Овој филм ќе биде гарант! Или, некој од Бергман.
Ама романса ќе биде сигурно.
Epten blisku!
Se razmisliv za ovoj. Najozbilno.
Ама романса е сигурно. Of some sorts.
Only Lovers Left Alive
Јас, за жал, не дочекав да почне неделата да го гледам со вас, го изгледав пред некој ден и со секое гледање го засакувам се повеќе и повеќе. При првото гледање ни создаде нам дискусија и затоа ми остана во глава подолго време.
Тоа со што филмот изобилува е неверојатна кинематографија. Режисерот е Џим Џармуш и ова бил неговиот прв дигитален филм, поради што многу се посветил на боите и сенките за да го добие автентичниот изглед што го сакал и има филмот, бидејќи цел е снимен во темници, а сепак изгледа прекрасно и неверојатно. Освен тоа сценографијата и костимографијата го доловуваат целиот тој амбиент на луѓе со душа. Што е прилично контрадикторно. Пропратено со најдобрата музика што еден филм може да ја има, уште од самиот опенинг со
Funnel of Love ја бев веќе впиен и занесен во тој свет.
Главни ликови се Тom Hiddelstone и Tilda Swinton
, со споредни како Mia Wathchikowska, Anton Yelchin, John Hurt, Jefrey Wright...
"When you separate an entwined particle and you move both parts away from the other,even at opposite ends of the universe, if you alter or affect one, the other will be identically altered or affected."
Филмот ми е дефиниција за љубов, меланхолија... критички настроен кон опшстеството и гушењето на уметноста.
Обожавам се поврзано со филмот. До секој скриен easter egg.