Најекономично греење и ладење

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Еве поминаа 28 дена откако го ставив мерачот, па пред да го ресетирам пошто околу 25 во месецот отчитуваат од ЕВН да ги постирам мерењата:

Фотографија0003.jpg Фотографија0004.jpg Фотографија0005.jpg

Вкупно 328кв или 1433ден +18%ддв.Зададена Т24 освен кога нема никој дома тогаш е 20ц, површина 34м2.На почетокот греев плус ходник 11м2,ама пошто е долг не можеше доволно да се загрее па постојано имаше ладно струење кон дневната.
За во иднина планирам да пробам да ја исклучувам и да ја пуштам на тајмер, да видам како ќе троши и нормално како ќе загрева :).

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@Pero007 скапата тарифа направија 6.6 евтината 3.3 и ќе ја имаш точната потрошувачка на климата. Мене ми стои дека имаш многу киловати потрошено, зошто на 24с
не ви е удобно на 22 ? секој степен плус многу значи за потрошувачката

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
@Pero007 скапата тарифа направија 6.6 евтината 3.3 и ќе ја имаш точната потрошувачка на климата. Мене ми стои дека имаш многу киловати потрошено, зошто на 24с
не ви е удобно на 22 ? секој степен плус многу значи за потрошувачката
Веќе направив така :). Знам ама сакаме потопло кога е :) а со оглед на тоа дека нема изолација и стари прозори се потрошувачката е во рамките на очекувањата.

Член од
20 октомври 2007
Мислења
8
Поени од реакции
2
aj pomos malce sakam greenje za vo spalna nesto pod 30m kvadratni e sega so bebence pa sakam da zagrevam po malku prekku zima ne mnogu da ne bide epten kocan ladno fasada so stiropor prozor pvc e sega koee e najekonomicno greenje da stavam (da ne e klima) radiatorce na ulje imav ama nekako mn sporo gree a cedi struja ko ludo ap trazam nesto poekonomincno fala i poz do site

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Калолифер купи си.после климата најдобро решение според мене.
Предност е брзото греење.

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
aj pomos malce sakam greenje za vo spalna nesto pod 30m kvadratni e sega so bebence pa sakam da zagrevam po malku prekku zima ne mnogu da ne bide epten kocan ladno fasada so stiropor prozor pvc e sega koee e najekonomicno greenje da stavam (da ne e klima) radiatorce na ulje imav ama nekako mn sporo gree a cedi struja ko ludo ap trazam nesto poekonomincno fala i poz do site
Конвекторска греалка.Јас имам Термор француска бргу загрева, безшумна е, пријатна топлина дава и има термостат на влезниот воздух, кој патем го зема од долната страна т.е. подот така да температурата можеш прецизно да си ја подесиш на колку ти одговара.Според мене е поекономична од другите грејни тела што користат греачи затоа што грее додека не ја постигне зададената температура, а потоа се исклучува и уклучува на интервали.

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Еве поминаа 28 дена откако го ставив мерачот, па пред да го ресетирам пошто околу 25 во месецот отчитуваат од ЕВН да ги постирам мерењата:

Прегледај го приврзокот 160441 Прегледај го приврзокот 160442 Прегледај го приврзокот 160443

Вкупно 328кв или 1433ден +18%ддв.Зададена Т24 освен кога нема никој дома тогаш е 20ц, површина 34м2.На почетокот греев плус ходник 11м2,ама пошто е долг не можеше доволно да се загрее па постојано имаше ладно струење кон дневната.
За во иднина планирам да пробам да ја исклучувам и да ја пуштам на тајмер, да видам како ќе троши и нормално како ќе загрева :).

А замисли да имаш 10цм фасада и пвц со три стакла, колку би потрошил... :)

Во куќа си или стан?

Батали палење гасење, ем ќе треба долго време да стопли ем ќе ти троши повеќе.

Attachments

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576

Во куќа си или стан?

Од 1ви до сега 44 кв? 24/7 ти е пуштена?

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155

Во куќа си или стан?

Во стан.Во работни денови добар дел од денот нема никој дома, па мислам дека додека е вакво времево може да си дозволам да ја гасам.Кога ќе стане грч надвор ќе мора да работи 24ч.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Во стан.Во работни денови добар дел од денот нема никој дома, па мислам дека додека е вакво времево може да си дозволам да ја гасам.Кога ќе стане грч надвор ќе мора да работи 24ч.
http://forum.kajgana.com/attachments/Фотографија0005-jpg.160443/
A be ne lazi!!!
Kllimava ne ti e ugasena 28dena(678/24=28,25) ne deka nema nikoj doma, tuku verovatno neznaes kako da ja namestis koga ne ste doma pa rabotela nonstop:)
bukvalno ja nemas ugaseno dosega klimava celi 28dena, po slikata ubavo se gleda 99% ima raboteno klimava od vkupnoto vreme izmereno na meracot(677h od 678h)....a vremeto ke pokaze kolku glupo izigra sto odbra 5,5ka za vo tie smesni 35m2...pa hodnikot ne postigal i vrakjal ladno....pa ti kazavme deka ne ide topliot vozduh preku vrati i hodnici neli? topla voda ke izmisluvas? suma sumarum ti druze ke bides bides glaven NOOB-klimagija so najvisoki smetki po m2, vazno se nabilda so Daikin5,5ka i gi odeba site dobronamerni soveti tuka za jaka 3,5ka....pa sea normalno deka na visokive smetki ke se vadis na slaba izlolacija i slabi prozori (inace zenati ke te kara) ama i toa dur mozes, a i bas ne zabole :)
koga ke smenis dograma t.e stavis asolni prozori gluposta so kupenava 5,5kava vo 35m2 ke ti dojde duplo pogolema. Glupost samo Na kvadrat!
Zamisli kolku ke ti bide vishak 5,5kava vo 35m32 so vo idnina smeneti prozori so 4sezonsko staklo i Rehau profil prozori ?
Da ne zborime kolku kosata ti opadnala od prejaka promaja i izduv od 600m3/h vo prva brzina za tie 21C vnatre:D (dali se 21 ili 16C mozam da gi pisam kolku sakam koga nemas slika od termometar od vnatresna T;))

p.s Oslobodi me od Reply...ednostavno Ti sve si znaes i sam si ja odbra klimava...ili da ti prevedam...nemas pojma od dimenzioniranje

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
јас со мојата 9-ка без проблем греев пред некој ден на тоа најладното 20 + 15м2 соби, не можам да замислам 18-ка кога и од оваа мала не можеш да се скриеш кога дува :D

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
http://forum.kajgana.com/attachments/Фотографија0005-jpg.160443/
A be ne lazi!!!
Kllimava ne ti e ugasena 28dena, ne deka nema nikoj doma, tuku verovatno neznaes kako da ja namestis pa rabotela nonstop:)
bukvalno ja nemas ugaseno dosega klimava celi 28dena, po slikata ubavo se gleda 99% ima raboteno klimava od vkupnoto vreme izmereno na meracot(677h od 678h)....a vremeto ke pokaze kolku glupo izigra sto odbra 5,5ka za vo sesni 35m2...pa hodnikot ne postigal i vrakjal ladno....pa ti kazavme deka ne ide topliot vozduh preku vrati i hodnici neli? topla voda ke izmisluvas? suma sumarum ti druze ke bides bides glaven NOOB-klimagija so najvisoki smetki po m2, vazno se nabilda so Daikin5,5ka i gi odeba site dobronamerni soveti tuka za jaka 3,5ka....pa sea normalno deka na visokive smetki ke se vadis na slaba izlolacija i slabi prozori (inace zenati ke te kara) ama i toa dur mozes, koga ke smenis dograma t.e stavis asolni prozori gluposta so kupenava 5,5kava vo 35m2 ke ti dojde duplo pogolema. Glupost Na kvadrat!
Zamisli kolku ke bide vishak 5,5kava vo 35m32 so 4sezonsko staklo i Rehau prozori ?
Da ne zborime kolku kosata ti opadnala od prejak izduv od 600m3/h vo prva brzina za tie 21C vnatre:D (dali 21 ili 16 mozam da gi pisam kolku sakam koga nemas slika od termometar od vnatresna T)

p.sOslobodi me od Reply...ednostavno Ti sve si znaes i sam si ja odbra klimava...ili da ti prevedam...nemas pojma od dimenzioniranje
Прво не лажам, внимавај на речникот! Не реков дека ја гасам , туку планирам тоа да го направам и многу добро се гледа тоа од мерачот.Второ дали глупо сум изиграл е моја работа не твоја, парите јас ги давам не ти.Трето косата ми е супер а на 21 или 16ц (како што викаш) ако можеш по кратки ракави да седиш тогаш толку се нема проблем :D (како не се фати за термометарот на претходниот пост или ти се расипа тастатурата :rolleyes:).А ти во меѓувреме се утепа од постирање мерења,слики,термометри. тракатанци само знаеш да мрчиш.Четврто мерењата,сликите и искуствата што се споделуваат овде не служат за да си ги “мериме“ туку сегашните и идните соптственици на клима уреди да имаат претстава што може да очекуваат од одредена клима при одредени услови и простор во кој се наоѓа.
Само верувај те разбирам.Можеби јас немам поим од димензионирање ама ти немаш поим од маркетинг.Знам дека ти е тешко што не заработи процент од продажба на мене и на еден куп други од форумов што се определија за други брендови а не за Грее,ама со ваков пристап се повеќе ќе ги одвраќаш.Добронамерно ти велам или нешто промени во својот пристап кон останативе на форумов или побарај си друга работа, пошто вака како што ја работиш за никаде е.
И да како што рече на крај ќе те ослободам и нема да коментирам повеќе.Имај пријатна вечер.

Член од
26 октомври 2015
Мислења
53
Поени од реакции
60
20161127_140111.jpg Скоро цела недела во Прилеп има магла,така да решив да поставам тепсија под климата за одвод на водата од дефростите.Еве и мерења за 12,6 дена те откако климата не ја гасам воопшто.Климата работи цело време на ауто со разлика годинава што и крилцата се подесени да се движат горе долу. Вака подесено цело време одржува зададена температура со разлика од половина степен погоре или подолу од зададени 24 степени дење и нојке.

Attachments

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Од 1ви до сега 44 кв? 24/7 ти е пуштена?
Да, 24/7, 24-25Ц преку ден, 21-23Ц ноќ (до сега 21 навечер пошто е топло времето) во стан со топ изолација со еден надворешен ѕид, станот е е 50м2.

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Прегледај го приврзокот 160514 Скоро цела недела во Прилеп има магла,така да решив да поставам тепсија под климата за одвод на водата од дефростите.Еве и мерења за 12,6 дена те откако климата не ја гасам воопшто.Климата работи цело време на ауто со разлика годинава што и крилцата се подесени да се движат горе долу. Вака подесено цело време одржува зададена температура со разлика од половина степен погоре или подолу од зададени 24 степени дење и нојке.
Просторијата што ја грееш гледам 36м2.Дали се работи за куќа или стан, каква изолација и прозори.

Kajgana Shop

На врв Bottom