Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Бегајте од ТПЛФ како ѓавол од крст.
Презадолжена фирма без основна дејност со директор криминалец.

Овде може да се влезе само краткорочно-шпекулативно.
Ако некој е луд да влага долгорочно, почекајте по собранието ќе имате доволно прилики и количини да земате по 700 - 800 денари.

Молба до админите/модераторите на форумов, да се направи посебен под-форум Македонска Берза.
Мислам дека има потенцијал и потреба од такво нешто...а и тајмингот ќе е добар сега кога Мој Новац форумот не работи...гледам екипата од таму стана поактивна овде а ако некој има контакти може да се поканат и неколкуте хрвати/словенци што активно постираа на нашиот подфорум таму.

Што се однесува до мене слободно може да се креира подфорум за МСЕ, деновиве ќе им предложам на колегите супермодератори, па ќе ве информирам што е одлучено.

Kako go komentirate planot na OHB. 2017-2020 ?

Spored planot kako mislis deka ke se dvizi dividendata?
Мислам мала ќе биде, 1.5% до 2.5% принос годишно.
Ако е се во ред би требало да се зголемува секоја година по 15-20%, пратејки ја добивката, но само ако го натфрлат планот. Мислам за 2016 го натфрлија.
Но ако не се исполни, тука кај дивидендата ќе засечат. Но остај, и вака и така тука принос од капитална чекаме, P/E тешко над 5-6 ќе издржи цената.
Мислам дека ќе натфрлат после 2017, погледни кај резервациите, уште годинава малку ќе загориме, потоа поквалитетно ќе пласираат.

Мое мислење P/E од 5 кај банкава е прифатливо за купување среднорочно, тоа би дошло околу 5.000 по акција во моментов.
Но, единствено подобро од Охридска на 5.000 е Охридска на 3.500 според мене; и не бев вчера/денес јас тој што ги собра све овие под 4.500.
Си има основа уште поубаво да си падне, но... здравје.

Ајдее едно праша друго ти одговорив, извини.
Вака, они сакаат да станат Тутунска, а се Охридска. Убаво си работат, ама за да расте нема асална дивиденда до 2025. Како инвеститори 1-2% дивиденда да ни покрие „традиционална“ инфлација ок е и така и цената ќе прати. Значи 2017 под 110 ден, 2018: 140, 2019: 155 плус минус :)

Дај боже грешка да сум и да кажат ајде доста растење квасец да им даеме на луѓево по 500 ден денда и сите среќни. :rolleyes:

Последно уредено:
Бегајте од ТПЛФ како ѓавол од крст.
Презадолжена фирма без основна дејност со директор криминалец.

Овде може да се влезе само краткорочно-шпекулативно.
Ако некој е луд да влага долгорочно, почекајте по собранието ќе имате доволно прилики и количини да земате по 700 - 800 денари.

Begajte a vikas da kupuvaat na 700 :cautious:
Rekovme ima svetla idnina poradi Sds, plus lesno moze da im se vrati dejnosta koja nekoj im ja zema so sila :D
A I poleka se priprema patot za gasifikacija na Makedonija.

Neznam kako ocekuvas da dojde 700 koga veke so seta sila ide nagore :toe:
Nemam akcii pa ako dojde 700 prodavam pekabesko I se prefrlam tplf.

Hub ako mislis deka sum premier od moj novac greska si. Srpsko hrvatski neznam da pishuvam pa nemav acc tamu :D

Begajte a vikas da kupuvaat na 700 :cautious:
Rekovme ima svetla idnina poradi Sds, plus lesno moze da im se vrati dejnosta koja nekoj im ja zema so sila :D
A I poleka se priprema patot za gasifikacija na Makedonija.

Neznam kako ocekuvas da dojde 700 koga veke so seta sila ide nagore :toe:
Nemam akcii pa ako dojde 700 prodavam pekabesko I se prefrlam tplf.

Hub ako mislis deka sum premier od moj novac greska si. Srpsko hrvatski neznam da pishuvam pa nemav acc tamu :D

Ако остане постоечкиот енергетски законик со кој исклучените од парно мораат да плаќаат за услуга која не ја користат, тогаш нема да има иднина за Топлификација, бидејќи ќе остане фирма одржувана во живот на апарати, за разлика од сега кога е одржувана во живот со стероиди и амфетамини.

Ако остане постоечкиот енергетски законик со кој исклучените од парно мораат да плаќаат за услуга која не ја користат, тогаш нема да има иднина за Топлификација, бидејќи ќе остане фирма одржувана во живот на апарати, за разлика од сега кога е одржувана во живот со стероиди и амфетамини.

Ne te sfativ... da ne gi mesas BEG I toplifikacija, jas kolku sto znam razlicni se !!!
Toplifikacija bas sega e na dnoto.
Jas mislev na toa ako ja odzemat na Beg licencta I vratat na toplifikacija.

Ne te sfativ... da ne gi mesas BEG I toplifikacija, jas kolku sto znam razlicni se !!!
Toplifikacija bas sega e na dnoto.
Jas mislev na toa ako ja odzemat na Beg licencta I vratat na toplifikacija.

Извини, ама и пред доаѓањето на БЕГ на македонскиот пазар со топлинска енергија, Топлификација наплаќаше за услуги кои исклучените корисници не ги користат.

Проблемот не е во БЕГ, туку во енергетскиот законик, кој ако не се смени, тогаш Топлификација нема да биде ништо подобра од БЕГ, повторно легализиран грабеж на граѓаните, само што ограбувачите ќе бидат други.

Извини, ама и пред доаѓањето на БЕГ на македонскиот пазар со топлинска енергија, Топлификација наплаќаше за услуги кои исклучените корисници не ги користат.

Проблемот не е во БЕГ, туку во енергетскиот законик, кој ако не се смени, тогаш Топлификација нема да биде ништо подобра од БЕГ, повторно легализиран грабеж на граѓаните, само што ограбувачите ќе бидат други.

Pa dobro de, toa e svetla idnina, znaci poveke prihodi za tplf, tuka zborime za profit, za humanost I pravednost druga tema druze ;)

Pa dobro de, toa e svetla idnina, znaci poveke prihodi za tplf, tuka zborime za profit, za humanost I pravednost druga tema druze ;)

Ааа, е па извини друже, ама јас попрво би ја видел Топлификација на листата на поранешни фирми кои повеќе не постојат, отколку да ги гледам како ги рекетираат исклучените граѓани кои повеќе не користат нивни услуги.

Би се сложил со тебе, но долгорочно би претпочитал фирма која со своја капиталистичка, здрава и енергична иницијатива, без законски „припомошти“ би го „работела“ пазарот и правела добар здрав профит. Вака ќе клапнат на цицката, а мене коса ќе ми падне ако имам акции а законот падне :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom