1. Еднаш отидов кај Лајла Грејс на профилот и имаше подолг текст кој почнав да го читам од што ми беше досадно. Го читам така и си велам леле колку е лошо ова, дури не е ни типично „лајла грејс“ лошо туку е полошо од тоа што таа може да го напише.
На крајот од текстот, најдолу, пишуваше - Извадок од таа и таа книга од МУРАКАМИ.
Јас всушност сум читал извадок од книга од Мураками.
Додека претходно ја имам прочитано само Спутник љубов и си реков не читам повеќе од Мураками, мислам дека нема полош актуелен писател од него во светот.
2. Бернхард Шлинк.
Човекот не знае да пишува приказна а толку очајно се обидува. Еве го мојот коментар на гудридс за неговата книга Викенд
Шлинк е еден од најкатастрофалните писатели кои што сум ги читал. Не можам да сфатам зошто е толку познат и каде му е квалитетот, но пишува ужасно, неспретно, здодевно. Во оваа книга има вишок ликови, кои низ приказната заборава дека половина од нив постојат, има дупки во градење на атмосфера и простор, како на пример - куќата во која што седат ликовите за време на тој Викенд, нема струја, за на последната сцена да приклучат радио на струја и да слушаат радио.
Ќе одам да ја погалам мачката и малку да се смирам
3. Неколку наши автори, но тоа е повеќе накај популарни мислење така што само ќе споменам некои - Живко Грозданоски, Иван Шопов (дно од дното)
4. 1984 на Џорџ Орвел. Зошто побогу е ова литература, ретко да сум прочитал така лошо дело.
5. Оскар Вајлд е досаден.
6. Ернест Хемингвеј е уште подосаден.
7. Би го нашљакал Шекспир.