Spored planot kako mislis deka ke se dvizi dividendata?
Мислам мала ќе биде, 1.5% до 2.5% принос годишно.
Ако е се во ред би требало да се зголемува секоја година по 15-20%, пратејки ја добивката, но само ако го натфрлат планот. Мислам за 2016 го натфрлија.
Но ако не се исполни, тука кај дивидендата ќе засечат. Но остај, и вака и така тука принос од капитална чекаме, P/E тешко над 5-6 ќе издржи цената.
Мислам дека ќе натфрлат после 2017, погледни кај резервациите, уште годинава малку ќе загориме, потоа поквалитетно ќе пласираат.
Мое мислење P/E од 5 кај банкава е прифатливо за купување среднорочно, тоа би дошло околу 5.000 по акција во моментов.
Но, единствено подобро од Охридска на 5.000 е Охридска на 3.500 според мене; и не бев вчера/денес јас тој што ги собра све овие под 4.500.
Си има основа уште поубаво да си падне, но... здравје.
Ајдее едно праша друго ти одговорив, извини.
Вака, они сакаат да станат Тутунска, а се Охридска. Убаво си работат, ама за да расте нема асална дивиденда до 2025. Како инвеститори 1-2% дивиденда да ни покрие „традиционална“ инфлација ок е и така и цената ќе прати. Значи 2017 под 110 ден, 2018: 140, 2019: 155 плус минус
Дај боже грешка да сум и да кажат ајде доста растење квасец да им даеме на луѓево по 500 ден денда и сите среќни.