Xibalba
Corona Australis
- Член од
- 24 јануари 2012
- Мислења
- 6.091
- Поени од реакции
- 11.496
Пак не си ставил 3.000 денари за храна и превоз во 2006Вака би требало да изгледа споредбата.
Пак не си ставил 3.000 денари за храна и превоз во 2006Вака би требало да изгледа споредбата.
всашнос, 3.400 за хранарина (25% од 13.700) и 900 за превоз, 4.300. Па со 13.700 тоа чини околу 18.000. Е сега, кој ќе издржи со таа "официјална" кошница, тоаа...тој што смета дека е доволно, да се обиде да живее со тие пари и храна.Пак не си ставил 3.000 денари за храна и превоз во 2006
3000 денари за храна и превоз во 2006 важи само за буџетари. Во просечната плата влегуваат платите на сите вработени, не само на буџетарите. Плус, надоместок за превоз земаат само вработени чие работното место е оддалечено 2-3км од местото на живеење.Пак не си ставил 3.000 денари за храна и превоз во 2006
Да де сменета е методологијата тоа никој не го спори, но во случајот тоа што менува?[DOUBLEPOST=1478635541][/DOUBLEPOST]Мислејќи дека си избегал од една пропаганда, несвесно си се зацапал во друга. Методологијата за пресметување на потрошувачка кошница во 2006, не е иста со таа во 2016.
За 2006, пресметани се само трошоците за исхрана и пијалаци.
За 2016 е користена нова методологија, креирана од ССМ, во која влегуваат и трошоци за кирија (околу 11,000 денари), за кино и театар (околу 1000 денари), за одржување на здравје, за превоз, за обувки, за хигиена и тн.
Така да, во право си, вакви спинови нема ни во Северна Кореја.
Очигледно месечната кочничка која ја пресметува ССМ е далеку од реална, мислам дека е многу повисока, а и многу е дискутабилно дали просечната плата е реална.кај виде ти стапка КИРИЈА тие 11.000 ти се за вода,струја,огрев,комуналии,порези итн
Прегледај го приврзокот 159713
Токму така, тоа сакаме да кажеме сите, и тогаш и сега платата едвај ги покриваат егзистенцијалните потреби. Минимален прогрес за 10 години.Платите и тогаш и сега се катастрофа, тоа на секој му е јасно. Не знам кој е тој што ќе рече дека 200-300 евра плата е топ!?
Не е точно, јас работев тогаш за 300 евра плата и 70 евра за хранарина + превоз, а работата ми беше на 500 м од станот. Криво ми е што не ги чувам исплатните листи од пред 8-9 години, ќе можев да прикачам доказ.3000 денари за храна и превоз во 2006 важи само за буџетари. Во просечната плата влегуваат платите на сите вработени, не само на буџетарите. Плус, надоместок за превоз земаат само вработени чие работното место е оддалечено 2-3км од местото на живеење.
Во случајов, ако ја користиме истата методологија, потрошувачката кошница за 2006 би била тука негде колку сегашната, околу 30,000 денари.Да де сменета е методологијата тоа никој не го спори, но во случајот тоа што менува?
Ме мрзи да го барам фајлот, во него пишуваше дека ако на работникот не му е обезбеден превоз до работно место, му се исплаќа надоместок за трошоците за превоз над 2-3км. Така нешто, во таа смисла. Али океј, ќе ти веруваме, секако не менува многу тоа.Не е точно, јас работев тогаш за 300 евра плата и 70 евра за хранарина + превоз, а работата ми беше на 500 м од станот. Криво ми е што не ги чувам исплатните листи од пред 8-9 години, ќе можев да прикачам доказ.