Тоа нивно појавување и изразување ти ствара проблем и забуна, и нормално е да ти ствара пошто си неук и ретардиран по малце. Ти не разбираш дека овбинителот гони и е странка во постапката, и не верувам дека имаш капацитет ова да го разбереш.
Затоа и ти викам да те однесат на некое рочиште, ем ќе се информираш како тоа во пракса изгледа, ем ќе намалиш со глупостите.
Морееее... ти навистина си трупец. 100 пати напишав дека треба да си ја бркаат работата (собирање на докази, гонење, итн, итн...). Навистина за на форумов треба да се прави филтрирање на пред да се стане член. Вакви примероци само го оптеретуваат.
Уицкед... ај да ти нацртам, може ќе можеш да се вклопиш. Јавното обвинителство има работа да отвора случаи каде што има сомнеж за криминал (и сл.), да прибираат докази, итн... ако соберат доволно релевантни докази, по своја проценка, го даваат делото на суд, односно, се „тужители“.
Е ова им е работа и јас 100 пати кажав дека тоа треба да го работат, тоа им е задача според законот.
Ова ти е јасно? Или треба дообјаснување???
Кога случајот ќе е пред судија, обвинетиот (или повеќе) имаат своја одбрана. На крај, според доказите и фактите, судијата носи одлука. Одлуката може да е во „полза“ на обвинителството, но и во полза на обвинетиот.
Е сега, „шо праиме“ ако обвинетиот го „добие“ случајот? Има нарушен углед (итн..), не толку од процесот, колку од изјавите на државните службеници (јавни обвинители). Што ако тој контратужи за изречените невистини (судски официјализирани)? Најверојатно ќе треба да добие оштета... И кој ќе ја плати истата? Фатиме? Катица...? Или државата (ние).
Мене ми е јасно дека се тоа тенденциозни прес конференции во полза на СДСМ.
Затоа, по n-ти пат:
нека си работи обвинителството и нека не оцрнува луѓе со театри на пресовите.[DOUBLEPOST=1479133027][/DOUBLEPOST][quote="MDI, post: 7893395, member: 42246"...aкo тoлку си културен и писмен немa некoгo дa нaрекувaш шќиптaр или дa нaвредувaш прв a пoсле дa плaчеш, кaурче глупo. И кoј ти е тoј збoр бaшкa? Мaкедoнецу.[/quote]
Па сакав да го користам македонскиот збор...
без ќ, но знаејќи дека не е точен, го користев оригиналниот
Шќиптар. Значи, нам
со присила ни се наметна да го промениме нашиот јазик и да го исфрлиме зборот кој сме го користеле со векови што воопшто не е навредлив, нема никакво навредливо значење, сем што можеби она „ќ“ се изгубило, па ете јас се поправив. Навредливо е за мене да ми се менува сопствениот јазик, а при тоа нема основа, нема никаква навреда.
Размислете... ова е исто како ние да им речеме да не користат во својот јазик „маќедон...“, да ги натераме да користат „македонци“ или „мацедонианс“ (демек, меѓународно).
А
каур ( http://www.makedonski.info/show/ѓаур/м ) е сосема друго нешто од национална припадност. Јас не користев навредливи зборови.