Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Што му менува на корисникот дали е R32 или R410?
Ako baras prevod togas sto voopsto prasuvas nesto koga nisto ne si razbral....verovatno i toa sto si razbral te izlazale :)
R32 e poefikasen na greenje od R410A ,,,,pri niski nadvoresni Temperaturi posebno....Japan i nema klima na R410, site klimi kaj niv odamna se preminati na R32
http://www.fujitsu-general.com/jp/products/aircon/index.html
http://www.daikinaircon.com/roomaircon/

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
R-410A is a near-azeotropic mixture of difluoromethane (CH2F2, called R-32) and pentafluoroethane (C2HF5, called R-125) i koristat ist pritisok toa znaci mozam mojata klima (toshiba suzumi)koja ima r410 a plin da ja napolnam so r 32 i bi bila poefikasna?ili ?

F

Flatter

Гостин
Ili da sublimirame najbolje ti e da si montiras klima za greenje a za dekoracija eden elektricen ziden kamin koj po potreba mozes da go pustas da dogreva vo najladnoto sto ustvari i e top ideja namesto panelka da si imas vakov kamin koj za efekt na gorenje na drvo trosi okolu 130W i za dogrevanje vo najladnoto imas dodatni 2KW toplina..
Ova so gleam okolu 200evra kosta na zapadot
http://www.costco.co.uk/view/p/dimplex-bizet-wall-mounted-electric-fire-2kw-180412
eve go istiot kaj nas go prodavaat a ima i drugi gleam
http://www.kamini.com.mk/bizet/
neznam prasaj kolku se kaj nas pa spodeli..
Ете такво нешто ми треба компактно и зидно и да не зафаќа многу место. За клима незнам тоа буџето ми е околу 400 евра. До сега сум се греел на дрва но повеќе немам место каде да ја ставам во кујната каминот што ми е на дрва а и исто тако на местото каде што имав оџак сега таму е поставен аспиратор.

Со таков електричен камин колку би биле сметките за струја на месечно ниво? Да не надминуваат над 2000 ден битно ми е.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.655
Поени од реакции
5.363
Ете такво нешто ми треба компактно и зидно и да не зафаќа многу место. За клима незнам тоа буџето ми е околу 400 евра. До сега сум се греел на дрва но повеќе немам место каде да ја ставам во кујната каминот што ми е на дрва а и исто тако на местото каде што имав оџак сега таму е поставен аспиратор.

Со таков електричен камин колку би биле сметките за струја на месечно ниво? Да не надминуваат над 2000 ден битно ми е.
Види немам искуство на темава ама до толку мозам да сврзам, во самиот проспект ти пишува дека троши 2кв ел.енергија на саат. Е сега просто 10 саати во денот да го користиш ти е 20кв потрошени во денот, под претпоставка дека преку ден нема да си дома или тогаш ќе спиеш а само навечер после 10 ќе се грееш за да заштедиш зашто викаш сметките ти се битни 20кв х 3,5 денари (толку е цената на евтина тарифа навечер после 10) = 70 дневно ама запамти ова ти е само навечер после 10 ако се грееш. Ако го користиш истово за преку ден да се грееш цената ти расте на одма скоро за двојно зашто тогаш 1кв ел.енергија е 6,5 денари.
Е сега дали 2кв се доволно за ти да го загрееш твојот стан ти си знаеш.
ПС како и да вртиш газот ти е од позади зашто ти нема да спиеш преку ден и да си буден навечер за да се грееш на ефтина тарифа и сигурно ќе ти троши над 2000 денари месечно, а дали ке бидеш загреан е друго прашање. (не велам дека треба да ставиш клима само ти направив пресметка за уредот кој го постави)

F

Flatter

Гостин
И јас многу не сум запознаен со електрична енергија и сето ова како функционира. Значи се собира по 2кв од час како што гледам. Е сега преку ноќ нема многу да се троше само ќе се пале во 4 вечерно време за да можам наутро да станам на работа. Но од прилика ќе се троше едно 10 часа без разлика дали ден или ноќ. Е сега ме интересира колку пари е 1кв час преку ден и ноќ за да можам да пресметам што како.

Фала ти многу,
Поздрав.
Види немам искуство на темава ама до толку мозам да сврзам, во самиот проспект ти пишува дека троши 2кв ел.енергија на саат. Е сега просто 10 саати во денот да го користиш ти е 20кв потрошени во денот, под претпоставка дека преку ден нема да си дома или тогаш ќе спиеш а само навечер после 10 ќе се грееш за да заштедиш зашто викаш сметките ти се битни 20кв х 3,5 денари (толку е цената на евтина тарифа навечер после 10) = 70 дневно ама запамти ова ти е само навечер после 10 ако се грееш. Ако го користиш истово за преку ден да се грееш цената ти расте на одма скоро за двојно зашто тогаш 1кв ел.енергија е 6,5 денари.
Е сега дали 2кв се доволно за ти да го загрееш твојот стан ти си знаеш.
ПС како и да вртиш газот ти е од позади зашто ти нема да спиеш преку ден и да си буден навечер за да се грееш на ефтина тарифа и сигурно ќе ти троши над 2000 денари месечно, а дали ке бидеш загреан е друго прашање. (не велам дека треба да ставиш клима само ти направив пресметка за уредот кој го постави)

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
...колку пари е 1кв час преку ден и ноќ за да можам да пресметам што како....
evn_tarifnik.jpg
Ili ednostavno koga ke vklucis vo cena stavka angazirana moknost od 33.33% i DDV 18% racunas 1kWh vo skapa tarifa 6.6den a vo eftina 3.3den..

Последно уредено:
Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155

Според мене ако се грееш само со ова тешко ќе се згрееш во тие 30м2. А што се однесува до сметките,математиката вели вака:
ако го користиш мах. 10 часа во денот, во најлош случај доколку цело време работи на скапа струја би било: 5,56ден кв/ч х 20кв дневно =111,2ден х 30дена = 3336денари х 18%ддв =3936денари. Сметката ќе се намали во зависност од тоа колку време ќе го користиш на ефтина струја, зададената температура (ако е пониска поретко ќе вклучува термостатот, сразмерно на тоа и помала сметка и обратно повисока темп. поголема сметка).Пошто ќе грееш 30м2 каминот во најголем дел ќе работи со полн капацитет за да може да постигне темп.Така да заборави на тие 2000ден, а кога ќе стегне ладното сигурно ќе тресеш клинци ;).

F

Flatter

Гостин
Според мене ако се грееш само со ова тешко ќе се згрееш во тие 30м2. А што се однесува до сметките,математиката вели вака:
ако го користиш мах. 10 часа во денот, во најлош случај доколку цело време работи на скапа струја би било: 5,56ден кв/ч х 20кв дневно =111,2ден х 30дена = 3336денари х 18%ддв =3936денари. Сметката ќе се намали во зависност од тоа колку време ќе го користиш на ефтина струја, зададената температура (ако е пониска поретко ќе вклучува термостатот, сразмерно на тоа и помала сметка и обратно повисока темп. поголема сметка).Пошто ќе грееш 30м2 каминот во најголем дел ќе работи со полн капацитет за да може да постигне темп.Така да заборави на тие 2000ден, а кога ќе стегне ладното сигурно ќе тресеш клинци ;).
Скапо... Друго решение со буџет од 400 евра ? Освен дрва ?

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Скапо... Друго решение со буџет од 400 евра ? Освен дрва ?
Искрено не гледам друго решение пошто имаш две ограничувања 400евра буџет и 2000сметка месечно. Ако имаш можност да го зголемиш буџетот до 500евра имаш инвертори 3,5кв што ќе ти се вклопат во математиките.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.655
Поени од реакции
5.363
Немам слики зашто утрово набрзина излетав од дома и само погледнав колку се бројачите на мерачот (а денес е 1 недела одкако го користам дома Хансолот и е затворено да го грее само оној простор за кој е наменет). Бројките викаат вака:
Вкупно време колку што било мерено е: 168 часови
Вкупно време колку климата била вклучена: 145 (оние 23 часа кои била исклучена е за оние денови кога некои членови бараа од мене да споделам температура во просторијата без вклучена клима)
Вкупно потрошена електрична енергија: 59,7kW/h
По ова може да се заклучи дека потрошувачката за еден час во просек била 0,412kW/h
Следен тест ќе правиме кога и Грее Change моделот ќе биде поставен како помош за хансолот во најодалечената (и најладна просторија, освен што има 3 надворешни ѕидови има и отворен простор (тераса) под истата) просторија. Втората клима ќе биде поставена во Четврток барем така е договорено со мајсторот па неделните мерења мислам е најдобро да почнат од недела и да завршуваат во недела, додека пак месечните мерења секако ќе си бидат од почеток на месец до последниот ден во истиот.

Последно уредено:
Член од
26 октомври 2015
Мислења
53
Поени од реакции
60
Zdravo
I jas da spodelam iskustvo za ovie 23 dena,te otkako mi e uklucena klimata na greejne. Mitsubishi fh-35 gree soba 6m na 6m so visina na plafon 2.7 m. Klimata ja uklucuvam nasabajle vo 7 ili 8 casot,i gree do 22 ili 23 casot,na dalecinskoto e postavena temperatura od 24 stepeni so auto fan. Za poneiskusnite klimata e uklucena 560 sati od koi aktivni 230 te bila aktivna 41% od vkupnite casovi. Za ovie saati potrosila 108,4 kw ,ili 591 denar. Prosecna potrosuvacka izleguva deka e 470 w /h ili 25 denari na den. Poisplatlivo nesto za greejne ZDRAVJE. Poftorno golema blagodarnost do Strelec,za izborot na klima. Skapa tarifa el. energija mi e postavena na meracot 5,57den od 07do 22,a eftina 2,78den od 22 do 07(cenive se prepisani od smetkata za el. energija. Za nedela evtina cel den nema opcija meracot . Pozdrav

Attachments

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
...za poneiskusnite klimata e uklucena 560 sati od koi aktivni 230 te bila aktivna 41% od vkupnite casovi...
Ke te zamolam drugar da objasnis kako ustanovuvas kolku vreme bila aktivna klimata?? Mislam go gledam ova 41% na vtorata fotka ama ne mi e jasno kako toa razlikuva meracot koga gree ili koga e vo standby ili slicno zasto sepak ima konstantna minimalna potrosuvacka nonstop..
P.S Da ne si osloboden od DDV :D

Kajgana Shop

На врв Bottom