НЕ Е тоа криминал, доколку си понудил најниска цена.
Криминал би било доколку ти со поткуп си добил тендерот а си понудил НАЈВИСОКА цена а тие со најниска ги одбиле под некој нереален основ и од буџетот место 1.000 евра потрошиле 5.000 евра
Формално правно не е криминал ако си единствен понудувач или ако си најефтин... но има друга цака, јас сакам да купам таква и таква опрема ама од некој одреден бренд, не мора да е дека ми дава мито или имам човек таму, туку едноставно задоволен сум од квалитетот, цената, афтер маркет третманот... е сега треба пак преку тендер да набавувам, за да немам проблем со други понудувачи кој се за мене несолидни, во тендерот ќе барам специфични услови што може само тој бренд да ги исполни јас што сакам да земам, или нему порано ќе му
дадам незванично инфо што ќе се бара , јасно другите нема ни да се јават на тендерот ако не можатр да се спремат... Но и ова не е формално правно криминал, се практикува секаде во светот, посебно ако се сака домашна фирма да ја земе работата , не странска...
А за да не се буни вистинскиот
непожелен конкурент, на тендерот формално ќе учествува уште една домашна фирма со полоша понуда...[DOUBLEPOST=1458930783][/DOUBLEPOST]
Od sekade plustat obvinenija, prijavi, kapace so parite od EU, i vie ovde branite rezim. A znaete deka nema spas. Odma na vakcina
: ))
какви пари од ЕУ, какви будалаштини....ситна боранија и глупости на самата ЕУ... на времето земаа луѓе пари за садење на лешници,ореви и бадеми... условот бил да засадат одреден број дрва, не и да ги одржуваат и берат...на луѓе им текнало, насада до даска, земи пари и остај се така... ама се тоа е
ситница , нула спрема ЕУ пари што ги лапаат грците со децении од ЕУ, парите за Западен Балкан 90% одеа преку грчки фирми...работата ја изведуваа наши компании, за сума 30% од таа што ја дал ЕУ, а остатокот, кајмакот, го лапаа грчките фирми а што не мрднаа со мал прст...
Е сега праи кинезот автопат со цена 60% помала од гркот... и одма галама, кинезот дал мито