната албанска партија што можам да ја најдам на ливчето која отворено се залага во својата програма за редефинирање, федерализација и промена на име , јазик, химна и се што треба. Да си ги скратиме маките поштои секако не не бива. Си играме држава 20 и кусурот години , е па доста е. Мене не ми се игра повеќе.[DOUBLEPOST=1497689439][/DOUBLEPOST]
Па по секоја цена доволно кажува само по себе. Значи се што треба и што бараат од нас. Незнам што не ти е јасно тука. За некој работи не ни мораат да бараат од нас, секако се за менвање во склоп со моменталната реалност. Како прво знамето и химната. Не ја одсликуваат реалноста во републиката пошто едниот од двата државотворни народи буквално како и да го нема. Не е во ред тоа според мене.

Последно уредено:
S

silmarillion

Гостин
Да те потсетам тебе и сите кои мислат дека е добро да се смени името, што предвивуваше последната понуда на Нимиц, а која Грција ЈА ОДБИ:

-придавката ``македонски `` во историски контекс ќе се употребува во согласност со позитивната препорака од комисијата формирана од првата и втората страна...исто како и во:

-придавката ``македонски `` во културни, јавни и други настани ќе се употребува во согласност со позитивната препорака од комисијата формирана од првата и втората страна...

тоа значи дека во една историска читанка во основно или средно, за да го напишиме зборот МАКЕДОНСКИ ќе мора да добиеме дозвола од грците. Исто така за да се пушти некоја песна, на пример македонско девојче, исто така мора да се добие дозвола.

Не е само името во прашање...иначе досега ќе се решеше.

ПС. Уште еднаш.....грците ова го ОДБИЈА...малку им е
Не реков дека е добро ни дека е лошо. Потребна е одлука.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
За идеали гинат само будали. Тоа како прво. Како второ некој си го сменаа идентитетот само за да возат коли на бугарски таблици или да не чекаат на граница во иста колона со луѓе кои не се граѓани на ЕУ, шо би рекле за побрзо. За бегање според статистиките на некој тука во кој верувам без да проверам веќе избегале 600000 граѓани. Колку од нив избегале со бугарски пасош и се откажале од идентитетот. Ако тие 600000 се дале да му ја здувнат од тука па макар и да ги ебат в газ , уште еден помалце повеќе не менува многу. На крај јас веќе имам поднесено документи за бугарски пасош на основ на бугарски корени така да да не се лажеме и да си правиме бајрам со умот. Јас и тие 600000 граѓани официјално си сме Македонски Бугари или попросто само Бугари и си имаме своја матична земја која ке ни ги штити нашите интереси како нејзини граѓани. Од таа гледна точка многу ке се насекирам како ке се вика републиката, какво знаме ке има и како ке им се вика јазикот и како ќе се редефинира ако се редефинира пошто мојата матична држава ништо од тоа нема да мени нити некој го бара тоа од нејзе. Тоа вие мислете му ја , а јас пошто имам право на глас и сега засега сеуште сум државјанин на оваа република исто имам право да кажам нешто околу тоа и да гласам околу тоа ако еден ден има референдум. Незнам дали пратиш јас отворено се заложив за воведување на повеќејазичност на форумот и исто така кажав( ако немам ете сега кажувам) на следните избори локални или било какви ке гласам за најрадикалната албанска партија што можам да ја најдам на ливчето која отворено се залага во својата програма за редефинирање, федерализација и промена на име , јазик, химна и се што треба. Да си ги скратиме маките поштои секако не не бива. Си играме држава 20 и кусурот години , е па доста е. Мене не ми се игра повеќе.
Повеќе од доволен доказ дека треба да им се забрани право на глас на сите со двојно државјанство... На тој начин шиптaрите, квази-бугарите и патриот македонците од острелија или друга пичкесиматерина нема да можат да бидат најголем кум на некоја држава во која никогаш нема да живеат.

S

silmarillion

Гостин
Владе настрана иронијава што пробуваш да ја протнеш, знаеме дека увек сте биле бугари :) таква ви е партијата :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.894
Поени од реакции
23.297
Повеќе од доволен доказ дека треба да им се забрани право на глас на сите со двојно државјанство... На тој начин шиптaрите, квази-бугарите и патриот македонците од острелија или друга пичкесиматерина нема да можат да бидат најголем кум на некоја држава во која никогаш нема да живеат.
Ќе почекаш малц е за тоа. Не е демократски ако не пак. Ова е моја држава исто колку што е и твоја и јас исто имам право на учествувам во одлуките за нејзината иднина исто како и ти и секој друг државјанин со право на глас. Тоа што јас и ти имаме различни визии за иднината на републиката е само еден демократски процес во кој би одлучило мнозинството со право на глас.[DOUBLEPOST=1497692265][/DOUBLEPOST]
Владе настрана иронијава што пробуваш да ја протнеш, знаеме дека увек сте биле бугари :) таква ви е партијата :)
Е па знајте тогаш дека нормално дека ке си влечиме кон матичната држава. Вие небугарите малце сте малцинство во републиката. Ние и другиот државотворен народ око нема да ни трепни ако се редефинира државата, се промени име , јазик, химна па на крај и се федерализира и расцепка на посебнио делови. Јбг заедно сме мнозинство а во една демократија одлучува мнозинската воља на гласачите. Така да ако дојди до тоа знаеш каков ке биди исходот, а ако не дојди тогаш не ја почитувате желбата на мнозинството на граѓани си право на глас. Неморам да ти кажувам дека тоа воопшто не е демократски нити европски. Мада се си мислам дека нема да дојди до тоа, мислам на референдум околу тоа туку ќе си помини онака мазно и лесно со кревање на два прсти. Сепак вие сте власт сега па нема да ви биди прв пат. Можеби ова ке биди историски момент да ВМРО , СДСМ и албанскиот блок прв пат да имаат заеднички став за било што :).

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom