Ти сега во 99% наброја неуспеси на разузнувањето и превентивата. Тука веднаш ќе се согласиме. Ама тоа нема врска со акцијата и со дечките што ја изведоа.акцијата е далеку од успешна, прво и покрај јасни знаци и предупредувања во земјата се уфрли и утврди голема неприателска група со многу оружје и муниција. , второ дојде до комуникација на членови на полиција со терористи, вклучување на полицајци во редови на терористи, контакти на 5 управа со терористи, информации протекуваа повеќе од колку вода во Титаник, трето - број на загинати и ранети е неприфатливо голем за акција од 1 ден. Од строј се исфрлени 40 сетина полицајци, замисли да имаше симултано 3 такви ситуации во 1 ден, 3 уфрлени групи со тоа темпо би изгубиле од борба преку 100 полицајци и би останале без специјалци.
Јас не гледам на акцијата како многу успешна
OK разбрав само ако е така зашто стопираат се што доаѓа од Липковскиот регион?
Според условите тоа било единствено решение. Пошто групата требало да се подели на 3јки и да врши терористички напади, независно една од друга, затоа е и решението да се дејствува иако претставувало опасност. Инаку станува збор за 15тина прекалени борци од Сирија, кои неможеш да ги фатиш тек така на спиење. Башка се групирала и трупала полиција цел ден. Сигурно имаат они логистика и дојава за тоа, па едноставно се спремиле за борба.акцијата е далеку од успешна, прво и покрај јасни знаци и предупредувања во земјата се уфрли и утврди голема неприателска групаДа со многу оружје и муниција. , второ дојде до комуникација на членови на полиција со терористи, вклучување на полицајци во редови на терористи, контакти на 5 управа со терористи, информации протекуваа повеќе од колку вода во Титаник, трето - број на загинати и ранети е неприфатливо голем за акција од 1 ден. Од строј се исфрлени 40 сетина полицајци, замисли да имаше симултано 3 такви ситуации во 1 ден, 3 уфрлени групи со тоа темпо би изгубиле од борба преку 100 полицајци и би останале без специјалци.
Јас не гледам на акцијата како многу успешна
Prvo se mislelo deka ima najava za bomba, no za INA nekoi rekle deka tie sto se fateni se donesuvat vo kumanovskiot sud za poopsirna izjava.Ќе те мрзи ли превод да напишеш за што се збори.
Заминаа штом вештаци и истражен направија увид.Кои терористи ги бараат низ Куманово бре ?
Шо трчаја специјалците да си заминат од таму 3-4 саата откако заврши акцијата минатата недела ?
После толку сложена акција ништо не е сигурно.Заминаа штом вештаци и истражен направија увид.
Која е потребата да сеадт кога се' е исчистено?
Да се заморат дополнително, па да не можат да бидат присутни кога ќе биде потребно...Која е потребата да сеадт кога се' е исчистено?
Нема неуспех ниту во тој дел, освен во очекувањата. Според информациите што излегоа за оваа акција нема никаква дојава од никого. Иванов кажа дека имале индикации, кога добиле конкретно инфо дека ваква група е закана, дојавиле на 17 држави, а не добиле никаква повратна помош. Тоа значи дека нашето разознавање го одиграло ова само, што е исто така за поздрав.Ти сега во 99% наброја неуспеси на разузнувањето и превентивата. Тука веднаш ќе се согласиме. Ама тоа нема врска со акцијата и со дечките што ја изведоа.
Затоа не си ти тој што кажува што и како треба да се правиПосле толку сложена акција ништо не е сигурно.
Од каде знаеле тие дека ниту еден терорист не се смешал со цивилите и забегал во град долу ?
Пошо не сите беа во униформа.
Јас да сум би ги оставил уште недела дена да контролираат таму.
Ко ќе речеш акција тоа подразбира откривање на група следење лоцирање проценки па и вооружена пресметка. Специјалците и полиција сами не пошле во акција. Успешна операција е онаа која се извршува без употреба на сила, без жртви и без ширење на паника и психоза на војна меѓу народот па и во регионот. Тоа не се случи ради бројни пропусти случајни или намерни.Ти сега во 99% наброја неуспеси на разузнувањето и превентивата. Тука веднаш ќе се согласиме. Ама тоа нема врска со акцијата и со дечките што ја изведоа.
А за изгубените полицајци, тоа говори и за спремноста на противникот. И да, три толку спремни групи веројатно би направиле хаос. Јас нигде не тврдам дека сме некоја велесила. Овде говориме за нашите објективни можности, во кои мора да ги вклучиме и опременоста и искуството на специјалците.
Без разлика. Разузнување постои за да пресретне вакви работи.Нема неуспех ниту во тој дел, освен во очекувањата. Според информациите што излегоа за оваа акција нема никаква дојава од никого. Иванов кажа дека имале индикации, кога добиле конкретно инфо дека ваква група е закана, дојавиле на 17 држави, а не добиле никаква повратна помош. Тоа значи дека нашето разознавање го одиграло ова само, што е исто така за поздрав.
Пак ќе кажам со оглед на моќта што ја имаме, треба да се има во предвид ситуацијата за разлика од 2001 ни е катастрофална. Се укина воениот рок и денеска младите под 40 години пушка не виделе, а камо ли да пукаат. Ова се деси со 15 борци на ИСИС, што ќе се деси кога ќе дојдат 1000 можеме само да нагаѓаме.
Ама луѓево не се свесни за тоа, во моментов лично Ал Багдади да дојде на плоштад со 1000 луѓе и да сече глави на рандом пролазници на плоштад, луѓево ќе викаат дека е тоа намештаљка на Грујо. Тоа ти е.
Нема тука он топик мислења. Ретко. Не се збори тука за терористичката група, според нив не постоела терористичка група. Тука се дешава политичко препукавање.И мислиш дека тоа е во ред? Ги читаш воопшто овие 2ца? Ај среќа мене зоте ми е на блок, али овој битушанец од 50 поста колку што ги има пишано на темава од 9ти мај навака - 40 му се офтопик.