Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
@Iceboy супер е Tangerines, фала. :D
Супер драма. Некако се погодило пред некое време го гледав и добитникот на Оскар таа година за најдобар странски филм, Ida. Ич не ми се свиѓаше, овој е каде каде подобар.
Канада ја помина? Гледај го сега и Mommy, од истата година е и тој.

Да не се мешам у филмклубот, за инат не го изгледав Прешас од сите филмови 2009та со минимум една номинација за оскар. Содржината ми е некако бљак. Дали е типичен црнечки филм во кој што понижуваниот циган се издига над сите комплекси и успешно го пребродува омаловажувачкиот период или да го гледам?

Да не се мешам у филмклубот, за инат не го изгледав Прешас од сите филмови 2009та со минимум една номинација за оскар. Содржината ми е некако бљак. Дали е типичен црнечки филм во кој што понижуваниот циган се издига над сите комплекси и успешно го пребродува омаловажувачкиот период или да го гледам?
Да, не го гледај.

@Zlatikevichius Confessions not quite as expected?
Не бе, супер беше, ОК, ама некако ко да очекував повеќе по сите тие ваши пофалби. Ми беше по малку конфузен, не во смисла да не можам јас да разберам што се случува, туку како монтажерот да се брзал при сечењето и лепењето. :D Некако пребрзо ми се менуваа кадрите. Да, се согласувам дека е филм за во клубот зашто би отворил многу дискусии, но приказната малку ко да забега во некои екстреми. Мислам дека многу подобро би функционирал како краток филм кој би завршил со завршувањето на исповедта на наставничката. Така може и би добил 10/10 од мене. Вака, малку се разочарав, но сепак, 7/10 не е оценка за лош филм кај мене. ;)[DOUBLEPOST=1474064755][/DOUBLEPOST]Ти Винтерберг, а? Submarino од клубот го гледаше?

Последно уредено:
Не бе, супер беше, ОК, ама некако ко да очекував повеќе по сите тие ваши пофалби. Ми беше по малку конфузен, не во смисла да не можам јас да разберам што се случува, туку како монтажерот да се брзал при сечењето и лепењето. :D Некако пребрзо ми се менуваа кадрите. Да, се согласувам дека е филм за во клубот зашто би отворил многу дискусии, но приказната малку ко да забега во некои екстреми. Мислам дека многу подобро би функционирал како краток филм кој би завршил со завршувањето на исповедта на наставничката. Така може и би добил 10/10 од мене. Вака, малку се разочарав, но сепак, 7/10 не е оценка за лош филм кај мене. ;)
За екстреми раскажува филмот, за одмазда и за the sound of something important disappearing forever. Крајот ми беше перфекции.
Ти Винтерберг, а? Submarino од клубот го гледаше?
Да, очекував повеќе од Festen ама океј беше, Субмарино ми е гледан. Изгледа The Hunt му е најдобар на режисеров.

За екстреми раскажува филмот, за одмазда и за the sound of something important disappearing forever. Крајот ми беше перфекции.
Крајот беше одличен, се согласувам. Мене ми сметаше тоа in between (пр. малиот што ја уби мајка му, другиот што го уби девојчето, малиот кој прво се плашеше да не инфицира некого наеднаш измачка со крв цел маркет... А заборавив: во време на компјутери, паметни телефони кои е очигледно дека во филмов сите ги имаат и пристап до интернет, ме чуди како можеше децата да се толку ignorant за пренесувањето на HIV - едно не дише, друго се избезумува кога наставничката ќе го допре, трето не се бања и не излегува од соба за да не инфицира некого... Толку наивно што им остана да прикажат страв од пренесување на вирусот преку SMS или е-mail. :D
Да, очекував повеќе од Festen ама океј беше, Субмарино ми е гледан. Изгледа The Hunt му е најдобар на режисеров.
За Far From the Madding Crowd да не прашувам, нели? :P

Треба да се ривочне... на телевизија го гледав, не знам пред колку време, само се сеќавам дека првата половина беше досаден и после беше вау.

Заврши Манаки 2016. Златна камера 300 за кинематографот Јани Петери Паси за филмот The Happiest Day in Life of Olli Maki (овогодинешниот фински претставник за Оскар). Дури и самиот лауреат бил видно изненаден со оглед на тоа што ова бил негов прв долгометражен филм а и со оглед на конкуренцијата.

„Дали сте сигурни дека нема да ми ја земете? На церемонијата на отварањето сведочев перформанс каде што девојка со митралез покажуваше кон публиката каде што седеше и претседателот на Републиката. Тоа беше многу чудно, но уште почудно е тоа што јас добивам награда” - рече Паси.

Заврши и TIFF 2016. Победник - La La Land на Damien Chazelle, пред Queen of Katwe и Lion. Меѓу другите помалку важни наслови, награда освои и претходноспоменатиот Jackie на Pablo Larrain.

Нема појак филм од Шиндлеровата Листа кога се во прашање филмовите за војната и Евреите. Каков Пијанист.

Тоа и го направив, синоќа и Пијанист го изгледав, да ти кажам искрено, 1/10 не е спрема Шиндлер, многу слаб филм.
Добро реално Шиндлер е маестрален филм, ремек дело.
Ама и Пијанистот е јак. Мене тие два ми идат у пакет, двологија. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom