Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Колку што ве гледам ве има само 5-6 души на куповна страна, да применевте малку од магијата на Џон Неш ќе си ги распределите и земете за поефтино. Just a thought.
Е да, ама сите ја сакаат плавата :D[DOUBLEPOST=1479942101][/DOUBLEPOST]Ако некој го интересира за теоријата на Џон Неш, наједноставно раскажано:

https://www.youtube.com/watch?v=TLwt3HGzC8Q

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
И сега која е реалната цена на STB со вкалкулирана дивиденда??
Во принцип нема реална цена. Цената е онаа за некоја за која има купец и продажба. Но ако мислиш на тоа што на 720 објавија дивиденда од нето 141 во декември треба да е 860 но може и уште една дивиденда во мај. Некои па таргетираат 10/100 дивиденден принос. Што ти ја знам веќе.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Во принцип нема реална цена. Цената е онаа за некоја за која има купец и продажба. Но ако мислиш на тоа што на 720 објавија дивиденда од нето 141 во декември треба да е 860 но може и уште една дивиденда во мај. Некои па таргетираат 10/100 дивиденден принос. Што ти ја знам веќе.
Сепак реално не верувам дека цената порасна толку многу поради информацијата за дивидендата ( и да ја имал некој).
Со исплатата на дивидендата, уште поизвесна е продажбата на СТБ.
На тотално ист начин како ОББ во Бугарија. Е сега како да се вкалкулира во цената и евентуално идната продажба?

Y

yob

Гостин
Сепак реално не верувам дека цената порасна толку многу поради информацијата за дивидендата ( и да ја имал некој).
Со исплатата на дивидендата, уште поизвесна е продажбата на СТБ.
На тотално ист начин како ОББ во Бугарија. Е сега како да се вкалкулира во цената и евентуално идната продажба?
Book + dividenda + future earnings do datata na prodavanje. Obb mislam deka ja prodadoa na book cena.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Sto mislite dali cenata od 960den. e povolna za kupuvanje naSTB.?Sprema toa sto go pisuva yob. cenata na prodazba bi trebalo da bide negde okolu 1200den. ili pomalku?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Книговодствена вредност на СТБ е 808 денари, искрено очекувам и по таа цена да ја продадат. Ако ти е за дивидендата тогаш вреди, а за продажбата се сомневам дека ќе ја достигне цената што ти ја пишуваш.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Јас мислам дека нема да има продажба на СТБ барем не во 2017. Зошто продажба на Стопанска би била различна до НЛБ? И кај двете компании имаме доминантен сопственик кој што може да го продаде мнозинскиот пакет без да зависи од помалите.

Сепак ако за 6 месеци пак изгласаат да се додели дивиденда и од добивката за 2016 би било супер.

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
Книговодствена вредност на СТБ е 808 денари, искрено очекувам и по таа цена да ја продадат. Ако ти е за дивидендата тогаш вреди, а за продажбата се сомневам дека ќе ја достигне цената што ти ја пишуваш.
Таа книговодствена вредност е според финансиските извештаи за 2015 год. Во 2016 се очекуваат подобри резултати (првиве 9 месеци годинава добивката е поголема од истите во 2015). Треба да се очекува и повисока книговодствена вредност, нели?
Инаку исто мислам дека продажната цена ќе биде на ниво на книговодствената.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Треба да се очекува и повисока книговодствена вредност, нели?
Пааа, не. До сега имаат добивка од 109 денари по акција, еве нека имаат и 150 до крај на годината. Ама ако одбиеш 159 денари дивиденда од тоа испаѓа малтене па иста книговодствена вредност.

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
Пааа, не. До сега имаат добивка од 109 денари по акција, еве нека имаат и 150 до крај на годината. Ама ако одбиеш 159 денари дивиденда од тоа испаѓа малтене па иста книговодствена вредност.
ок.. не ме бива за овие пресметкиве, искрен да бидам.. ама нели овие 159 ден дивиденда се од предходните години акумулирана добивка, немаат врска со 2016.. дали ке има дивиденда од добивката годинава само претпоставуваме во моментов.. затоа мислам дека овие 159 ден не влијаат на книг.вредност.. или не сум во право?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Па есапот е 720 на кој ја објавија информацијата за нето дивидена од 141 од акумулирана добивка. Плус тука имаш хипотетична дивидена од 2016та дивидена од исто окулу 120 ден со 100% пау аут. Значи се на се 960 колку што е моментална цена тоа ако се гледа како дивиденд дискаунт модел. Ама работава со дивидендиве крајно ми е мутна. Идни добивки делење вонредна дивидена нешто ми е чудно. Со СТБ не тргував дека не даваа дивидена а сега им текна. Не ме сваќај погрешно фирмата е супер. Ама ова движење со акцијата ми е сомнително. Обично е паметно на краток рок да се купува тоа што расте. Ама долгорочна иднина ќе се види после... инаку цената на СТБ е на ниво од окулу на 2007ма единствена акција која ја достигна таа цена. Поврат на добивка за 2016 ќе им биде 12-13 % од цена на оваа цена. а п/б им е 1.2 веќе што нешто повеќе ми значи. п/е не се толку добри на долг рок. ОХБ и КМБ се на 0.6 а ТНБ на 1.0 што е поефтино. Но од друга страна ако планира СТБ да исплаќа постојано дивиденда е одлично...
chart.png

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Зошто е толку актуелна Прилепска Пивара

Y

yob

Гостин
Јас мислам дека нема да има продажба на СТБ барем не во 2017. Зошто продажба на Стопанска би била различна до НЛБ? И кај двете компании имаме доминантен сопственик кој што може да го продаде мнозинскиот пакет без да зависи од помалите.

Сепак ако за 6 месеци пак изгласаат да се додели дивиденда и од добивката за 2016 би било супер.
Различна е затоа што НЛБ групација иде цела на продажба заедно со сите свои делови, и си ја продаваат комплет на нивна берза. За СТБ е различна приказна бидејки се продава или поточно би се продала како посебен дел кој што би морал да помине преку МСЕ и со дозвола од НРБМ. Тоа значи дека понудувачот мора да понуди иста цена на сите акционери за 100% од акциите. Тоа го налага договорот за консолидација на грчкиот банкарски сектор.[DOUBLEPOST=1480069429][/DOUBLEPOST]

Различна е затоа што НЛБ групација иде цела на продажба заедно со сите свои делови, и си ја продаваат комплет на нивна берза. За СТБ е различна приказна бидејки се продава или поточно би се продала како посебен дел кој што би морал да помине преку МСЕ и со дозвола од НРБМ. Тоа значи дека понудувачот мора да понуди иста цена на сите акционери за 100% од акциите. Тоа го налага договорот за консолидација на грчкиот банкарски сектор.[DOUBLEPOST=1480071077][/DOUBLEPOST]Уште едно мое размислување окулу СТБ. Мислам дека е паметно да се чува акцијава до самата продажба бидејки ми изгледа дека грциве имаат добар план за максимализација за наплата на својата одлична работа во СТБ.
Инаку моето вреднување би изгледало вака одприлика 808+156+100

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom