Најекономично греење и ладење

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Ѕвер :) Нема да се мачи вака климата?

Јас имам слична идеја, скоро планирам да почнам да градам куќа и размислував за топлинска пумпа воздух-вода и баш се мислев дали може надворешната единица да ја сместам во подрум со тоа што ќе го направам истото како типов само што ќе ја обвиткам надворешната единица да издувава надвор а да собира воздух од подрумот (секако со подотворен прозор за да може да циркулира воздухот.
Мојата теорија е дека во подрум-от секогаш ќе биде потопло одколку надвор, па ќе ја лажам за поголем COP. Држи вода ова?[DOUBLEPOST=1467061294][/DOUBLEPOST]Дали познавате некој мајстор за клими или водоводџија :) (работава е појше за овој профил него за климаџија) што има скеле за на прозор да постави. Пред некој ден ми дојде комшијата да се жали дека му тече вода, мене ми е брцнато цревото од климата во скриен олук во фасадата а конденз цревото брцнато во климата (кај изменувачот) и така водата оди преку климата во олук (и не, нетече од тука, туку од олукот)
Е сеа најверојатно се затнал олукот па пошто одозгора е невозможно (многу се ниско поставени джачите а уште пониско одводот) да се пристапи, би сакал некој да постави скеле кај комшијата под мене за да испитаме што е проблемот.

Привремено го решив, го наставив конденз цревото и го терам на балкон кај мене, ова функционира, ама дур ладам, зимоска кога ќе почнат дефростите пак ќе ми дојде комшијата ако не го решам сега проблемот.
Ако имате некој би бил благодарен да споделите инфо.
.

Никој на форумов незнае некој мајстор со скеле? Може треба да барам некој ролетни што мести, они сум видел имаат такви скелиња за на прозор...[DOUBLEPOST=1467304975][/DOUBLEPOST]Кој вика дека неможело клима во затворен простор да се стави? Ова е позади продавниците во ГТЦ, цел ходник е со клими :)

Attachments

Последно уредено:
Член од
30 декември 2007
Мислења
794
Поени од реакции
330
оваа GREE CHANGE GWH09KF-K3DNA6J што ја реклкамираат за 19990 е 2,5кв.
Капацитет на ладење: 3230 W Капацитет на греење: 4100 W
Читам коментари за 20-25м2

ШТО ПРЕВАРА Е ОВА?[DOUBLEPOST=1467290409][/DOUBLEPOST]
и за која клима(9 или 12 ка) се однесува оваа реклама,нека се произнесат од гримак.
Tоа им е максимална снага во идеални услови.

Технички специфакации за Ghange серијата од грчкиот сајт на Gree.

http://greeaircondition.gr/wp-content/uploads/2015/09/CHANGE-DC-INVERTER.pdf

Ладење Греење
Btu/h 8.871 9.554
kW 2,60 2,80
kW 0,45-3,23 0,45-4,10

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
оваа GREE CHANGE GWH09KF-K3DNA6J што ја реклкамираат за 19990 е 2,5кв.
Капацитет на ладење: 3230 W Капацитет на греење: 4100 W
Читам коментари за 20-25м2

ШТО ПРЕВАРА Е ОВА?[DOUBLEPOST=1467290409][/DOUBLEPOST]
и за која клима(9 или 12 ка) се однесува оваа реклама,нека се произнесат од гримак.
абе друже ти изгледа си многу паметен или ништо не знаеш
таа клима се произведува веќе 4 години и голем број на луѓе во Русија ја користат како примарно греење, па сега ти размисли дали може кај нас да загрее 20м2

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
9 ка неможе да даде Капацитет на греење: 4100 W
Moze na +7 stepeni stavija na turbo togas ke dade maksimum( ili na maksimum podesena temperatura na dalecinskoto) site podatoci kaj klimite kaj site proizvoditeli se na +7 stepeni

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Тие вредности за максималниот капацитет можете слободно да ги игнорирате. Тоа е мерено на 7 а можеби и на 10 па и на повеќе степени надворешна темпетарура и при максимално оптеретување. Во домашни услови никогаш нема да ви требаат 4 киловати на таа надворешна температура. Односно ако требаат, овој уред не е воопшто соодветен за тој простор и никогаш нема да го стопли.
А номиналниот капацитет е 2,6кW, односно 8900 BTU што си одговара таман на 9-ка.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Ајде стручњаци помош, ми требаат 4 клими за во простории (соби) од 15-20м2 во куќа со стандардна висина на тавани, прозорци пвц, просечна изолација и една за во дуќан од 20-25м2 за ладење/греење. Локација Гевгелија. @yamaha10

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
haha Локација @yamaha10
земи едно Change на промоција што е 20К барем ако се заебеш нема да бидеш сам :D

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
колку се собравте на форумот што имате Change?
една анкета,
колку ченџовци сте задоволни од климата а колку не,би било интересно да се прочита :)

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Ајде стручњаци помош, ми требаат 4 клими за во простории (соби) од 15-20м2 во куќа со стандардна висина на тавани, прозорци пвц, просечна изолација и една за во дуќан од 20-25м2 за ладење/греење. Локација Гевгелија. @yamaha10
Moze da go nacrtas razsporedot na sobite da go vidime ? Mora li da bidat 4klimi ?
Pisi i bugetot kolku ti e :)

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Moze da go nacrtas razsporedot na sobite da go vidime ? Mora li da bidat 4klimi ?
Pisi i bugetot kolku ti e :)
Собите ќе бидат посебни секоја за себе. Во опција е само една клима за една соба. Буџетот не е дефиниран, се бара бест бај опција.

Член од
14 септември 2014
Мислења
96
Поени од реакции
48

Kajgana Shop

На врв Bottom