Jas bev pred 2 nedeli na intervju.najmnogu da vnimavas sto ke kazes sto si po nacionalnost.prvo toa me prasa.posle za zboruvanje ubavo ti pisaa kako ti sakas,potoa me prasa sto ke izmeni za tebe ako dobies b.drzavjanstvo,i sto znaci toa.sovet od mene probaj so tvoi zborovi da opises ama na kratko i koi se praznicite.a i me prasa dali imam nekoj vo procedura i dali nekoj ima b.drzavjanstvo.pozz i so sreka na site.[DOUBLEPOST=1461613902][/DOUBLEPOST]Интервјуто трае 5-10 мин макс.
Да ќе те прашаат на која основа ти е происходот (мене ме прашаа) , ќе треба детално да објасниш.
Ако знаеш бугарски пробај така. Ако не македонски шо ќе правиш друго. Или ако си од истокот терај си со својот дијалект секако е поблиску до новниот јазик.
Имаше пример некој сподели тука дека имало случај кога некој на интервју се изјаснил како македонец а не блгарин и затоа не добил државјанство.
А после колку време, ќе ти кажам кога ќе ми излезе (дај боже) државјанството. Кај секој е различно, година и два месеци, година и пет месеци....
Jas bev pred 2 nedeli na intervju.najmnogu da vnimavas sto ke kazes sto si po nacionalnost.prvo toa me prasa.posle za zboruvanje ubavo ti pisaa kako ti sakas,potoa me prasa sto ke izmeni za tebe ako dobies b.drzavjanstvo,i sto znaci toa.sovet od mene probaj so tvoi zborovi da opises ama na kratko i koi se praznicite.a i me prasa dali imam nekoj vo procedura i dali nekoj ima b.drzavjanstvo.pozz i so sreka na site.Интервјуто трае 5-10 мин макс.
Да ќе те прашаат на која основа ти е происходот (мене ме прашаа) , ќе треба детално да објасниш.
Ако знаеш бугарски пробај така. Ако не македонски шо ќе правиш друго. Или ако си од истокот терај си со својот дијалект секако е поблиску до новниот јазик.
Имаше пример некој сподели тука дека имало случај кога некој на интервју се изјаснил како македонец а не блгарин и затоа не добил државјанство.
А после колку време, ќе ти кажам кога ќе ми излезе (дај боже) државјанството. Кај секој е различно, година и два месеци, година и пет месеци....