Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
14 декември 2013
Мислења
4.157
Поени од реакции
10.994
Sakav da go kazam ona so go kaza Emka, mora za drugive da se glasa za da padnat ovie, veruvam deka golem broj ke glasaat, za sdsm ne deka se mnogu pro sdsm, tuku oti se anti-vnro

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Знам дека е забрането цитирање ама во недостаток на соодветна тема...
Македонија го користи Донтовиот метод за распределба на мандати на партиите, кој во суштина пак не сведува на избор на две партии. До определена бројка на гласови во една изборна единица, сите гласови за помалите партии се прераспределуваат кај поголемите ( оние кои освоиле повеќе гласови ).
Тука морам да се убацам со коментар дека и мене ми е драго што се развива каква-таква политичка сцена со некој задоволителен избор, но самиот избор си носи и ризик кој не сум сигурна дека на овие избори можеме и смееме да го превземеме.
Во ред е тоа, проблемот е начинот на кој што се вреѓаат сите тие луѓе кои дури и би помислиле да гласаат за нешто трето. „Имаме режим за буткање“ не е соодветна реплика. Едноставно натерај ме да гласам за тебе и да го бутнеме режимот. Така и јас можам да кренам партија и да речам дечки ајде режим бутаме, само некој ако гласал за владеачкава гарнитура *рандом навреди*. Треба да разберете (не ти, такво е обраќањето) дека има народ што носи тешки лузни и од двата главни циркус Медрано забавувачи во земјава и дури скомраз му е да заокружи една од тие бројки. Еве за мене ќе си кажам - еден член на моето семејство во времето на СДСМ остана два пати без работа. Поради глупостите на оваа партија јас бидејќи сакам да заработам нешто и за во иднина (стан, поубава кола, поубава иднина за моите деца, неважно) моментално сум со апчиња на масава и работам до ниво на онесвестување некои денови, што секако се одразува на моето здравје и ај што останувам на работа прекувремено, слушам и си губам време со неписмени по државни институции и тоа секојдневно.

И сега ќе ми дојдат Васиљ, Борјан бемка, Демијан, кој ли се е таму и определен и неопределен со време за извоз за играње кур по ФБ и Твитер и ќе ми дробат како тоа ако гласаш за некој трет си малоумен или не знам што. Е јбг малоумна сум, ебати крелињата, приватен сектор сум, немам ветено работно место по министерствава па да ги кренам сите четири во вис и да ги чекам резултатите во недела.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145
Само да се надоврзам на @Ilumious тие се исти на реторика, едни на други лоша копија.Јас сакам режимот да падне, аме не да биде заменет со друг, второ јас гласам од идеолошки побуди а не од интерес, никој не ми ветува работа, ниту ќе ја чекам од партиски штаб.Затоа ќе си гласам под број 9 затоа што верувам дека е исправна опција.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.700
Поени од реакции
88.696
Кога беа едните на власт, моиве дома седеа технолошки вишок со 4000 денари МЕ-СЕ-ЧНО, јас и братми бевме деца од по 6-7 години тој период.

Кога дојдоа другиве, таман моиве почнаа нормално да работат, за нецела година пак ги пикнаа како технолошки вишок. Башка тогаш татко ми со душа се бореше со проклетата болест, ние сеуште бевме малолетни со брат ми, и сеште живеевме под кирија во станот.

Не праша некој тогаш како ни беше? Како преживувавме? Запишани доле во продавница по 8000 денари?

Да им се измочам на сите таму во собрание, 25 години се исти луѓе се вртат во политичкава сцена, ги менуваат партиите како чорапи што менувам јас секоја ден. Еден ден се најголеми патриоти, другден се проклети комуњари, и обратно.
Да им се мочам и на Левица и другите помали партии кои гледаат само за газот свој, мачат деца да одат од врата на врата да собираат потписи, надевајќи се и лажејќи се дека ќе се вработат негде, а всушност на крај единствено ќе профитираат луѓето за кого работат.

Никад нема да го добијат мојот ебан глас, никад... Не дека ќе смени нешто тоа мое ливче, ама пак барем еден ден во сите овие четири години имам шанса да им го покажам средниот прст, за сите говна во кои не пикнаа овие 25 години.

Ѓубриња едни ненаситни,

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Заради тие фенси несфатените денес имаме тип на претседател што си намигнува со Обама, што не знае што се дешава околу него, што еден говор не може да состави или да одржи, што два збора не знае на англиски, што е марионетка избрана со 29% од вкупниот број гласачи.
Пак уште овие горниве ке кажат: јас не го избрав, јас не гласав воопшто. :facepalm:

Убаво кажа Ставро, не заев, не шеќеринска, абе и ѓаолот, и луцифер да е на другата страна за него ќе гласам.
Се поминаа сите граници за овие 10 години. Ова лудило мора да запре.
До пред да излезат бомбите паторот сакаше и екстерно да воведе НА ФАКУЛТЕТ, и хонорари со стапка од 37% да ви оданочува, и детален извештај сакаше да му полагате за тоа колку пари имате...а сеа другиот е крив за двојазичноста и федерализацијата.

За еден мерцедес негов цела фамилија и цел живот да работите нема да заработите.
Ама не, мене не ми е гајле, јас нема да гласам. :facepalm:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.026
Поени од реакции
12.701
Не ме сфаќате. Проблемот е што во моментов доколку се одлучите да гласате за некоја си трета опција, вашиот глас по автоматизам може да заврши ( а и релативно се големи шансите сто посто да заврши ) кај Вмро/Сдсм, во зависност од бројот на гласови во изборната единица. Може вие директно не сте го заокружиле Вмро на ливчето, ама доколку останатите жители на вашата гласачка единица одлучиле да го дадат својот глас кон нив, сори нот сори ама и вашиот оди натаму, без разлика што вие сте гласале за Левица/Стојанче/Вметни партија по избор. Мнозинството одлучува, најпросто. A delusion of choice :)

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
До мене е или стварно кајганава веќе со месеци заебава? Сто пати треба да стиснеш за пост, за лајк, за реплицирање....еден лајк милион пати го стиснав пет пати го регистрира.....

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Ubo rece Z.Z pteeska na 24, nemorat da glasate za sdsm, ako sakate ickrtajte go livceto, samo izlezete I napravete go toa.

Sent from my D2403 using Tapatalk

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Драга Кајгана,
Ние дефинитивно сме станале народ кој повеќе е опседнат со политиката, отколку со својот живот:вонзем:

Член од
29 декември 2012
Мислења
275
Поени од реакции
480
На Дино Мерлин и Здравко Чолиќ треба да им се даде награда за животно дело - Најслушани пејачи во автобус .. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom