Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Пробај со нови батерии во даљинското,за почеток.
Thank you! Сменети батерии и се' е ок. И јас прво помислив да не се батериите, ама си викам нема шанси да се потрошат за само два месеца :)

Тргнати се коментари во кои некој кенка и го навредува форумов.

Темата е најекономично греење и затоплување, дискутирајте си слободно. На наредна таква навреда ќе бидете банирани перманентно.[DOUBLEPOST=1471613574][/DOUBLEPOST]
Не ми го оставил татко ми во наследство, сам сум го создал. Бришам навреди, ова ти е прва и последна опомена.

Види, разбираме дека фирми сакаат бесплатно да се изрекламираат на темава и тоа го толерираме долго време затоа што сметаме дека е сосема во ред доколку не е нападно и е направено на соодветен начин. Секогаш кога сметаме дека ја поминале границата на оваа ненападност, дека губат усул и почнуваат да ја претвораат темава во нешто друго, си го задржуваме правото да интервенираме.

Оние кои сметаат дека бесплатната суптилна реклама не им е доволно, секогаш може да си закупат рекламен простор и да си се рекламираат колку сакаат.

Продолжете си со дискусија.
Sega go procitav ova :гомце::гомце::гомце::гомце::гомце:
Barajki podatoci i informacii za Amber na semokjniot Gree, nemoze da se utne forumov.
Ali ova sto go citam ovde, slobodno ban na site osven strelec, GT1 i slicnite profili.
Moze i da se prekrsti temava vo "zagrevanje so Gree klimi".
Neznam kolku vreme ke ostane postov neizbrisan, a mene slobodno ban stavaj mi.

Кога веќе сум логирана, ајде и јас да споделам искуство, можеби некому ќе биде од корист. Прва сезона со Vivax 18 AEVI, за досега незагреван простор, во еден дел е високо поткровје, со добра
изолација. Грееме отворен салон, со трпезарија и кујна од околу 40-тина квадрати, два ходника и спална од околу 20 и нешто квадрати заедно. Вклучена нон-стоп, обично на 22-23 С, а на најладното 24-25 С, на fan 3 (тоа е кај овој модел најголема брзина) и ептен ретко на турбо. Дома ни е 20-21 С, а во спална 19 С. Сметка за јануари 4400 ден., со напомена дека четири дена во неделата, по околу 1,5 саат уклучуваме и калорифер во друга помала соба, која инаку не ја оставаме отворена да се затоплува со климава. Единствено негативно нешто: мноооогу бучи, преку ден во салонот не се осеќа, ама ноќе и во надворешниот ходник, дури и вибрации како да се пренесуваат. Значи, мислам дека направивме добар избор, настрана тоа што сите ни го пофалија дизајнот ;)

Последно уредено:
Кога веќе сум логирана, ајде и јас да споделам искуство, можеби некому ќе биде од корист. Прва сезона со Vivax 18 AEVI, за досега незагреван простор, во еден дел е високо поткровје, со добра
изолација. Грееме отворен салон, со трпезарија и кујна од околу 40-тина квадрати, два ходника и спална од околу 20 и нешто квадрати заедно. Вклучена нон-стоп, обично на 22-23 С, а на најладното 24-25 С, на fan 3 (тоа е кај овој модел најголема брзина) и ептен ретко на турбо. Дома ни е 20-21 С, а во спална 19 С. Сметка за јануари 4400 ден., со напомена дека четири дена во неделата, по околу 1,5 саат уклучуваме и калорифер во друга помала соба, која инаку не ја оставаме отворена да се затоплува со климава. Единствено негативно нешто: мноооогу бучи, преку ден во салонот не се осеќа, ама ноќе и во надворешниот ходник, дури и вибрации како да се пренесуваат. Значи, мислам дека направивме добар избор, настрана тоа што сите ни го пофалија дизајнот ;)
Е тоа е она за кое треба да се дискутира. FH35VE е комплетно нечујна надворешната единица и без вибрации. Јас морав да видам за да поверувам, и еве ја кај мене дома сега ставена. Ама муабетот ми е да се открие и од поефтиниве која е таква за да не вибрира и да не бучи?

Дали вибрациите доаѓаат од единечен компресор кој што уствари е небалансиран?
Кај компресорите кои се со две како тошибава на видеово колената се контра едно од друго и имаат улога на контратег. И нема дисбаланс на осовината за да вибрира. Мене ова ми е логиката за вибрациите? Има некоја друга работа која треба да се бара за да не вибрира?

Ja ne znam sto e so lugjevo?
Baraat so 12-ka da zagreat 25-30m2 kaj sto i e maksimum isto kako fico da go brkas 120h,abe stavi si 18-ka i Gospod da te vidi,ke stavev i ja 18-ka u ducan Lomo,ama po gabariti na nadvoresnata ne ja sobirase,trebase da se navednuvam koga ke vleguvam :) A sega ke se zaebavam so Vivax... :(
Ако 25-30м2 со солидна клима неможе да се стоплиш не е проблем во климата, проблем е во изолацијата на просторијата.

ме интересира дали може тие топлотни пумпи да се стават на зграда на 5-ти кат? бидејки ко што гледам се некако у куќи ги местат и нешто ко демек требало под земја да се стави и сл....?

oни ти нудат топлотна пумпа принцип воздух - вода а ти мислам дека мислиш на геотрмално греење кое треба за да се користи топлината на земјата преку изменувачи кои влегуваат под земја ( земи го со резерва ова што го кажувам не сум сигурен ). А овие топлотна пумпа принцип воздух - вода може и на 100 кат ако има доволно пристапно место за монтажа.

а немам поима, зборам за она што е така скапо за купување и монтирање некаде околу 5-6 илјади евра што кошта ама после тоа па што имаш многу ниски сметки за струја.

а немам поима, зборам за она што е така скапо за купување и монтирање некаде околу 5-6 илјади евра што кошта ама после тоа па што имаш многу ниски сметки за струја.
Imas toplotni pumpi vozduh-voda, toa se fakticki klimi so zagrevaat voda, toa e za tebe i za nas standard. Imas geotermalni toplotni pumpi zemja voda, tie se preterano skapi, prvo mora da imas kuka so dvor, kade sto vo dvorot se kopa prilicno dlaboka dupka i tamu se postavuvaat cefki sto potoa ja vlecat temperaturata od zemjata koja ne pagja pod 12-13c i koga e najladno. Ovakva investicija e minimu 10+ iljadi evra, ama ima najvisok stepen na iskoristenost COP a so toa i stedivost pri poniski temperaturi. Ima geotermalni pumpi sto postignuvaat COP pogolem od 4 pri -30c. Za stanovi znaci ne ne se. Tebe ti treba nekoja 10-12kw toplotna pumpa, taa em ke gi gre radijatorite em ke zagreva sanitarna voda. Vo Kina veke ima i kvalitetni toplotni pumpi 10-15kw pod 2000e, so znaci kaj i da e ke dojdat tuka so mnogu poniski ceni nego sto sega se nudat.
Eve gledaj gi ovie kineski meeting ama mnogu se kvalitetni so mitsubishi kompresori:
https://www.alibaba.com/product-detail/11kw-20kw-split-air-to-water_60564572691.html
Samo da pocnat kaj nas da se uvezuvaat i prodavaat so garancija i montaza. Kaj i da e sigurno nekoj ke pocne.

Dechki, me interesira ushte kako mozham da ja vklucham klimata vo maksimalen rezhim na rabota t.e. da isporacha maksimum toplina shto mozhe ?

Ako nema turbo mode togas podesija na maksimalna temperatura i fan.

Toa turbo valjda doagja isto kako opcijata "Powerfull" shto ja ima DAIKIN, spored upatstvoto togash fanot odi na max i temperaturniot set point na 31 C.
Megjutoa potroshuvachkata na struja na klimava ne se menuva .... mnogu mi e chudno ne mrda od 1.3kWh

Toa turbo valjda doagja isto kako opcijata "Powerfull" shto ja ima DAIKIN, spored upatstvoto togash fanot odi na max i temperaturniot set point na 31 C.
Megjutoa potroshuvachkata na struja na klimava ne se menuva .... mnogu mi e chudno ne mrda od 1.3kWh
I koga bese dosta poladno isto trosese 1.3 kw na power mode.?
Inace po servisnoto sto @Strelec go postirase maksimum potrosuvacka e 1320 w

Taa nadvoresnata sto bese zamrznata,so prviot difrost ke odmrzne se.nisto ne i e.
Inaku imam pisano lani mislam deka eden serviser od agrotehna montiral grejaci,cenata bese 2400.
Inaki ako nekoj najde silikonski grejaci neka kaze,sakam da kupam pa ke montiram kaj mene.
Valvoline i jas sum za monoblok toplotna pimpa.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom