Конфликтот во Сирија

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Vangja ne rekla deka u sirija ke pocne ww3...
Има лично сум попаднал на тоа, многу пред да почне арапаската пролет. Ќе парафразирам малку, некојси ја прашува ќе има ли трета светска војна? Ванѓа одговара: не се плаши рано е, Сирија уште не паднала, но победникот нема да е тој што мислиме...Исто така му вика да не бидете против Русија.
Тогаш пред дваесетина години ова видение изгледало неверојатно,но сега е многу актуелно.

Последно уредено:
Добро оди ослободувањето на Сирија, но и злосторниците САД не спијат, по Руски извори САД заедно со саудијците планираат да играат жмурки при "ослободувањето" на Мусул во Ирак, слично со "ослободувањето" на Фалуџа. Планот им е да ги префрлат тие 9000 терористи во Сирија, за напад врз Дејр е Зор и Палмира. Не само тоа а
американски изтребувачи F/A-18 Hornet, префарбани како руски С-34, се префрлени од Европа во воздушната база Al Udeid во Катар.
Источник рассказал о плане США перебросить боевиков ИГ из Мосула в Сирију
Тие авиони ќе бидат со задача да бомбардираат болници, училишта, џамии, хуманитарни конвои и автобуси, полни со бегалци. Според планот, подготвен од американците од долго време, западните медии ќе создадат информационана хистерија, ќе ги игнорираат доказите, претставени од Русија и Сирија. После тоа ќе следува тотално ембарго на Сирија и Русија, се разбира и ослободително бомбардирање на Белград (Дамаск), се тоа нас ни е многу добро познато.
Од пишаното не може да се избега, како што предвидела и Ванѓа, ТСВ ќе започне од Сирија и доброто ќе победи, сегашново јудеомасонско ропство и не е некој живот.

Не верувам декас ќе го ослободат мосул пред да се ослободи Алеппо. Бомбардирање на сириа е надвор од прашање во секој случај.
Немаат пропагандна машина само американците. Веќе никој не верува во меинстрим медиа.
Русите ќе негираат се и ќе покажат контра докази.

Мислам дека мечката конечно се разбуди и рика.

Интересно, не само ванѓа туку ако не се лажам и во Библијата пишува нешто како Армагедон ќе почne кога Сирија ќе падне :D[DOUBLEPOST=1476313261][/DOUBLEPOST]

Последно уредено од модератор:
Епа ако сега некому не му е јасно кој ја создаде ИСИС и кој ја контролира, за кого обработува чии вазали се овие крвопијци и главосечачи , а и нивните гоподари се такви, сега би требало на сите да ви е јасно.
Ете колку било едноставно да ја победиш ИСИС. Само речи им да си одат кај Асад и тие одма го напуштаат своето упориште Мосул и одат да носат демократија и западни вредности во сирија, пошто таму е диктаторки режим нели?
Ми се гади од оваа политика и такви власти кои се спремни буквално на најголемите злочини на човештвото само за да дојдат до нафта.
US and Turkey bribe ISIS in Mosul. US led coalition is relocating ISIS to Syrian city of Deir Ezzor

Епа ако сега некому не му е јасно кој ја создаде ИСИС и кој ја контролира, за кого обработува чии вазали се овие крвопијци и главосечачи , а и нивните гоподари се такви, сега би требало на сите да ви е јасно.
Ете колку било едноставно да ја победиш ИСИС. Само речи им да си одат кај Асад и тие одма го напуштаат своето упориште Мосул и одат да носат демократија и западни вредности во сирија, пошто таму е диктаторки режим нели?
Ми се гади од оваа политика и такви власти кои се спремни буквално на најголемите злочини на човештвото само за да дојдат до нафта.
US and Turkey bribe ISIS in Mosul. US led coalition is relocating ISIS to Syrian city of Deir Ezzor

Ирачката војска припрема офанзива за ослободување на Мосул па овие почнаа да се релоцираат во Рака, не Деир Езор барем засега. Во секое лошо има и нешто добро а тоа во Сирија ќе биде што веројатно на ИСИС главна преокупација ќе им биде Турција и ФСА а не Асад бидејки првиве во моментов ги напаѓаат повеќе и им одземаат територија која ја контролираа. Ете вчера пример ИСИС нападнале пункт на ФСА и има најмалку 30 мртви и уште толку повредени, предходниот ден Турската војска објави 70+ мртви на ИСИС во офанзивата така да му одговара на Асад тоа.

