Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Би те замолил за одговор на едно прашање:
Како постапувате во случај доколку клима уредот е купен кај вас и се појави проблем кај истиот? Дали купувачот треба да се обрати прво кај вас и да реагира за проблемот и отстранувањето на истиот оди преку вас или пак ???
Однапред ти благодарам за одговорот.
Ке пробам генерално и во кратки црти:
Во најголем број случаи ( зависно од бренд ) клиентот добива гарантен лист со контакт информации и телефон од неколку овластени сервисери и централен сервис.
Во случај на проблем може да не контактира нас и ние да контактираме и помогнеме со комуникација и организација во соработка со сервисер/монтер/централен сервис нормално зависно од проблем, доколку клиентот сака можеме и само да го најавеме и поврземе со сервисер/монтер/централен сервис за дирекно да комуницираат или исто по желба на клиентот има можност сами дирекно да контактираат со сервисер/монтер/централен сервис. Во случај на проблем со сервисер/монтер/централен сервис клиентот може да не контактира за да реагираме соодветно.

Mnogu dobro animiran Moana.

Imam son deka nekad vaka ke bidat kosite I vo igrite.

Kubo
Moana
Zootopia
Storks
Red Turtle

za godinava

здраво на сите.
го средувам станот, и не знам какво греење да ставам.
Во станот веќе има радијатори, но никогаш не се приклучувани.
една голема дневна, и три спални соби.
се мислам да земам камин на дрва со парно, и да го приклучам на радијаторите.
има ли некој искуство со новите марки и модели на камини за дрва, да сподели искуство , греење/цена ..?

стандардно трошење по дома струја + едно термо 2кв и друго термо 3кв - во две соби - сметка за Декември = 5,500ден. Другите соби не ги користам, нити ги греам сега за сега. Оваа цена не ми е нормална за две собчиња.

здраво на сите.
го средувам станот, и не знам какво греење да ставам.
Во станот веќе има радијатори, но никогаш не се приклучувани.
една голема дневна, и три спални соби.
се мислам да земам камин на дрва со парно, и да го приклучам на радијаторите.
има ли некој искуство со новите марки и модели на камини за дрва, да сподели искуство , греење/цена ..?

стандардно трошење по дома струја + едно термо 2кв и друго термо 3кв - во две соби - сметка за Декември = 5,500ден. Другите соби не ги користам, нити ги греам сега за сега. Оваа цена не ми е нормална за две собчиња.

Не би ти предложил да се грееш на дрва особено затоа што живееш во стан, и ќе се набиладаш ко сваценегер носејќи дрва нагоре по скалите, јас се греам на дрва (4 спрата), 42 киловати, и годишно трошам околу 20-25 кубици дрва ама цела зима по кратки сдевме дома. Мене убаво ми е наредено и дрвата и ќумбето ми се блиску во посебна просторија и полнам количката и го полнам ќумбето на секои 6-8 саати.
Гледам мн угостителски објекти користат парно со пелети, па би ти предложил да се распрашаш за таа опција.

Последно уредено:
Многу културно од „високоинтелегинтните“ на темата да цитираат туѓо мислење што воопшто не од темава, да го лепат тука и да изиграваат некакви врховни судови и неприкосновени критичари на филмската уметност.

Прво, темата „непопуларни мислења“ ако не се лажам не е за цитирање.
Второ, што некој друг пишал во ДК или во било која друга тема не е релевантно за прашањето на филмски вкусови.
Трето, тој што многу цени нечија интелегенција и филмски „изострен“ вкус нека си ги прочита малце постовите, пред се во другите подфоруми, па после нека дискутира кој каков е.

Со лифт ќе ги качуваш дрвата? Барај стан со теретен лифт ако сакаш да качуваш кубици по станови.
Оџак имаш во зградата? Или на вентилацијата од WC ќе го врзеш парното? Или низ тераса ќунак има и така прават.

Но да се вратиме на логичните работи, а не на безвезни работи. За цената која планираш да ја дадеш направи го следново.
1. Земи тајмери за термоакумулационите печки и стави ги да работат исклучиво од 22 до 07 часот и ни случајно во друг период од денот. Најстрого ефтина струја да користат. Со копчето 1-2-3 ќе си штелуваш зависно колку да се полнат - колку е ладно надвор.
2. Стави си квалитетни инвертер клими во собите за дневен престој и трпезарија или ходник. Постави ги фиксно на 22-24 степени зависи колку сакаш да ти е топло дома и остави ги да работат дење и ноќе.
3. Накриви си ја капата.

Вака. Максимално што можеш да потрошиш во месецот кога ќе е -25 или слично ќе биде:
2+3=5кв печки 9 часа на ден = 45кв = 2.9 ефтина струја = 130 денари. За 30 дена = 3910 денари
2 инвертера по 900W на час = 15*6.6+9*2.9 = 225 денари на ден * 26 дена = 5852 денари
2 инвертера по 900W на час = 24*2.9= 70 денари во недела *4 = 500 денари

Се да работи фул во најнеизолиран стан со промаја прозори.

Значи максимална потрошња ти е рамно 10000 денари. Со што си спремен за масовни минуси. Во нормален период ќе ти биде пола од тоа, значи околу 5000 за греење. Што е и релативно океј за стан. Ако сакаш испод тоа да биде треба да видиш прозори подобри, и најважно изолација на надворешните ѕидови. И ќе симне до кај 4000 или 3000...

П.С. Кога ќе ти ги местат квалитетните клими:
1. Квалитетна армафлекс изолација на двете цевки ПОСЕБНО секоја од крај-до-крај, без дискусија.
2. Вакумирање на системот и тоа добро!
3. Буфери на надворешната единица за мек спој, задолжително.

Последно уредено:
Не си стојам на зборот, знам дека ветив...
Ама ситуацијава ненормално ме потсетува на 12 Angry men. :D Си играме guilty, not guilty. Дали се преценив не знам, ама се препознав во еден лик. :oops:

Ако се исполни ќе треба да не се пушта на форум дотичната, за жал.
Немам намера да ја продолжувам оваа телевиса презента дискусија со тебе до недоглед.
Коментарите и провокациите мене лично не ми сметаат, ама мене овој подфорум ми е e-дом веќе 6 години, и нема да дозволам истиот да се сквернави и полни со шунд и персонални бифови. вот и џимеј знаат колку време јас поминувам овде, колку сум му посветена и како ги доживувам сите активни членови што постираат низ темиве. Немам намера истите дополнително да ги замарам со празни постови, понатамошни цитирања кај што јас ти објаснувам едно, а ти толкуваш друго.
Ти пишав ПП, доколку имаш било што, што сакаш да ми кажеш, или има нешто што те интересира и сакаш да ти го аргументирам, ќе те замолам во корист на целово наше комјунити да се обратиш таму.

Чим Hell or High Water ти е надпросечен, колку ти е просечен животот? :)

gluposti
Hell or high water od site izgledani nominirani e najdobar
Mozebi tamu nekade so lion
Pa posle arrival ko prosek, hacksaw ko klise, moonlight za koj ne ni bese gajle i tamu najdole manchester na dnoto

Fences, la la i hidden figures uste ne sum gi.

Deadalus dzirni gi handmaiden i elle.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom