- Член од
- 27 јуни 2016
- Мислења
- 5
- Поени од реакции
- 2
Искуство со пријател кој купи стан на поткровје - нова градба, пвц али сумњива изолација.. (незнам во твој случај како е), дневната е 22-25м2 и летово не се седеше без клима (северно-западна страна)Потековте со ова климиве.....
Него да ве прашам вие вака "стручните", имам земено мал стан од 40м2, нова градба, поткровје, јужна стана, ПВЦ прозори, надворешна фасадна изолација, висина на таван 2.40м итн. итн.
Станот има самостојно централно греење. пуштени се цевки во две соби за радијатори. и има еден ќош кој е наменет за поставување на котлето за вода.
Прашањето ми е:
Со што е најпаметно да се затоплува тој мал простор???
Дали да инвестирам во Топловден електричен котел ионака ја има веќе инсталацијата под паркет и во ѕидови?
Дали да купам 2 панелки по една за во соба?
Опција со пелети?
Клима?
Приоритет ми е да биде што поевтино. Имам оџак во зградата и радо би се греел со дрвја како најевтина варијанта меѓутоа секој санитметар ми е битен а оџакот е поставен така што губам цел еден ѕид во дневната. Поради тоа и отпаѓа. Никогаш не сум се греел на струја и други алтернативи и сега незнам каков финансиски удар да очекувам со другиве видови на затоплување. Некој 3000 макс4000ден. + на моменталните сметки ми е одржлив во семејниот буџет.. Се над тоа ми е скапо греење
Станот е инаку наменет за двајца.. Едното лице ќе биде присутно преку целиот ден а другото после 16-17 дома.
Совет?!
Регион: Куманово
Искористи ја инсталацијата што ја веќе имаш со што поефикасно грејно тело