Вчера Маан во Хама, денеска Дер Кабијан во Дамаск под контрола над САА/НДФ ќе го поделат џебов на пола за брзо
1.jpg

Интересно интервју на Асад, на линкот пишува дека е дадено за некоја данска тв2, ама изгледа дека им е грешка тоа и дека интервјуто е дадено за Комсомолскаја Правда. Како и да е, има доста добри прашања, и одговори.
Еве едно делче од интервјуто:
Daria Aslamova: Prije ove takozvane revolucije, sigurna sam da ste imali neku vrstu ponude od svojih sadašnjih neprijatelja. Što su htjeli od vas? Čula sam, na primjer, da je Katar htio praviti cjevovod kroz Siriju. Je li to istina ili nije? Jeste li imali ponuda prije pobune?

Bashar Al-Assad: Ponude su došle nakon krize, zato što su htjeli iskoristiti krizu. Rekli su: "Ako to učinite, mi ćemo vam pomoći."

Daria Aslamova: Ali što su htjeli od vas?

Bashar Al-Assad: Prije krize nije bilo ponuda. Oni su htjeli koristiti Siriju neizravno. Nisu nam ništa nudili, nego su nas htjeli uvjeriti da nešto učinimo. Glavni problem je u to vrijeme u cijelom svijetu bio nuklearni program Irana. To je bio glavni problem u cijelom svijetu, a oni su tada htjeli da Sirija uvjeriti Iran da ide protiv svojih interesa. Francuska je pokušala, Saudijska Arabija isto, koja se u to vrijeme udaljila od Irana bez razloga. Samo zato što mrze Iran.

Daria Aslamova: Ali što je s ovim cjevovodom? Jesu li stvarno da htjeli izgraditi plinovod kroz Siriju?

Bashar Al-Assad: Ne, nisu o tome govorili, ali je Sirija trebala biti središte u tom smislu. No, vlasti ovdje su u cjelini podržale jedan plinovod koji bi išao od istoka - Iran, Irak, Sirija, Mediteran, a drugi od Perzijskog zaljeva prema Europi. Ne mislim da bi Zapad ikada prihvatio Siriju koja nije njihova marioneta. Dakle, smatramo da je to jedan od faktora zbog kojeg o tome nisu razgovarali izravno. Nakon što je izbio rat smo imali izravnu ponudu od Saudijaca, ali...
Daria Aslamova: Izravno iz koga?

Bashar Al-Assad: Od Saudijaca.

Daria Aslamova: Od Saudijaca...???

Bashar Al-Assad: Rekli su nam: "Ako se odmaknete od Irana i prekinete sve veze s Teheranom, mi ćemo vam pomoći." Vrlo jednostavno i vrlo izravno.

Целото интервју
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/bashar-alassad-u-siriji-je-vec-u-1997

Ослободувањето на Алепо иде со силно темпо, за околу две недели ослободија 20% територија, иако главно се поретко населени приградски населби, но од една страна им се намалува територијата за придвижување и логистика на ИСИС, од друга страна ги деморализира, мал дел од поумерените напуштат.
Интересни настани во Мусул, ИСИС открила група која сакала да направи пуч, мислам дека тоа е американското крило кое требаше да капитулираат и бидат префрлени кон Сирија. После ѕверски распит, тие околу 50 души се удавени и закопани. Мислам дека сега е подпрашање и "ослободителната" операција на САД, Ирак и Турска на Мусул, нема да може на божемски да го ослободат Мусул а ако сакаат ќе треба со вистинска борба.
Screenshot_from_2016_10_15_10_13_28.png

Пред пола саат- саат почна офанзивата кон Мосул.. Со среќа на Ирачаните и Курдите...

Обама и Ердоган многу прљаво почнаа да играт. Дај Боже како Бумеранг да им се врати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom