Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
И одненадеж mse.mk повторно е on-line, ЕУРЕКА!!!

Воопшто не е битно што за следење на состојбата во real-time може да ги контактираме брокерите, НЕ СМЕЕ ова да се случува.

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов денеска (17.05.2017 – среда) во 12:00 часот ќе го врачи мандатот за состав на Влада на Република Македонија на г. Зоран Заев.

Ајде честичкиииии!!!

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов денеска (17.05.2017 – среда) во 12:00 часот ќе го врачи мандатот за состав на Влада на Република Македонија на г. Зоран Заев.

Ајде честичкиииии!!!

Како тоа делува врз берзата ?

Освен ако грешам, последен пат кога политиката имала влијание врз Македонската Берза, беше во 2008 година кога се очекуваше Македонија да добие покана за полноправно членство во НАТО, и тогаш берзата го достигна врвот во своето постоење, за експресно да се врати во нормала - читај: да падне - откако Грција врачи вето на самитот на НАТО во Букурешт, Романија.

Освен ако грешам, последен пат кога политиката имала влијание врз Македонската Берза, беше во 2008 година кога се очекуваше Македонија да добие покана за полноправно членство во НАТО, и тогаш берзата го достигна врвот во своето постоење, за експресно да се врати во нормала - читај: да падне - откако Грција врачи вето на самитот на НАТО во Букурешт, Романија.

Врз берзата не делува никако, освен во вид на "подмочнување" кај некои :icon_mrgr:
Инаку МСЕ врвот го достигна на 31 Август 2007 ма, во 2008ма тоа со НАТО исто така имаше краткорочен раст ама далеку од тоа што беше во лудата 2007 ма...

П.С По ѓаволите, никој нема акции во МТУР ?! :( Уште еднаш да замолам ако сака да види некој лани на кој датум исплатила МТУР дивиденда...

Врз берзата не делува никако, освен во вид на "подмочнување" кај некои :icon_mrgr:
Инаку МСЕ врвот го достигна на 31 Август 2007 ма, во 2008ма тоа со НАТО исто така имаше краткорочен раст ама далеку од тоа што беше во лудата 2007 ма...

П.С По ѓаволите, никој нема акции во МТУР ?! :( Уште еднаш да замолам ако сака да види некој лани на кој датум исплатила МТУР дивиденда...

09.05.2016[DOUBLEPOST=1495017097][/DOUBLEPOST]

09.05.2016

Точно е дека не влијаела многу од 2008-ма навака, ама ако се секавам не ни сме имале влада без грујо од тогаш.
Верувај дека може да има и позитивни и негативни ефекти. Јас сум скоро сигурен дека барем на среден рок ке има позитивни ефекти.
Оптимиста тоа е.:)

Точно е дека не влијаела многу од 2008-ма навака, ама ако се секавам не ни сме имале влада без грујо од тогаш.
Верувај дека може да има и позитивни и негативни ефекти. Јас сум скоро сигурен дека барем на среден рок ке има позитивни ефекти.
Оптимиста тоа е.:)

Тешко ми е да верувам во ова што го спомнуваш околу пастирот, но дај пример за берзата кога политиката имала влијание пред доаѓањето на пастирот во 2006 година - без земање во предвид на приватизацијата на Македонски Телеком и некои други поголеми компании, се разбира.

Неможам да коментирам за такви примери пред 2006-та од објективни причини,но ке ти наведам неколку хипотетички ситуации. Да речеме приватизација на елем,прием во НАТО, приближување до ЕУ , немешање да не кажам рекетирање во приватниот бизнис итн.

Инаку и не можеше подобар пример да дадеш од телеком :)

Неможам да коментирам за такви примери пред 2006-та од објективни причини,но ке ти наведам неколку хипотетички ситуации. Да речеме приватизација на елем,прием во НАТО, приближување до ЕУ , немешање да не кажам рекетирање во приватниот бизнис итн.

Инаку и не можеше подобар пример да дадеш од телеком :)

Е па тоа се многу лоши примери, бидејќи се` додека инвеститорите чекаат од државата да продаде државна компанија, берзата ќе си остане селска томбола како што ни рече принц Чарлс пред многу години.

Незнам дали намерно ги пропушти : прием во НАТО, приближување до ЕУ , немешање да не кажам рекетирање во приватниот бизнис итн.
Ако зборуваме за продавање на државни компании од витално значење секогаш интересите на инвеститорите и на "народот " се на спротивни страни.

Кога сме кај муабетот, ако идната влада одработи добро мислам дека во рок од една година ќе не примат со фиром

Незнам дали намерно ги пропушти : прием во НАТО, приближување до ЕУ , немешање да не кажам рекетирање во приватниот бизнис итн.
Ако зборуваме за продавање на државни компании од витално значење секогаш интересите на инвеститорите и на "народот " се на спротивни страни.

Да, намерно ги пропуштив бидејќи не сум забележал некои сериозни разлики.

Но повели дај примери дека не сум во право, јас не инвестирам на берза, па секако дека можам да грешам.

На мене до денешен ден не ми е јасно како се изнаскокаа како зајци нашинциве во 2008 година, па инвестициски бум на берзата, па поскапување на становите, како да одеднаш ќе не` преплават со реки од мед и млеко откако ќе станеме членка на НАТО - што не се случи.

Катастрофален начин на размислување е да инвестираш на берза поради некакви политички промени, или има слободна трговија или нема. Нели немаше место за политика на берзата, или само на хартија е така ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom