Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
5 јуни 2015
Мислења
696
Поени од реакции
445
Здраво.
Не знаев во која тема да го поставам прашањето па ќе го поставам во оваа тема.
Ме интересира со кое средство е најдобро автомобил да се мие, да се пере и да се чисти автомобил.
Со кои хемикалии и средства вие форумџии ги перете и чистите автомобилите?
Какви крпи е најдобро да се употребуваат? Дебели, потенки, од каков материјал?
Кои средства да се користат за автомобилот, а кои за стаклата за чистење?

Ова ми е за дома да го измијам автомобилот.

Ако може совети.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Во продавници за автокозметика имаш специјални шампони за коли, а имаш и крпи. Немој да користиш ако ти е понова бојата од рапавите сунѓери.

Иначе по перални се случуваат прави катастрофи-еден мој пријател има перална и во поверење ми призна дека сите перални ставаат по некоја капка нафта во шампоните и нафтата ги вади и најтешките флеки.

затоа кога ќе земите кола од перална ако стаклата се малку мрсни на на пуштен бриса-бегај од таму

Член од
20 октомври 2013
Мислења
1.096
Поени од реакции
509
Здраво.
Не знаев во која тема да го поставам прашањето па ќе го поставам во оваа тема.
Ме интересира со кое средство е најдобро автомобил да се мие, да се пере и да се чисти автомобил.
Со кои хемикалии и средства вие форумџии ги перете и чистите автомобилите?
Какви крпи е најдобро да се употребуваат? Дебели, потенки, од каков материјал?
Кои средства да се користат за автомобилот, а кои за стаклата за чистење?

Ова ми е за дома да го измијам автомобилот.

Ако може совети.
Возилата си ги перам најчесто дома, со вап и пеномат.
Користам активна пена од Мафра (Мангуста) за безконтактно перење, а доколку има потреба да се измие и со шампон, тука ми е еден од Sonax и го нанесувам исклучиво со ракавица (сунгер никако). За сушење засега користам еленска крпа, но ќе ја заменам со крпа за сушење за подобар ефект. За зацрнување на гуми користам К2 Болд. За ентериерот користам Sonax Summer Red, а за чистење на флеки Пулимакс од Мафра. Крпи имам од Sonax (зелените) и од Мафра (црвените).

Сум користел разноразни средства и засега најдобри за својата намена ми се покажани овие погоре.

Ако немаш вапче, би ти препорачал да си набавиш, се исплати.

A

Avenger99

Гостин
Возилата си ги перам најчесто дома, со вап и пеномат.
Користам активна пена од Мафра (Мангуста) за безконтактно перење, а доколку има потреба да се измие и со шампон, тука ми е еден од Sonax и го нанесувам исклучиво со ракавица (сунгер никако). За сушење засега користам еленска крпа, но ќе ја заменам со крпа за сушење за подобар ефект. За зацрнување на гуми користам К2 Болд. За ентериерот користам Sonax Summer Red, а за чистење на флеки Пулимакс од Мафра. Крпи имам од Sonax (зелените) и од Мафра (црвените).

Сум користел разноразни средства и засега најдобри за својата намена ми се покажани овие погоре.

Ако немаш вапче, би ти препорачал да си набавиш, се исплати.
Перална имаш или ова приватно твојата кола си ја миеш така?

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
540
Поени од реакции
266
Кога ја затварам возачката врата како да закачува пред да се затвори т.е. треба да употребам повеќе сила инаку не се затвара. Другите три се во ред. Ве молам за помош

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
Кога ја затварам возачката врата како да закачува пред да се затвори т.е. треба да употребам повеќе сила инаку не се затвара. Другите три се во ред. Ве молам за помош
Не би било лошо да кажете што кола имаш ? Оти не умееме да читаме стаклена кугла.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Sikimco

Член од
25 јули 2011
Мислења
540
Поени од реакции
266
Не би било лошо да кажете што кола имаш ? Оти не умееме да читаме стаклена кугла.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
Се извинувам заборавив. Се работи за peugeot 206 со 4 врати

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Na menteši e malku popuštena. Treba da izvršiš korekcija na šarkata što se naogja na stubčeto i da se prezaštrafi 1-2 mm podolu. Obično vaka se slučuva na najupotrebuvanata vrata-vozačkata i blago nalegnuva

Sikimco

Член од
25 јули 2011
Мислења
540
Поени од реакции
266
Na menteši e malku popuštena. Treba da izvršiš korekcija na šarkata što se naogja na stubčeto i da se prezaštrafi 1-2 mm podolu. Obično vaka se slučuva na najupotrebuvanata vrata-vozačkata i blago nalegnuva
Сека се сетив поточно. Преги дуваше силен ветер, ја отворив вратата и ја расчекна до крај. Се исплашив мислев ќе ја скршеше. Мислиш ли дека е само едно ментеше или може да е нешто пострашно.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Шарките/ментешите се изместени. Но тие се фиксирани и секое враќање во нормала сака малку сила. Тешко сам тоа да го направиш. Пробај на отворена врата, фатија на крајниот дел спротивно на шарките од доланта страна и кревај ја нагоре . види дали ќе добиеш нешто.

јас имав сличен проблем ама го решив на малку побрутален начин што не би го советувал на друг-ја отворив вратата и на самиот крај ставив дигалка за кола(преку крпа да не се оштети бојата). И дигаш додека малку не се врати во нормала.

Но ова е ризична постапка, треба искуство

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Колку пари коштат центрирање на предница и колку време трајт?

Kajgana Shop

На врв Bottom