Како да се помогне на блиска личност која е исмевана од другите?

• Креатор на темата Креатор на темата bohn98
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 јули 2016
Мислења
6
Поени од реакции
11
Долго време се мислев дали воопшто да отворам ваква тема, можеби затоа што мислев некако магично ќе се подобри сутуацијата или не знам што.Ама штом сум тука не испадна така и сега ми треба помош од вас како повозрасни бидејки немам на кого да му се обратам и тоа ме прави да се осеќам уште по лошо и по депресивно.
Имам 18 години,4та година средно, а имам брат што за не цела година полни 13.Уште од мал имаше проблеми со говорот во смисла доцна прозбори, некаде на 6/7 години.Исто така да напоменам имам и помала сестра која фалабогу нема никакви проблеми.Беше претешка ситуација за моите кои мислеа дека нешто не е во ред со брат ми, али за среќа испадна све супер на крај.Само што многу подоцна почна да се развива во секој поглед од неговите врсници токму поради говорот, бидејки она што тој почнуваше да го осознава, врсниците веќе го имаа "изџвакано" на некој начин и за него беше тешко да се прилагоди.Си мислев ќе се подобри ситуацијата кога ќе потпорасне, оти знаеа некогаш да прават зафрканции зошто изговара зборови чудно и сл.Сега нема никакви проблеми, нормално е се, само што осеќам дека не е доволно зрел за неговите години.Се однесува малку по детинесто, во смисла не знае да врати и да биди лош кога со него така се понашаат.Не ги сфаќа шалите на негова сметка.А го малтретираат, верувајте толку ми е тешко што би прифатила се најлошо да ми биде мене, наместо да гледам на моето братче кој е предобро суштество да му се дешава ова.И јас не сум нешто мноогу многу добра во тој поглед,си имам еден тесен круг на пријатели, не сум малтреирана од никој далеку од тоа, во очите на другите сум постојано насмеаана,спремна за шали и све тоа али одвнатре патам оти немам со кого да разговарам,носам премногу тежини во себе..Да преминеме на брат ми, а јас и онака ќе преживеам не ми е толку лошо.Баш бев сведок пред некоја недела кога се најдов случајно со оние со кои излегува брат ми, и верувајте односот спрема него им е катастрофален.За што и да отвори уста да каже или го исмејуваат, или зафрканции си прават или му се смеат..Во тој момент посакав земјата да ме голтни.Не од срам, не би се срамела од брат ми никогаш каков и да е, само од жал, немоќ , грутка во срцето осеќав и злоба кон оние што се понашаа така со него.Звучи сурово ама би ги убила на лице место буквално оти така се понашаат со некого што не би им рекол ниту еден лош збор, а тие се толку злобни со него оти тој не им враќа со иста мера.Не можев да истапам и да се карам, бидејки сепак не е 5 години да не може да се одбрани.Ако го направев тоа тек тогаш ќе беше полошо.Со моите не можам да зборнам.Знаат отприлика каква е ситуацијата, али јас знам многу повеќе од нив и ако им кажам мислам само ќе ги скршам.И на училиште имаше проблеми.На родителски класната збореше дека многу молчел а бил исмејуван, не враќал никому туку само игнорирал и оставал да се понашаат со него лошо.Татко ми тогаш беше на раб на нерви и секако му зборуваше на брат ми, како тој да е виновен што му се дешава тоа.Тогаш јас не можев да слушам како му се дери буквално експлодирав, се искаравме.Како можи на детенце од 13 години да му зборува дека е глупав, дека не знае како да се понаша и други лоши работи.Му реков дека ако уште еднаш му каже нешто такво со мене ќе си има работа, и од тогаш само досадува и прашува одоколу.А пак мајка ми, прав психолог е на моменти, ама не секогаш.Се на се не се воопшто лоши родители, али ко и секој човек си имаат и они свои моменти.Што се однесува до брат ми излегува, не е врзан дома, ама да би се прашувала јас би оставила да седи само дома, бидејки надвор е исмејуван едноставно, не му е местото меѓу тие деца.
Толку се чусвтвувам лошо, имам некој товар и кога и да ми се случи нешто убаво веднаш помислувам на состојбата на брат ми и цела среќа ми се руши врз глава.Толку го сакам што не можам да го оставам да пати и да биде третиран на тој начин.Знам дека постот е долг, не замерувам и да го оставите прочитан на пола, ама морав да му кажам на некого, а во живо не можам да се отворам никому.
Што би направиле да сте на мое место?

Последно уредено:
Советувај го братот да не се дружи со такви луѓе нека си најде некое друго друштво.
Некогаш е подобро е да немаш друштво ич отколку да имаш такви мали ѓаволи кои не ги сакаат ни по дома.

13 години е жити се , со кој да се дружи? Да беше малце повозрасен ќе се вклопеше и во друго друштво , али на таа возраст е доста заебано да најдеш другари. од 10 до 15-16 години не простуваат , жестоки се , и не пропуштаат причина да те исмејат или навредат. Јебига период е , скоро сите сме поминале низ тоа.
Јас бев сличен во основното доста срамежлив и повлечен , за потоа во средното да се променам во израелски командос. Еднаш да се спротистави или да удри некој , ќе му се смени перцепцијата за 180 степени. Во никој случај не го затварај дома и не го изолирувај од друштвото , подобро лошо детско искуство , отколку никакво искуство. Нормално , ако е физички напаѓан или ептен многу отфрлуван мора да најдеш начин да реагираш.

Прво, малиот мора да се дружи со некого ! Освен ако не е физички малтретиран, нема потреба да го одвојуваш од друштвото. Самата викаш дека дел проблем е кај него, така да многу вероватно и да е во ново друштво, да му се случува истото. Децата на таа возраст знаат да бидат заебани....
Да го оставиш да седи дома е само бегство од проблемот, а не решение. Едноставно, тие проблеми ке ги има на покасна возраст кога многу потешко ќе ги прима, со можност да му настанат дополнителни психолошки проблеми, во смисла на депресија, комплекс на помала вредност, повлекување во себе...
Едноставно, социјализацијата мора да ја помине.

Мој совет ти е да разговараш со малиот.
Научи го како да се носи со луѓе. Доколку има негови грешки во однесување - укажи му ги и посочи му како да ги корегира. Научи го како да реагира на навреда , зафканција, исмејување. Научи го како да се постави, како да врати на навреда , како на зафканција. Научи го кога треба да се спротистави, кога треба да прифати зезање, кога треба да удри, да се степа, ако треба.

Разговарај и со твоите. Укажи им твои согледувања, нека разговаат често и тие со него. Не се карај и ти со твоите ( мада на твоја возраст и ти често мислиш дека си во право, нели ? ), не стварај дополнителна тензија во фамилија, ќе се рефлектира врз брат ти. Ништо страшно и ако татко ти реагира така, јебеш га, машки муабет...Доколку е контролирано, може да испровоцира и позитвна реакција кај брат ти.

Нека запише некаде некој спорт кој што му се допаѓа. Според карактерот на брат ти најдобро некој индивидуален како тенис или пинг понг.
Така ќе стекне дополнителен круг на пријатели што во неговиот случај би било само плус. И ќе намали со постојните или сосема ќе ги откачи. А и физичка активност би била сосема Ок. Кога ќе се осети физички спремен можеби и ќе се спротистави и ќе врати.
Во краен случај посоветувајте се со психолог.

Колку што разбрав, брат ти не се оптоварува многу со тоа како се однесуаат другарите кон него, што е многу добра особина. Не можи да ги контролираш луѓето и нивните постапки, тоа нека биди правило и за твоето однесување и погледи. Поголеми и потешки проблеми има во животот од тоа да се оптеретуваш со некултурата и недостаток на домашно воспитување на останатите во светот.
Не знаеш како му е нему. Ако не враќа не значи дека не се оптоварува со тоа. Најчесто го чува гневот и немоќта во себе. 90% од таквите случеви се свесни за себеси меѓутоа не можат ништо да превземат и само дополнително пропаѓаат.
А Постапките не другите луѓе се сигурно инфликтирани од неговото невообичаено однесување. Во човековата и животинска природа е ако нешто отскокнува од вообичаеното и нормите за нормалност да биде догматизирано, отфрлено, да се гледа со подбивност и сл.

Не е нормално дете да почне да збори на 6/7 год возраст, и незнам како е све супер испаднато на крај кога еве не може да се уклопи со средината.
Дали малиот има идено на психолог, тестиран е IQ? Проверувани се неговите конгитивни способности? Да си посетите некое стручно лице, нема ништо лошо тука. Обично луѓето овде се толку затуцани и се плашат како ќе реагира средината па психолозите ги поистоветуваат со Бардвоци али тоа е.

На крај краева како што ќе расте ќе созрева и се повеќе ќе почне да согледува дека не штима како останатите. На него ќе останува да се носи со себеси и сите негови препреки.
Факт е дека ќе има проблеми и на професионален план и никојпат нема да се реализира како што треба. Увек тоа ќе му претставува проблем и препрека да се изгради и да постигне нешто.
Али јбг животот е кучка и не можат сите да бидат еднакви.

Prvo ,bravo devojce ne za toa sto si go napisala nego za toa sto go osekas. Ke sfatis za nekoja godina kolkava golema doblest e da imas takvi zastitnicki custva i da osekas empatija. Ke vidis deka poveketo luge go nemaat razvieno toj del od mozokot. Znaci bidi si gorda na toa.

Sto mislam za tvojata situacija. Deka brat ti mora da si go prosiri krugot na poznanici a so toa ke mu se prosiri krugot na prijateli. Neminovno ako vo denot on se gleda so barem 100 deca, barem 3-5 od tie ke mu stanat vistinski drugari. A i koga odi samo vo skolo i nema drugi aktivnosti vo zivotot ,cel den se opsesira so tie deca ,sto mu kazale kako go zakacale...znaci mora da pocne na nekoj sport, da odi na nekoj kurs. Sve toa odednas. I da ne stane kuznae kakov sportist i da ne nauci kuznae kakva vestina, ke zapoznae deca sekade i nekoi od niv ke mu stanat drugari. Baska ako odi na trening sekoj den dva saati i ako odi na kirs uste saat vreme denot ke mu bide ispolnet nema da noze da misli na tie od skolo sto go zakacaat. A i edno nepisano pravilo imam zabelezano. Bas decata sto najloso se snajduvaat vo osnovno nekako kako da se najpopularni vo sredno. Ne mora da znaci ama znam takvi 20tina dusi. Sto vo sredno kako da iskocija od shkolkata i bea najgolemi mangupi. Znaci neka pocne so sport neka pocne so kurs,jazik bilo sto, i vo sekoj slucaj nemoj da se izoliras od nego samo zosto sega vo tie godini te interesiraat deckovci deugarki iskacanja...druzi si go brat ti. Mu trebas poise nego sto mislis.

Нема врска тоа што прозбере на 6 години.Се си беше океј со него, и тоа и од доктори и психолози беше милион пати потврдено.Мислам нема потреба да напоменам дека на училиште совладува лекции, си учи, скроз нормален си е на тоа поле.
Иначе оди на фудбал 2 години.Не знам како е таму, не сакам да го оптоварувам со прашања, ама мислам нема некои проблеми, какви што се овие во друштво и школо.А за вистински другар, она баш баш вистински нема, мада и на 2 години е глупаво да го барам тоа.Тој период секој со секого е другар..А нема некој физички недостаток, ниту е дебел, ниту преслаб, ниту грд ама баш најнормално дете.Не дека оправдувам било какво малтретирање од која и да било причина, знам какви трауми остава за подоцна тоа, али ете..А и не мислам дека е редок проблем деца да не знаат да вратат и да се срамежливи, само ете зошто кај брат ми излезе така и криво ми е едноставно.И прочитав за физичко малтретирање.Не, никако не е малтретиран на тој начин, да се слчи такво нешто мислам и дека ќе врати(ете незнам).
Дома си е скроз океј, се чепка со сите, си гледаме заедно тв, насмеан си е,и не можеш да сетиш дека крие нешто.Мада на таа возраст не верувам да крие нешто во себе, ако имаше сепак нешто ќе излезе на виделина.Се дешава само ретко да каже глава ме боли ќе спијам(се сеќава дека е нервозен нешто) али јебига на сите им се дешава тоа.
Иначе разговарам со него.Кај ќе забележам дека греши и дека не треба така да реагира, го поправам.Секад сум тука до него за разговор..
И да, не можам да му спомнувам на моите психолог.Никако тоа.Се надевам дека со тек на време ќе се смени, можда ќе поприми и малку од другите деца,стварно не е хумано да седи дома затворен.

Последно уредено:
Јас искрено, неам да дадам паметен совет, само да кажам дека огромен процент од оние што се силеџии ко мали до 20 години стануваат лоулајфери, до 25 ќе напумпаат некоја, па до крај на живот ќе пијат пред коперација, сфе да им ебам и на тие родители што гледаат дека децата им се развиваат во стока а прогледуваат низ тоа со муабетот „па добро, барем он малтретира а не го малтретираат него“.

Ќе им врати за неколку години, нормална работа е ова за децата во тој период, има едни што се мангупи, фраери и други како брат ти мирни и повлечени.
После неколку години тие првите ќе работат како молери а овие другите у банка.

Abe ne e muabetot koj kade ke raboti i kako ke zavrsi vo zivotot. Ko prvo toj muabet deka oni ke bidat moleri a on ke bide direktor se izvadeni od americki filmovi kade mora da ima happy end. Toa ne e fakt niti e precizno niti e tocno. Ne mora da znaci.
Prasanjeto e kako da mu se pomogne na edno dete da ima podobro detstvo. Za posle 20 godini i da bide direktor i da bide moler da ne vlece komplexi so sebe. Da ne se maci od vnatre vo sebe. Na deteto mu trebaat prijateli. Negovi vrsnici koi ne gledaat nikakva razlika megu niv i nego. Jas mislam deka decata od skolo go zakacaat zosto go znaat verojatno uste od prvo oddelenie koga problemite so govorot bile povidlivi kaj nego. I decava sega go zakacaat zatoasto pamtat deka on imal problemi so razvojot koga bil pomal. Zatoa vo sredno koga ke pocne od pocetok so nova ekipa novi deca ne veruvam deka ke gi ima tie problemi. Ama mora da si najde svoe drustvo. Cim trenira fudbal neka prodolzi. Neka izlaga i u maalo neka im se ubaci na maalskite deca pa neka odi na site strani neka zapoznava sto poise deca. Ne spij na toa uvo deka ke bide bankar koa ke porasne pa ne e bitno sega sto mu se slucuva. Celta ne e on da stane bankar ,celta e on da stane srekna samouverena licnost. A so loso detstvo toa e mnogu potesko.

Подпрашај го како си поминува на фудбал. Да не е таму само да пополнува број и да не го играат и да му даваат само одбранбени задачи.
Него му треба јакнење на самодоверба и натпреварувачки и борбен дух, што може и да го постигне преку фудбал но не мора да значи ако другите го игнорираат.
Затоа спомнав индивидуален спорт, но не му наметнувај.

Браво за постот и комплетно се согласувам со твојата реакција околу односот на татко ти. Детето очигледно има проблеми со самодоверба така да последно нешто што треба е уште да го обвинуваш и да му се дереш, уште повеќе ќе се затвори (како да не е веќе доволно лошо).

Со оглед на тоа што е 13 (значи неговите „пријатели“ се претпоставувам некои со кои со години оди во школо) искрено тешко е сега да им се промени пристапот, односно било што да прави брат ти, нема да им се смени нивното мислење за него и ќе си тераат со нивното идиотишање, но ако е некоја утеха, рачунај за година дена завршува со основно и после во средно ќе биде во целосно нова средина каде ќе има прилика да сврти нова страница и да почне се од почеток (ова барем важи ако си од Скопје, ако си од помал град тогаш не знам колку голема разлика ќе направи оти вака-така пак со скоро истите фаци ќе заврши), односно ќе треба да проба да направи поинаков впечаток кај новите пријатели и од старт да создаде поинаков однос со нив. Можеби и кај нив нема да успее да направи најдобар однос и и нив ќе им изгледа малце „чуден“, но во секој случај би требало подобро да го прифатат и покоректен однос да создадат отколку овие сегашниве. Барем ова важи доколку се запише во некое примерно средно, не во некое кај што идат пропалици.

Според мене, не е решение со сила да го тераш да се дружи (конкретно ако тие околу него повеќе тортура му прават отколку дружба), но треба да најде начин да здобие повеќе самодоверба. Мислам дека од средно па натака ќе почнат да се подобруваат работите, прво пошто и тие новите луѓе околу него веќе колку-толку посозреано ќе се однесуваат, а и едноставно со тек на време ќе почне и самиот да се подобрува и да учи како да се однесува во такви ситуации, па би требало да успее да создаде подобра релација со нив.

Последно уредено:
Вака. Повеќето од децата на таа возраст се морони и менталитетот им е на ниво на племе. Тие што се најагресивни, со најголема самодоверба и слично, се најголеми фраери, а тие што се плашливи и асоцијални, го јадат највише.
Тоа што го заебаваат најверојатно нема врска со неговата интелигенција и резонирање туку со една основна карактеристика што ја имаат сите што се мета на силеџии и вербални предатори, а тоа е страв.
Морони со интелект на мртов коњ можат да бидат најголеми фраери у средно и основно и како и секој неандрталец, ако им вратиш, ќе те истепаат или ќе се соберат повеќе за да те реметат. Некој може да е многу попаметен од нив, ама да се плаши, да е фокусиран на себе и да се саботира самиот со што ќе биде мета на такви ретоси.
Него највише го јебе чувството на немоќ и мала самодоверба. Запишете го на некоја боречка вештина, не го учете дома да е фин и пристоен со такви морони туку да им враќа и да им покаже зуби, со што ќе ги зачува достоинството и гордоста. Освен ако не станува збор за некои заебани фраери со ножеви, палки и слично, не смее да се плаши и да биде спремен да се степа, ако гледа дека сакаат да го нападнат физички. Веруј ми, некогаш подобро е тоа, отколку цел живот да пати пошто не им вратил на некои шупаци и да живее со трауми, мала самодоверба и депресивни епизоди што се оштетувања кои може да бидат перманентни за човечкиот дух.

А околу неговото друштво, можда проблемот му е тоа што заебанциите ги сфаќа сериозно и тоа ги тера да го заебаваат повеќе. Треба да научи да се заебава на своја сметка и да ги заебава другите другари пошто во многу друштва, тоа што се реметат сите, е начин за поврзување со што никој не е попривилегиран од некој друг, сите даваат ремет и сите јадат ремет. Ако балансот натежнува кон тоа он да го јаде повише од другите како што кажуваш, нема тука многу опции. Или ќе седне и ќе им каже искрено дека му смета тоа што он е мета цело време, па ако го ценат ќе го ислушаат и ќе пазат (пошто честопати, луѓе не осеќаат колку штетат некому и тоа што го кажуваат, не го сфаќаат сериозно ни самите, со што они можеби го сакаат и го поштуваат, ама не се свесни дека претеруваат некогаш) или ако гледа дека не бива со тој пристап, ќе проба да се тргне од нив и да си бара другари што му одговараат на интересите и не се понашаат ко шупаци.

Последно уредено од модератор:
На 13 години особено ако живеете во центар на скопје или околината денес навистина има што да се прави.
Нека си најде спорт во кој мисли дека ќе успее. Можеби фудбал, кошарка или можеби некој друг спорт. Ако има воља и не е мрзелив тогаш сигурно ќе го сакаат него
Јас порано вежбав пливање. Се запишав кога бев 6-то одделние и откако почнав со тренизни со децата од школо осеќав дека се одалечив,
Сите си имаа фатено друштво, а јас поради отсуства немав речиси никого. од 10-15 другари дојдов до друштво со 1-2 кои пак исто не се дружеа многу со остатокот од децата.
Тогаш почустував дека повеќе пријатели имам од тренинг па се запишав во нивното училиште.во 7то одделние. Па на година и половина од крајот на основното образование иако родителите ми беа против, јас решив да одам во друго уличиште бидејќи сеуште неотиден во новото имав повеќе пријатели отколку во старото.

Ти неможеш ништо да сториш освен да му дадеш совет на брат-ти да не дозволува така да го зезаат и исмејуваат или ако веќе го прават тоа, тој да враќа со иронична насмевка, а не да стои како стуб и да ќути, бидејќи зезањето и исмејувањето ќе продолжи сигурно во поголеми размери во кои ќе биде сигурно и тепан.

Втор совет треба да го советуваш да си одбере спорт и да си најде друштво и таму
Тој во школо нема другари и затоа и неможе да се опушти.
На крај краева може и да се презапише некаде каде што ќе оди со другари од тренинг,а не со овие од маало.

Реагирајте на време....Само тоа ќе кажам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom