Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.651
Поени од реакции
5.360
Пошто ти е наместена на 20 степени, ме интересира колку е температурата во собата без уклучена клима ?
Мислам дека е фер да цитираш зашто може да ти го промашам постот па ќе искочи дека нешто кријам. Дека можам да ти кажам некоја точна бројка неможам, ама еве за викендов преку ден без клима температурата беше околу 17-18 степени внатре. Ако ви е веродостоен начин за известување утре пред да одам на работа да ја поставам климата на некоја минимална температура за греење(и да кажам за колку се зголемила потрошувачката на таа температура) или пак да ја исклучам па да ви кажам колку степени ќе биде попладнето кога ќе се вратам.
Зашто друг начин да измерам немам, за жал кучињата уште не ми се стигнати до лекција за мерење температура во просторина :)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
...Е сега малку за работата на хансолот. Да се гаси како што наведуваше @yamaha10 дека правело неговото Чејнџ но кога ќе ја надминеше зададената температура зашто до пред една недела имав отворени скали и плус ходник на олниот спрат. Одкако е затворен тој простор да повторно се гаси....

Apeliram da ne se pravi FAMA, a so toa i nepotrebni razocaruvanja kaj lugjeto da pomisluvaat deka nivnite inverteri gasat i ne cinat a na nekoj drugi nikad ne im gasat i duvaat tivko toplo prijatno so 100 ili 50W potrosuvacka.. Znaci duri i da se montiraat vertikalni ventilatori po doma koi ke go butkaat topliot vozduh od tavanot nadole duri i da se montiraat nisko vnatresnite edinici na 1m visina ko lugjeno vo nordiskite zemji i kanadjanine koi gi koristat edinstveno za greenje pak skoro site inverteri vo eden moment koga ke postignat T ke gasat, sigurno site ovie vo cenovniot rang na kupenite ovde na forumov. Edinstveno ako e hotel promaja prozori i bez izolacija ili so eden prozor celo vreme otvoren t.e non-stop da ima toplinski zagubi togas ke rabotat dolgo i pak vo eden moment ke moraat da zastanat poradi defrost ili poradi rizik od pregrevanje na sistemot i sigurno nema da nadomestuvaat so 50W tuku so mnogu poveke. Znaci drugar @wiksa top ti e hansolot i uzivaj si vo malata potrosuvacka batali muabeti"strucni" kako treba da raboti bez gasenje osobeno za prostor koj sto e top izoliran i ima minimalni toplinski zagubi..
P.S Ke ti cestitam za "muskoto" funkcioniranjeto po doma na 20C, mnogu pozdravo za covek otkolku 23-24C ko sto sme naviknale i preferirame poveketo..

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
P.S Ke ti cestitam za "muskoto" funkcioniranjeto po doma na 20C, mnogu pozdravo za covek otkolku 23-24C ko sto sme naviknale i preferirame poveketo..
Јас пак сакам на куси ракави да сум цело време и Т ми е ~26, ако е точно ова со здравјето ме тури во мисла :).

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
мајстори, климаџии, ве молам за совет каде би можел да најдам/нарачам лимена тацна за под климата, за одведување на кондензатот (водата од дефрост). Најмногу би ми одговарало некој да понуди целосна услуга, со монтажа, бидејќи климата е надвор од прозорот, а не би се осудил да излезам пола надвор како климаџиите... климата е Тошиба Сузуми, 16кбту.благодарам однапред.
Druze ti se podnovi so Suzumi a ne si prijavil ili ja sum propustil post..? eve ti za tacni ovde vidi @Strelec sto mi pisa i linkase lani: http://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-494#post-7538495[DOUBLEPOST=1478043759][/DOUBLEPOST]
Јас пак сакам на куси ракави да сум цело време и Т ми е ~26, ако е точно ова со здравјето ме тури во мисла :).
Vo grcka kruzi edna narodska prica deka zenite na krit izgledaat 10 god postari od onie vo solun na ista vozrast poradi potoploto vreme a rusinkine od sibir na ista vozrasto izgledaat 20god pomladi od soluncankite ponajveke pordi poladnata klima.. :)
Kako ne ti se zatnuva nos i ne ti se susi grlo na 26 konstantno me interesira druze.. Ja od utre go startam pak ovlaznuvacot epten mi smeta vlaznosta ispod 40% vcera i denes..

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2016
Мислења
6
Поени од реакции
8
Повторно здраво! Има некој што ќе ми одговори на прашањето од вчера, или на форумов сте само за рекламирање и надмудрување???

Значи, како што пишав имаме инвертер клима уред Vivax ACP-18CH50 AEVI. Ќе ја користиме за загревање на високо поткровје од околу 45 м2 отворен простор, со добра надворешна и таванска изолација.
Поставив прашања:
1. На кој мод и на колку степени е најдобро да ја вклучуваме? Знам дека е најдобро воопшто да не се исклучува, па затоа прашувам.
2. Со или без fan и, ако да, колку јако?
3. Како функционира тоа I-feel опцијата?
4. Мислите ли дека е паметно да ја оставаме отворена и вратата од ходникот за малку да се смлачува и во спалната соба?

Или, најпросто, да сте на мое место, како би ја работеле?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.651
Поени од реакции
5.360
Apeliram da ne se pravi FAMA, a so toa i nepotrebni razocaruvanja kaj lugjeto da pomisluvaat deka nivnite inverteri gasat i ne cinat a na nekoj drugi nikad ne im gasat i duvaat tivko toplo prijatno so 100 ili 50W potrosuvacka.. Znaci duri i da se montiraat vertikalni ventilatori po doma koi ke go butkaat topliot vozduh od tavanot nadole duri i da se montiraat nisko vnatresnite edinici na 1m visina ko lugjeno vo nordiskite zemji i kanadjanine koi gi koristat edinstveno za greenje pak skoro site inverteri vo eden moment koga ke postignat T ke gasat, sigurno site ovie vo cenovniot rang na kupenite ovde na forumov. Edinstveno ako e hotel promaja prozori i bez izolacija ili so eden prozor celo vreme otvoren t.e non-stop da ima toplinski zagubi togas ke rabotat dolgo i pak vo eden moment ke moraat da zastanat poradi defrost ili poradi rizik od pregrevanje na sistemot i sigurno nema da nadomestuvaat so 50W tuku so mnogu poveke. Znaci drugar @wiksa top ti e hansolot i uzivaj si vo malata potrosuvacka batali muabeti"strucni" kako treba da raboti bez gasenje osobeno za prostor koj sto e top izoliran i ima minimalni toplinski zagubi..
Да да јасно ми е тоа дека топлиот воздух ќе бега горе и кога тогаш таму ќе има температура еднаква на зададената или повисока.
Не се секирај се е во ред со твоето здравје јас сум тој неарниот. Ако ти е некаква мерка наутро околу 8:30 кога излегувам накај работа да одам одам со велосипед а од облека носам маичка по кратки и тенок шушкавец колку да ме штити од ветер. 20-21 степен мене ми е идеално

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@v_thegreat
1. на далинското од климата имаш мод HEAT, ставија на 20с. и пушти ја, ако ви е ладно ќе зголемиш на 21-22
2. имаш исто опција на далинското ауто фан ама тој знае од клима до клима различно да работи па ако треба да дува јако тој намалува. Јас мојата ја држам стално или на 2-ра или 3-та брзина на фанот, значи мануелно не автоматски, така ем побрзо загрева ем помалку струја троши.
3. таа функција ти е за да ја мери Т кај што ти е поставено далинското
4. дали ќе ја оставате отворена вратата зависи од тоа колку топлотни губитоци имаш во станот, ако успева брзо да загрее отварајте врата слободно ама имај на ум дека за да стигне топлина во спалната треба што појако да дува внатрешната единица, значи ништо под 3-та брзина[DOUBLEPOST=1478068823][/DOUBLEPOST]
Не се секирај се е во ред со твоето здравје јас сум тој неарниот. Ако ти е некаква мерка наутро околу 8:30 кога излегувам накај работа да одам одам со велосипед а од облека носам маичка по кратки и тенок шушкавец колку да ме штити од ветер. 20-21 степен мене ми е идеално
ист сум и јас како тебе, се вртат сабајле луѓето кога ме гледат колку сум облечен, сите со дебели јакни јас со тренерка а одоздола на кратки ракави :D

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.651
Поени од реакции
5.360
24 часа подоцна потрошени 9,8кв

За да одговорам на прашањето на еден од членовите ќе ја исклучам климата додека сум на работа, па ќе споделам колку е температурата кога ќе се вратам

Член од
20 август 2015
Мислења
26
Поени од реакции
26
Повторно здраво! Има некој што ќе ми одговори на прашањето од вчера, или на форумов сте само за рекламирање и надмудрување???

Значи, како што пишав имаме инвертер клима уред Vivax ACP-18CH50 AEVI. Ќе ја користиме за загревање на високо поткровје од околу 45 м2 отворен простор, со добра надворешна и таванска изолација.
Поставив прашања:
1. На кој мод и на колку степени е најдобро да ја вклучуваме? Знам дека е најдобро воопшто да не се исклучува, па затоа прашувам.
2. Со или без fan и, ако да, колку јако?
3. Како функционира тоа I-feel опцијата?
4. Мислите ли дека е паметно да ја оставаме отворена и вратата од ходникот за малку да се смлачува и во спалната соба?

Или, најпросто, да сте на мое место, како би ја работеле?
Друже очигледно те мрзи да читаш наназад таму имаш одговор на поставените прашања.Бараш одговор на прашања за клима која што ти си ја купил и ти треба да ја тестираш и да видиш во кој моде на фан и температура тебе највеќе ти одговара во твои услови твоја куќа не може друг да ти даде одговор. Инаку со здравје да си ја користиш.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
24 часа подоцна потрошени 9,8кв

За да одговорам на прашањето на еден од членовите ќе ја исклучам климата додека сум на работа, па ќе споделам колку е температурата кога ќе се вратам

каде го најде ова за мерење на потрошена елелктрична енергија кажи ми пошто и мене ми треба едно вакво...

и друго што сакам да прашам на темава - дали некој воопшто има дома инсталирано ТОПЛОТНА ПУМПА или па некој има искуство со оптлотниве пумпи општо...

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.014
Поени од реакции
871
Da kaze nekoj,da dade preporaka za kamince koe topli dobro. Za edno 30 kvadrati mi e potrebno :)

Член од
1 ноември 2016
Мислења
6
Поени од реакции
8
Друже очигледно те мрзи да читаш наназад таму имаш одговор на поставените прашања.Бараш одговор на прашања за клима која што ти си ја купил и ти треба да ја тестираш и да видиш во кој моде на фан и температура тебе највеќе ти одговара во твои услови твоја куќа не може друг да ти даде одговор. Инаку со здравје да си ја користиш.
Како прво, другарка сум :)
Ама тука, изгледа сите сте мажи и не очекувавте женско на темава :)

Како второ, воопшто не ме мрзи, се наназад прочитав во последниве месец-два, пред да решам што-како по дома за греење.

Трето, тука сите пишуваат, прашуваат и бараат совет за своја куќа и свои услови. Пишав кои се отприлика условите.

Четврто, секако дека ја тестирам, ама си велам, ај имаат познавање и искуство. Затоа и прашав, ДА СТЕ НА МОЕ МЕСТО, КАКО БИ ЈА РАБОТЕЛЕ?

Петто, фала, поубава да си купиш :)

Член од
20 август 2015
Мислења
26
Поени од реакции
26
Како прво, другарка сум :)
Ама тука, изгледа сите сте мажи и не очекувавте женско на темава :)

Како второ, воопшто не ме мрзи, се наназад прочитав во последниве месец-два, пред да решам што-како по дома за греење.

Трето, тука сите пишуваат, прашуваат и бараат совет за своја куќа и свои услови. Пишав кои се отприлика условите.

Четврто, секако дека ја тестирам, ама си велам, ај имаат познавање и искуство. Затоа и прашав, ДА СТЕ НА МОЕ МЕСТО, КАКО БИ ЈА РАБОТЕЛЕ?

Петто, фала, поубава да си купиш :)
Супер и другарките треба искуство да стекнат па да пренесат корисничко искуство од сопствениот клима уред .Само ти никој друг овде на форумов не ја знае температурата која за тебе е најдобра изберија и ич не му ја мисли уклучи и не го гаси воопшто 24 часа нека си работи. Мој совет ти е да не менуваш температура една за преку ден друга за навечер.

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
... најпросто, да сте на мое место, како би ја работеле?
Imame slicna situacija bi ti preporacal da gi otvoris vratite nakaj spalna da setiras na 22C na i-feel so vklucen autofan i i na perkite ako imas opcii za levo-desno i gore-dole da gi uklucis da nasocuvaat automatski so toa vozduhot se razmesuva najdobro..posle nekolku saati ke ustanovis kako ti e vo dnevna i kolku zamlacilo nakaj spalnata..sledno sto ke probas e navecer da gi fiksiras perkite da duvaat visoko i nakaj hodnikot za da vidis dali i kolku "dobacuva" natamu za navecer da ti topli poveke nakaj spalnata kade sto ti e potrebno a pomalku vo dnevnata.. ova ti se idei a poentata e ona sto i @dimitri009 ti poracuva a toa e deka sama ke si eksperimentiras so temperaturite ke naucis kolku ti e inertna klimata kolku brzo zagreva ili podiga za stepen dva tri pa da si znaes kolku vreme ke i treba ako ja namaluvas T koga nikoj ne e doma pa posle zgolemuvas koga doagjate si ima i timer za takvi raboti i toa ke go proucis naucis, ifeel e super opcija namenata i e da ti brka temperatura tamu kade sto sedis ako citas po forumov uviduvas deka bez toa klimata si meri T na gorniot vgraden senzor a tamu e potoplo..autofanot kaj nekoi klimi e dobro programiran kaj nekoj ne e, isto i ifeel-ot pa lugjeto si stavaat manuelno vo koja brzina etc..so drugi zborovii ke si gi najdes "fintite" na tvojata klima vo tvojot prostor i koga ke se ispraksiras mozebi i ke spodelis od sopstvenite iskustva tuka so nas na forumot..

Kajgana Shop

На врв Bottom