Македонска берза

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Ne znam dali zakonskata regulativa za hartii od vrednost go dozvoluva shortanjeto

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Може вака некој да ми позајми 100 акции на пример од стб на рок од една година со камата од 2/100. Може да се оди на нотар со договор да се потпишат сите правни чуда и да се направи трансакција. Има заинтересирани?[DOUBLEPOST=1480507087][/DOUBLEPOST]
Ne znam dali zakonskata regulativa za hartii od vrednost go dozvoluva shortanjeto
Дозволува се и опции и фјучерси и шортови.

Y

yob

Гостин
Претпоставувам дивидендите остануваат кај сопственикот инаку нема смисла. Друг проблем е што договори , нотари ќе коштаат повеќе од тие 2% . Инаку ако ми презентираш договор и гаранција што ги покрива овие ситници, имаш дил. Дил ориентед:)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Претпоставувам дивидендите остануваат кај сопственикот инаку нема смисла. Друг проблем е што договори , нотари ќе коштаат повеќе од тие 2% . Инаку ако ми презентираш договор и гаранција што ги покрива овие ситници, имаш дил. Дил ориентед:)
За дивиденди нема проблем. Само треба правник да најдеме и да видиме кои се трошоците и колку е легално ова и за кои акции си заинтересиран. Пиши пп

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Абе ајде преку глава ми е, од сите можни глупости на ограничувања, па нема вакви инструменти, да не е премногу волатилен пазарот, па да не има загуби, а видете го јапонскиот индекс на дневна основа индексот има флуктоации од по 5%. Па уште акции кои не се во континуирано тргување, па прва група, втора група, па чекај 5 минути...

Еве јас сакам да одам short во финансиски инструмент кој би инвестирал во недвижнини кај нас... Нешто слично како на Big Short. Пошо мислам дека за најмногу 3 години цената на недвижнините кај нас ќе оди у пичку матер...

П.С. Нека си има финансиски инструменти, а не вака да бидиме креативни да смислуваме договори, па да бараме правници и нотари, па трошоции...

B

Bafra

Гостин
Пошо мислам дека за најмногу 3 години цената на недвижнините кај нас ќе оди у пичку матер...

П.С. Нека си има финансиски инструменти, а не вака да бидиме креативни да смислуваме договори, па да бараме правници и нотари, па трошоции...
Во која смисла цената ќе иде у пичку матер нагорна или надолна ....

StefusRefus како тоа некој да ти позајми акции ...постои таква можност некој да ти позајми ?? Сум слушнал да ти ги пренесат на твое име, да ти отстапат, на поклон да ти ги дадат ама во тој случај претходниот сопственик губи секакво право на нив.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Нешто не е во ред со графиконот бидејќи на 1/7 пример имало 8,7 м промет а на 1/12 е 4,1 милион. Колку за информација во ноември кога растеше секој ден МСЕ имаше денови кога се тргуваа 17-18м
не е во ред графконот, најчесто кај акциите во Teletrader во тој дел излегува прометот, но конкретно во овој случај се прикажува вредноста на индексот.

Во која смисла цената ќе иде у пичку матер нагорна или надолна ....
Одоговорот го имаш во претходната реченица пред постот, дека сакам да одам short во недвижнини, што значи сметам дека цената ќе оди надолу.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Оилко агресивно купувал акции од Макпетрол, можеби затоа цената одите на 30 000

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Оилко агресивно купувал акции од Макпетрол, можеби затоа цената одите на 30 000
...Оилко???..тоа да не старите-нови "газди" .., да не си купуат газдински удел?? Ако е тогаш се навистина невидени пацери :) :) Секако мислам дека малите акционери , ако не им гори под нозе или некој ги мобира, па да мораат апансас да продаваат треба мирно и стрпливо да чекаат. Цената на МП онака најпесимистички ќе порасне за трипати , за поише да не фантазирам и јас ко нашиов гуру Tomsaso :) :) :)

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.097
Поени од реакции
11.499
Одоговорот го имаш во претходната реченица пред постот, дека сакам да одам short во недвижнини, што значи сметам дека цената ќе оди надолу.
Tendo, јас би го прифатил твојот шорт, за репер ќе го земеме Housing index

http://www.tradingeconomics.com/macedonia/housing-index

Дај ми параметри под кои јас ти плаќам Х сума, а јас ќе ти кажам колку камата за секој месец над тој параметар колку треба ти да ми плаќаш ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom