Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Како мислаш ти стојат после 2 год од впишувањето не важат ?
Da de , posle 2 godini gubat vaznost. Znaci sega ke ti pisat 10 poeni cija vaznost istekuva za 2 god. Ako vo medju vreme ti vpisat drugi , vaznosta na tie istekuva po 2 godini od datumot na vpisuvanje. I ako soberes 100 negativni ti ja odzimaat kategorijata :D

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Поголема бројка на акумулаторот значи дека со таа потрошувачка што ја има колата повеќе саати ќе можи да ја испорачува. А колкава ќе биде потрошувачката не зависи од акумулаторот туку од номиналната вредност на потрошувачите(колку вати или киловати е секој од нив).

Значи што повеќе тоа подобро. А алтернаторот само ја надополнува таа енергија која акумулаторот ја потрошил(верглање, радио на незапалена кола...) Ако е повеќе истрошен акумулаторот, повеќе време ќе му треба да се наполни од алтернаторот

Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
573
Од постовите што ги читав порано запамтив дека за акумулатори ги препорачувате монбат, блек хорс, варта....

е сега пошто сум тапа за електроника и воопшто за коли, ме интересира дали ако земам посилен ќе го ебам алтернаторот?

имам passat B3, '97 годиште (1,9 tdi, 66kw) и имаше некој акумулатор не ни му запамтив име... али со 55Аh, што сигурно е премалце, а и акумулаторот беше стар па најверојатно толку и му биле деновите одбројани

еден комшија ми вика земај 75Аh...
кои се стандард за оваа кола? и кои се цените на овие погоре некој ако знае? или пак некои други да препорача...
@Pane-G @gjoko-mkd @Black Hok @valvoline @Струмикс @bobipp @ArHanG3L @UNISTUVAC

фала многу дечки :)
Slobodno zemaj, akumulatorot e poln i kako se prazni taka i kje se polni. Dali bilo 55-65-75 startnata mu e tolku kolku mu e i pojak akumulator za malce od originalniot ne igra uloga, stovise na izvozen motor koj ima namaleno kompresija bas mu treba malku pojak za da go startiva. Dodeka toa okolu alternatorot neka ne te lazat zosto kolku si potrosil tolku alternatorot kje dopuni bez razlika na jacinata.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Мислам дека си имаш проблем и дека несмее да дува здрав мотор и да фрла уље преку дупката ... нека ме поправи некој ...
значи не треба стегач туку види што е како е со моторот
бев на сервис и не било убаво наместено цревото, требало силно да се налегне за да се наместе и да се заглаве. Инаку кога работе машината не ифрла ујле највероватно на некој дупки, плус цревото беше целосно извадено и ујле е исфрлало од дупката кај моторот, не високо кај цевката. Некој коментар

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.998
Поени од реакции
7.154
Од постовите што ги читав порано запамтив дека за акумулатори ги препорачувате монбат, блек хорс, варта....

е сега пошто сум тапа за електроника и воопшто за коли, ме интересира дали ако земам посилен ќе го ебам алтернаторот?

имам passat B3, '97 годиште (1,9 tdi, 66kw) и имаше некој акумулатор не ни му запамтив име... али со 55Аh, што сигурно е премалце, а и акумулаторот беше стар па најверојатно толку и му биле деновите одбројани

кои се стандард за оваа кола? и кои се цените на овие погоре некој ако знае? или пак некои други да препорача...

За дизел обавезно 74 mAh минимум. Марки имаш разни, јас имам white horse веќе 3 години и освен “настинката“ што ја имаше пред некое време кога се испразни скроз (веројатно по моја вина од нешто заборавено во колата), други проблеми нема. Се наполни, си го ставив пак назад и си возам без проблеми иако ми беше прежален и бев спремен да земам нов. Цените на оваа ампеража се околу 3800-4000 ден па нагоре.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928

Колку што се сеќавам во вашиот случај колата е стандардна 65ам/ч но како поѓинуваа годините пожелно е околу 70/75ам/ч поши постои 70ам/ч магнезиумски и 74-5 ам/ч класичната препорачано монбат во макпетрол ги има.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.138
Поени од реакции
6.586
ме занима дали во струмица или воопшто нис градовите во мк постојат полициски камери на патишта,раскрсници, булевари врз основа на кои камери тие можат да го видат твојот прекршок и да ти стигне дома казна, пошто братучедми ми рече дека во германија така му стигнала казна на домашна адреса. Го има тоа во МК или не ?

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
ме занима дали во струмица или воопшто нис градовите во мк постојат полициски камери на патишта,раскрсници, булевари врз основа на кои камери тие можат да го видат твојот прекршок и да ти стигне дома казна, пошто братучедми ми рече дека во германија така му стигнала казна на домашна адреса. Го има тоа во МК или не ?

во скопје имаш камери на раскрсници... е сега дали стигнува дома за прекршоци не знам баш, треба некој што е од скопје да кажи...
во другите градови не верувам, бт, прилеп, охрид, струга, велес, немам видено...

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.271
Поени од реакции
2.271
во скопје имаш камери на раскрсници... е сега дали стигнува дома за прекршоци не знам баш, треба некој што е од скопје да кажи...
во другите градови не верувам, бт, прилеп, охрид, струга, велес, немам видено...
Колку што знам камерите низ Скопје служат само за на радио кога известуваат да кажат на кои булевари има најмногу гужва :P

Се зезам, има камери, се силеа нешто дека ќе регистрираат прекршоци, ама ништо од тоа не бидна.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Во Скопје имаш поставени камери, но не служат во моментов за казни, целта беше да ги користат за Национална безбедност и за регулација на сообраќајот, ако не се лажам ги набавија од Израел и имаше фалби дека ќе може да зумираат и избистрат прилично добра слика, дури и лик на тој што е возилото.[DOUBLEPOST=1464083323][/DOUBLEPOST]

Според мене во последно време не играат многу улога марките, кој како ќе ти се погоди.
Јас последно се распрашував како тебе која марка чини која не, на крај се истрчав и зедов Варта со суво полнење, си еба матер уште пред да ги наполни 2те години, срање невидено, а беше најскапа во моментот.

Предходно имав Exide, издржа повеќе речиси 4 години и 6 месеци (дали дека купен во италија, па е со произведен со повисок квалитет, или што е филмот не знам), знам дека од датумот на сервисната книшка до датумот кога испушти душа имаше поминато скоро 54месеци.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Јас користам Топла(црвените) веќе 3 акумулатор во низа, траат околу 5 години. Кога ќе му дојде кајот одеднаш испушта душа. Не да се осети прво послабо верглање, туку одеднаш нема ништо во него струја.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Толпата ги гледав на нет, словенски се мислам. За цена не најдов кај нас по дуќани... али и не прошетав многу вчера пошто немав време...

Ова ѓубрето старо ми го наполнаа и ми го вратија па ќе го туркам вака дури можам пошто не ми се даваат баш летово 5 илјадарчиња...
Exide го најдов за 5.500 или 5.700 не се сеќавам
Monbat-от за 4400 затворен систем
Varta-та исто суво полнење и овој... 4900, ми го спушти од 5 и кусур, пошто можело да му го дадам стариот акумулатор (иако цркнат) и ми намалва неколку стотки за тоа...

сите со по 2 години гаранција, па маму му јебем ако откажи срањево за брзо изгледа ќе земам Monbat (ради парите) или Varta. Овај во дуќанот го скапа фалење Varta-та ... 74Аh со 860А стартна снага
Topla ако начекам ќе прашам колку пари се и тие... мада по цена тука некаде би требало да се измеѓу 4 и 5 илјадарчиња, повеќе не.

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
Толпата ги гледав на нет, словенски се мислам. За цена не најдов кај нас по дуќани... али и не прошетав многу вчера пошто немав време...

Ова ѓубрето старо ми го наполнаа и ми го вратија па ќе го туркам вака дури можам пошто не ми се даваат баш летово 5 илјадарчиња...
Varta-та исто суво полнење и овој... 4900, ми го спушти од 5 и кусур, пошто можело да му го дадам стариот акумулатор (иако цркнат) и ми намалва неколку стотки за тоа...

сите со по 2 години гаранција, па маму му јебем ако откажи срањево за брзо изгледа ќе земам Monbat (ради парите) или Varta. Овај во дуќанот го скапа фалење Varta-та ... 74Аh со 860А стартна снага
Topla ако начекам ќе прашам колку пари се и тие... мада по цена тука некаде би требало да се измеѓу 4 и 5 илјадарчиња, повеќе не.
Tolpa 75 amperi od 4200 den mi ja spustija na 3700 den pred nepoln mesec

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515

Во отпад 500-600 денари може да го дадеш и самиот.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887

Јас на двете имам варта земано тој затворен систем и веќе 4-5 години едниот и 3-4 години другиот тераат ... на еднава на двапати имам заборавано светла (после ставив лед внатрешно да ми паѓа во очи) ... па на гурање со возење се надополнувал и нема мака
едната стои во гаража другата надвор, ама сеедно си палат зиме лете без проблем
така да и јас ти го препорачувам варта, иако се поскапи неколку стотки ќе си немаш мака понатака

Kajgana Shop

На врв Bottom