- Член од
- 30 ноември 2007
- Мислења
- 7.453
- Поени од реакции
- 5.862
Колку што имам прочитано, во 2008-ма и во 2011-та е набавена опрема од Израел.Мене би ме интересирало судењето за овој случај. Сакам аферата за прислушување да се разјасни, а и двете страни во спорот би можеле да го направат тоа. Тоа што конкретно ме интересира, а денес не беше објаснето (со оправдана причина) е
- што се случува со логовите што таа опрема секојдневно ги креира, дали и тие се уништени (најбитното прашање)
- зошто опремата што не се употребувала уште од 2009та не била уништена веднаш
- зошто (ако се докаже дека се) имало потреба да се фалсификуваат документи и внесуваат во деловодни книги со стари датуми.
Притоа, паралелно со тоа би сакал и нов закон за лустрација, со кој на сите што имале пристап до таква или слична опрема им се одзема правото да работат на истите или слични работни места во иднина.
Е сега не знаеме која опрема е уништена, а пошто прислушкувани разговори има и од пред 2011 година, тогаш претпоставувам дека со опремата од 2008-ма се прислушкувало.
Но како и да е, доста сомнителна одлука, да се уништи опрема во време кога се објавуваат прислушкувани разговори, а премиерот еден месец пред тоа одржува прес конференција во која ги обвинува странските служби и најавува судства разрешница.
Еве и ова беше изнесено денес
Еден од системите за прислушување за кои станува збор бил во употреба сѐ до уништувањето.
Веројатно некој се уплашил од затвор и се согласил да сведочи против наредбодавачите.
Последно уредено: