Димитар Талев - кражба и фалсификат

Оправдувате ли кражбата и фалсификатот на Димитар Талев?

• Вкупно гласачи
    28
Статус
Затворена за нови мислења.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Тој Талев има ли нешто роднини? Тие би требало повеќе да се загрижени. Дебели пари ќе земат
E па не знам, еве нашиве ни комшии шо мислат дека Бугарија е 2000 на 2000 километри земја не се изјаснија дали има некоја правна постапка покренато или само да се пропагира по форуми им е целта...

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Тој Талев има ли нешто роднини? Тие би требало повеќе да се загрижени. Дебели пари ќе земат
внук му рече дека нема за цел да ја суди македонија и македонскијат писател за пари а само да ги оправите работите

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
македонската држава ветила дека нема да дозволи воопшто да дојде до таму и да не дозволува да се издаваат такви фалшификати.В случајот имаме кражба и дозвола од македонската држава тоа да се случи.
Во случајот зборуваме за роман кој нема историска вредност, но исто станува и со илјадници историски документи кои намерно се менуваат за да се создава искуствена анти бугарски чувства затоа бугарската држава сакаше да се запре со јазикот на омразата бидејќи тоа не е добро за меѓусоседските односи. за тоа имаше средби меѓу двете држави и Македонија ветија да запре.
Ај кажи како може државата да дозволи нешто што можеби не ни знае дека е испечатено ако некој не и каже. Дај нешто што пишува дека Македонија како држава поттикнала ова според вас кривично дело да се направи а со тоа државата да е виновна а не поединец. Како што реков си има закон. Ако наследниците сметаат дека има причина да тужат нека тужат и можеби ќе добијат а до тогаш не можеш да обвиниш некој за виновен. Може само да го сомничиш преведувачот (тој што во од 26 минути видеото го има барем во 10) и издавачката куќа (Основачот е со исто презиме како и писателот/преведувачот).

Последно уредено:
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Ај кажи како може државата да дозволи нешто што можеби не ни знае дека е испечатено ако некој не и каже. Дај нешто што пишува дека Македонија како држава поттикнала ова според вас кривично дело да се направи. Како што реков си има закон. Ако наследниците сметаат дека има причина да тужат нека тужат и можеби ќе добијат а до тогаш не можеш да обвиниш некој за виновен. Може само да го сомничиш преведувачот (тој што во од 26 минути видеото гоима бар во 10) и издавачката куќа (Основачот е со исто презиме како и писателот/преведувачот).
па не се ли бара дозвола от некоја институција пред да се печата нешто ,утре може да печатам книги за джихат

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
па не се ли бара дозвола от некоја институција пред да се печата нешто ,утре може да печатам книги за джихат
Има таков закон кај вас што мора да го дадеш делото да ти го читаат по министерства и комисии и додека да добиеш дозвола ќе поминат години? Пишуваш дело, го даваш на лектор, ти дава потврда за лекторирање и одиш во печатница. Плаќаш и ти печатат. Нема тука комисии што читаат. Си има закон што ќе ги гони авторот, издавачката куќа и печатницата ако нешто не е во ред а до тогаш сите се легални.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
абе не вервам баш бугарско дело да се преведува на македонски и да не мине контрола

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
абе не вервам баш бугарско дело да се преведува на македонски и да не мине контрола
Контрола има ако делото се работи по нарачка и на прва страна од истото стои министерство за култура. Ако стои автор и издавачка куќа тоа е приватна сопственост. Ако тој ја украл и издал како негова тој е крив а не државата. Ама она АКО треба да оди преку суд!

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ти и уште неколкумина како тебе треба да се пресипитате дали сте бугари, по се изгледа оти сте Mакедонци.
Јас како Mакедонец не ме интересираaт бугарските форуми
, а вие ако не се чуствувате барем потсевно како Mакедонци што кур барате на Mакедонски форум? Има нешто што ве влече да посетувате Mакедонски форуми. :)
Многу обичам кога некоj сака да ми каже што сум. Благодарам ти за грчките маниери.
Извини, сите треба да сме како тебе? Македонските форуми са резервирани само и едноставно само за етнички македонци?[DOUBLEPOST=1459757917][/DOUBLEPOST]
Колку што мене ми е познато, Димитар Талев е важен од книжевно-историски аспект, не се работи за некоја врвна книжевност на неговите дела. Бил забранет за време на комунизмот, па во Бугарија тајно се читале неговите книги.

И не знам што кревате џева!
Во Македонија никој нема појма кој е Талев, тоа дека пишувало македонски наместо бугарски, дали книгата е скратена за 100 страни или не, тоа е работа на уредникот на книгата. Уредниците ургираат дури и кај авторските дела, кога ги враќаат текстовите на авторите и им сугерираат дали да ги скратат или доработат. Ако не се платени авторски права, треба да се платат, тоа се решава со тужба и готово.
А каде е местото на министерството за култура, кое се задолжило да следи почитуването на авторските права?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А каде е местото на министерството за култура, кое се задолжило да следи почитуването на авторските права?
На исто место каде и бугарското министерство кое дозволува во свои изданиа и музејски поставки македонски носии да се означуваат како бугарски

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Многу обичам кога некоj сака да ми каже што сум. Благодарам ти за грчките маниери.
Извини, сите треба да сме како тебе? Македонските форуми са резервирани само и едноставно само за етнички македонци?[DOUBLEPOST=1459757917][/DOUBLEPOST]
Makedonskite forumi ne se rezervirani samo za etnicki makedonci, ama na ovoj forum se pisuva na makedonski jazik. Iskreno, da ne bevte vie dusegriznicite, nemase ni da cujam za Talev. Koga procitav za negovite aktivnosti, ke se potrudam brzo da go zaboravam. Ako Talev ima vnuci, redno e tie da pokrenat postapka, ako se cuvstvuvaat osteteni. Vie ste bre, poglasni od negovite rodnini

Sent from my SM-G7102 using Tapatalk

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
На исто место каде и бугарското министерство кое дозволува во свои изданиа и музејски поставки македонски носии да се означуваат како бугарски
И коj држи правата врз македонските носии? Jaс мислам лугето,кои ги поседували,па ги дали во музеj. ;)
Разбирам желбата да зборуваш глупости, но авторското право е нешто совсем различно нешто и е наполно нормално македонското министерство за култура да отговара за тоа што не почитува договорите со бугарското министерство. Тоа не е работа на фамилиjaта на Талев, след като този лик и неговото творчество се счита да национално достигнуване.

[DOUBLEPOST=1459769166][/DOUBLEPOST]
Makedonskite forumi ne se rezervirani samo za etnicki makedonci, ama na ovoj forum se pisuva na makedonski jazik. Iskreno, da ne bevte vie dusegriznicite, nemase ni da cujam za Talev. Koga procitav za negovite aktivnosti, ke se potrudam brzo da go zaboravam. Ako Talev ima vnuci, redno e tie da pokrenat postapka, ako se cuvstvuvaat osteteni. Vie ste bre, poglasni od negovite rodnini

Sent from my SM-G7102 using Tapatalk
Еве значи има корист.
Знаеш, овде викаме - тугото нештем,но нашето неште дадем.
Нема бугарин, коj да не е читал Талев и да седи рамнодушен кога се упада на неговото дело.
Ама што се чудам, то и на патриархот на бугарската литература - Вазов пробавте.

Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Извини, сите треба да сме како тебе? Македонските форуми са резервирани само и едноставно само за етнички македонци?
Не реков дека Македонските форум се резервирани за Македонци, само чудно е што колку многу бугари има на македонски форуми.
Не верувам оти Македонците ги посетуваат бугарските форуми и вебсајтови (освен замунда) како вие што ги посетувате нашите. Лично за мене можам да кажам дека не ги посетувам бугарските форуми оти ништо не ме интересира за Бугарија.
100% сум сигурен оти таа голема посетеност на бугари на Македонски форуми не е случајна.
Или ве организираат бугарските тајни служби за да ја ширите бугарската пропаганда за негирање на Македонската нација, јазик и култура или ве влечат Македонските корени што ги имате од дедовци и прадедовци кои под присила или заради личен итерес станале бугари.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не реков дека Македонските форум се резервирани за Македонци, само чудно е што колку многу бугари има на македонски форуми.
Не верувам оти Македонците ги посетуваат бугарските форуми и вебсајтови (освен замунда) како вие што ги посетувате нашите. Лично за мене можам да кажам дека не ги посетувам оти ништо не ме интересира за Бугарија.
100% сум сигурен оти таа голема посетеност на бугари на Македонски форуми не е случајна.
Не гледам ништо чудно. Се разбираме...има.
Тоа колко бугарите ги посетуват македонските форуми или македонците бугарските - прашане на изтражуване.
Твое право е да не те интересира за Бугариja.
Кога сметаш,дека не е случаjна - повели- анализираj, па намери корелациja ако сакаш.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Не гледам ништо чудно. Се разбираме...има.
Тоа колко бугарите ги посетуват македонските форуми или македонците бугарските - прашане на изтражуване.
Твое право е да не те интересира за Бугариja.
Кога сметаш,дека не е случаjна - повели- анализираj, па намери корелациja ако сакаш.
Или ве организираат бугарските тајни служби за да ја ширите бугарската пропаганда за негирање на Македонската нација, јазик и култура или ве влечат Македонските корени што ги имате од дедовци и прадедовци кои под присила или заради личен итерес станале бугари.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Тоа сме го слушали, слушали.... :tvg:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom