- Член од
- 21 октомври 2016
- Мислења
- 527
- Поени од реакции
- 677
Превод ако може
Ako baras prevod togas sto voopsto prasuvas nesto koga nisto ne si razbral....verovatno i toa sto si razbral te izlazaleШто му менува на корисникот дали е R32 или R410?
Ете такво нешто ми треба компактно и зидно и да не зафаќа многу место. За клима незнам тоа буџето ми е околу 400 евра. До сега сум се греел на дрва но повеќе немам место каде да ја ставам во кујната каминот што ми е на дрва а и исто тако на местото каде што имав оџак сега таму е поставен аспиратор.Ili da sublimirame najbolje ti e da si montiras klima za greenje a za dekoracija eden elektricen ziden kamin koj po potreba mozes da go pustas da dogreva vo najladnoto sto ustvari i e top ideja namesto panelka da si imas vakov kamin koj za efekt na gorenje na drvo trosi okolu 130W i za dogrevanje vo najladnoto imas dodatni 2KW toplina..
Ova so gleam okolu 200evra kosta na zapadot
http://www.costco.co.uk/view/p/dimplex-bizet-wall-mounted-electric-fire-2kw-180412
eve go istiot kaj nas go prodavaat a ima i drugi gleam
http://www.kamini.com.mk/bizet/
neznam prasaj kolku se kaj nas pa spodeli..
Види немам искуство на темава ама до толку мозам да сврзам, во самиот проспект ти пишува дека троши 2кв ел.енергија на саат. Е сега просто 10 саати во денот да го користиш ти е 20кв потрошени во денот, под претпоставка дека преку ден нема да си дома или тогаш ќе спиеш а само навечер после 10 ќе се грееш за да заштедиш зашто викаш сметките ти се битни 20кв х 3,5 денари (толку е цената на евтина тарифа навечер после 10) = 70 дневно ама запамти ова ти е само навечер после 10 ако се грееш. Ако го користиш истово за преку ден да се грееш цената ти расте на одма скоро за двојно зашто тогаш 1кв ел.енергија е 6,5 денари.Ете такво нешто ми треба компактно и зидно и да не зафаќа многу место. За клима незнам тоа буџето ми е околу 400 евра. До сега сум се греел на дрва но повеќе немам место каде да ја ставам во кујната каминот што ми е на дрва а и исто тако на местото каде што имав оџак сега таму е поставен аспиратор.
Со таков електричен камин колку би биле сметките за струја на месечно ниво? Да не надминуваат над 2000 ден битно ми е.
Види немам искуство на темава ама до толку мозам да сврзам, во самиот проспект ти пишува дека троши 2кв ел.енергија на саат. Е сега просто 10 саати во денот да го користиш ти е 20кв потрошени во денот, под претпоставка дека преку ден нема да си дома или тогаш ќе спиеш а само навечер после 10 ќе се грееш за да заштедиш зашто викаш сметките ти се битни 20кв х 3,5 денари (толку е цената на евтина тарифа навечер после 10) = 70 дневно ама запамти ова ти е само навечер после 10 ако се грееш. Ако го користиш истово за преку ден да се грееш цената ти расте на одма скоро за двојно зашто тогаш 1кв ел.енергија е 6,5 денари.
Е сега дали 2кв се доволно за ти да го загрееш твојот стан ти си знаеш.
ПС како и да вртиш газот ти е од позади зашто ти нема да спиеш преку ден и да си буден навечер за да се грееш на ефтина тарифа и сигурно ќе ти троши над 2000 денари месечно, а дали ке бидеш загреан е друго прашање. (не велам дека треба да ставиш клима само ти направив пресметка за уредот кој го постави)
Според мене ако се грееш само со ова тешко ќе се згрееш во тие 30м2. А што се однесува до сметките,математиката вели вака:Ете такво нешто ми треба компактно и зидно и да не зафаќа многу место. За клима незнам тоа буџето ми е околу 400 евра. До сега сум се греел на дрва но повеќе немам место каде да ја ставам во кујната каминот што ми е на дрва а и исто тако на местото каде што имав оџак сега таму е поставен аспиратор.
Со таков електричен камин колку би биле сметките за струја на месечно ниво? Да не надминуваат над 2000 ден битно ми е.
Скапо... Друго решение со буџет од 400 евра ? Освен дрва ?Според мене ако се грееш само со ова тешко ќе се згрееш во тие 30м2. А што се однесува до сметките,математиката вели вака:
ако го користиш мах. 10 часа во денот, во најлош случај доколку цело време работи на скапа струја би било: 5,56ден кв/ч х 20кв дневно =111,2ден х 30дена = 3336денари х 18%ддв =3936денари. Сметката ќе се намали во зависност од тоа колку време ќе го користиш на ефтина струја, зададената температура (ако е пониска поретко ќе вклучува термостатот, сразмерно на тоа и помала сметка и обратно повисока темп. поголема сметка).Пошто ќе грееш 30м2 каминот во најголем дел ќе работи со полн капацитет за да може да постигне темп.Така да заборави на тие 2000ден, а кога ќе стегне ладното сигурно ќе тресеш клинци .
Искрено не гледам друго решение пошто имаш две ограничувања 400евра буџет и 2000сметка месечно. Ако имаш можност да го зголемиш буџетот до 500евра имаш инвертори 3,5кв што ќе ти се вклопат во математиките.Скапо... Друго решение со буџет од 400 евра ? Освен дрва ?
Ke te zamolam drugar da objasnis kako ustanovuvas kolku vreme bila aktivna klimata?? Mislam go gledam ova 41% na vtorata fotka ama ne mi e jasno kako toa razlikuva meracot koga gree ili koga e vo standby ili slicno zasto sepak ima konstantna minimalna potrosuvacka nonstop.....za poneiskusnite klimata e uklucena 560 sati od koi aktivni 230 te bila aktivna 41% od vkupnite casovi...