Виктор Орбан и објави војна на ЕУ

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
САД и Русија не можат да се споредуваат во оваа област. Ако збориме за центри на моќ, цензура и самоцензура, да, тоа го има во скоро сите општества. Меѓутоа во САД никогаш до сега немало автократско владеење на една личност. Политиката на САД се раководи според нивните геополитички интереси или според профитот. Не велам дека САД се некаква лулка на демократијата, но во тој поглед се светлосни години пред Русите. Знаеме што се’ се случуваше во последните неколку години под водство на Путин, сите оние хајки против неистомислениците, нерешените убиства, случаите со Гари Каспаров и Пуси Рајот....

Бидејќи знаеш дека САД се води според својот геоинтерес и профит, тогаш јасно ти е дека Русија неможе да биде отворена демократски бидејќи секогаш ќе постои опасноста од уфрлање на човек кој ќе спроведува агенда на САД.
Конкретно знаеме како се грабаше СССР како работеше Елцин, и каде завршија голем дел од милиардите украдени од тие простори. Доколку западот беше демократски по автоматизам правните инструменти ќе се активираа и лихвари како Березовски,Кходоровски и Абрамович и тн ќе се најдеа во зандани. Патем првиве двајца(едниот починат) се нели опозиција и најголеми критичари на Путин и борци за демократијата.
Пуси Рајот:pos:(пандан на Драги Шпага) и Гари Каспаров се баш идеални противници на Путин, ни едните ни другите немаат никаква подршка од самиот Руски народ па поради тоа не претставуваат сериозна закана за Путин.
Нема потреба од структурите за безбедност да реагираат кога самите се деградирачки пред Руското општество.

Во САД немало владеење на одредена личност но сепак елитата останува иста.
Мислев ја прочита статијата која ја оставив. Слично нешто се констуираше и во Русија.
Едноставно националната безбедност не му дозволува на Русија да биде крајно отворена земја.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.501
Поени од реакции
18.200
Орбан посочува кон одредени прашања кои практично претставуваат табу за дебата и се маргинализирани претежно во интернет просторот во доменот на теориите на заговор. Ретко кој политичар би се осудил вака ревносно да ја жртвува политичката коректност на сметка на соголување на вистината. Жално е што најверојатно се тоа ќе остане на неговиот говор и времето ќе продолжи да работи во полза на агендата која ја турка интернационализмот, со фокус во Европа и нејзино обезличување. Либерализмот станува сериозна закана и Черчил е достоен визионер кога предвиде дека тој ќе биде новиот фашизам. Видете само какво одвратно гадење предизвикуваат пишуванките на дежурните заслепени и подмитени либерали, иако се малку, а тоа е добро. Не е добро што ги има многу повеќе во Европа.

Можеби се ова би било многу поактуелно кога ваков говор би одржал, да кажеме, Канцеларот на Германија и верувам дека тоа би било пресвртница за Европа.

Ако е вистина, а не гледам никаква причина да не биде - затоа што и јас лично ги имам истите ставови уште кога почна да се интензивира мигрантската криза - тогаш центрите кои управуваат со истата прават генијална работа - освојување на Европа без ниту еден испукан куршум.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Бидејќи знаеш дека САД се води според својот геоинтерес и профит, тогаш јасно ти е дека Русија неможе да биде отворена демократски бидејќи секогаш ќе постои опасноста од уфрлање на човек кој ќе спроведува агенда на САД.
Конкретно знаеме како се грабаше СССР како работеше Елцин, и каде завршија голем дел од милиардите украдени од тие простори. Доколку западот беше демократски по автоматизам правните инструменти ќе се активираа и лихвари како Березовски,Кходоровски и Абрамович и тн ќе се најдеа во зандани. Патем првиве двајца(едниот починат) се нели опозиција и најголеми критичари на Путин и борци за демократијата.
Пуси Рајот:pos:(пандан на Драги Шпага) и Гари Каспаров се баш идеални противници на Путин, ни едните ни другите немаат никаква подршка од самиот Руски народ па поради тоа не претставуваат сериозна закана за Путин.
Нема потреба од структурите за безбедност да реагираат кога самите се деградирачки пред Руското општество.

Во САД немало владеење на одредена личност но сепак елитата останува иста.
Мислев ја прочита статијата која ја оставив. Слично нешто се констуираше и во Русија.
Едноставно националната безбедност не му дозволува на Русија да биде крајно отворена земја.
Јас не ја започнав споредбата меѓу Русија и САД, но ете, се наметна како тема. Никогаш не ми била јасна таа перцепција кај некои Македонци кои Русија ја сметаат за добра, а САД за лоша. Никогаш не сме имале некаква стратешка помош од Русија. И таа и САД имаат водено крвави војни низ светот, милиони луѓе страдале од двете земји. Зошто САД би биле лошите?

И какво е тоа тврдење дека мора да имаш диктатура за да ги заштитиш националните интереси? Тоа не е штитење на интересите на народот, туку исклучиво на лидерот. Народот треба да има слободна волја да избере што е најдобро за него. Мислиш сите го поддржуваат Путин? Како да не. Затоа има илјадници Руси што се селат на Запад. И затоа и младите Руси го прифаќаат веќе западниот начин на живот и се стремат кон него.

И каков Драги Шпага? Знаеш ли кои се Пуси Рајот и каков е нивниот случај? Станува збор за груба цензура на слобода на говорот на еден панк бенд. Каква поддршка од рускиот народ? Ова е како да напишеш дека Barnays Propaganda немаат поддршка од македонскиот народ, во борбата со Груевски. Тоа е мешање баби и жаби.

За последниот дел со националната безбедност - тоа никако не смее да биде оправдување за одржување на еден недемократски систем. Тоа е и еден од главните изговори со кои режимите го убедуваат (читај: го заведуваат) својот народ дека мора така да биде, и дека ако тие не се на власт, ќе пропадне државата. Најчесто ова е една огромна лага.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.540
Нема поубаво нешто од тоа некој да вложи во тебе за во иднина да планира да те искористи како алатка, за да подоцна кога ќе го сватиш тоа,
го искористиш сето свое знаење и се што си научил - против него:)
Плус, Орбан учел на истиот факултет кај што се школувале J. R. R. Tolkien, Samuel Johnson, George Whitfield...
Или е тоа или пак Орбан сменил неколку идеолошки преференци со цел секогаш да биде блиску до власта, денес пали оваа реторика и тоа го прави, утре може ќе се прокламира како монархист или либерал.
Многу наивно луѓето веруваат во добриот владетел кој ќе ги избави од проблемите.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.311
Поени од реакции
1.837
Или е тоа или пак Орбан сменил неколку идеолошки преференци со цел секогаш да биде блиску до власта, денес пали оваа реторика и тоа го прави, утре може ќе се прокламира како монархист или либерал.
Многу наивно луѓето веруваат во добриот владетел кој ќе ги избави од проблемите.
Това се глупости, Орбан беше ставен на власт од глобалистите и Сорос, можеше да си ќути и слуша како Оланд, Меркел и сите други марионетни политичари, ќе го тупкаа по рамо за добрата политика, за возврат требаше да прима доселеници и да им ја предаде целата власт на глобалистите.
Но Орбан се одметна и им удри нож во грбот.
Тоа е агендата на Сорос, сите се исти, порамно лоши, нема алтернатива на глобалистите, но гледаме дека може и има, не секој може да биде предавник и го убива својот народ. Како што се распаднала и римската империја од преголемо раширување и терор врз окупираните народи, слично ќе биде и со ЕУ, белгискиот и германскиот полицаец за сега убиваат германци и белгијци, со самото тоа што работат во заштита на тој тоталитарен режим, но сето тоа е до време, еден момент може да го насочат оружјето кон колониалната власт,

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Јас не ја започнав споредбата меѓу Русија и САД, но ете, се наметна како тема. Никогаш не ми била јасна таа перцепција кај некои Македонци кои Русија ја сметаат за добра, а САД за лоша. Никогаш не сме имале некаква стратешка помош од Русија. И таа и САД имаат водено крвави војни низ светот, милиони луѓе страдале од двете земји. Зошто САД би биле лошите?

И какво е тоа тврдење дека мора да имаш диктатура за да ги заштитиш националните интереси? Тоа не е штитење на интересите на народот, туку исклучиво на лидерот. Народот треба да има слободна волја да избере што е најдобро за него. Мислиш сите го поддржуваат Путин? Како да не. Затоа има илјадници Руси што се селат на Запад. И затоа и младите Руси го прифаќаат веќе западниот начин на живот и се стремат кон него.

И каков Драги Шпага? Знаеш ли кои се Пуси Рајот и каков е нивниот случај? Станува збор за груба цензура на слобода на говорот на еден панк бенд. Каква поддршка од рускиот народ? Ова е како да напишеш дека Barnays Propaganda немаат поддршка од македонскиот народ, во борбата со Груевски. Тоа е мешање баби и жаби.

За последниот дел со националната безбедност - тоа никако не смее да биде оправдување за одржување на еден недемократски систем. Тоа е и еден од главните изговори со кои режимите го убедуваат (читај: го заведуваат) својот народ дека мора така да биде, и дека ако тие не се на власт, ќе пропадне државата. Најчесто ова е една огромна лага.
Никој не ја смета Русија за добра, само во случајов и двете си ги бранат интересите но едната добива репутација оаза на мирот и демократијата а тоа е САД а другата се демонизира дека е недемократија, тоталитарен режим, Сталин број 2 и тн.
Патем Америка е недвојбено лидер во катергоријата воени судири.

Значи тешки глупости напиша за иселувањето на народот од Русија. Ете ако имаш податоци слобдно остави ги, наместо да говориш од информации од западни меинстрим медиуми.
Инаку јас не мислам дека сите го подржуваат Путин, но во моментов според сите рејтинг агенции околу 80% е подршката на народот.
И не не се работи за пропаганда во стилот на Северна Кореа, туку тие се фактите кои се потврдуваат на избори. Патем на сите изборни места во Русија имаш веб камера и можеш да следиш дали има нарушување на изборниот процес, за да биде задоволен демократскиот запад.

Види не сакам да се наметнувам како сезнајко, но живеев во Русија, и бев дел од НГО програма финансирана од западни фондови. Знам што се Пуси Рајот многу подобро од тебе. Нивниот случај стана фамозен кога директно го прекршија првото начело на либерализмот а тоа е нарушување на слободата на некој друг. Говорам за случајот кога влегоа во храм и нарушија утринската литургија. Бидејќи се работеше за приватен имот, добија пријава но се обидоа да го претворат прекршокот како демек прекршок на слобода на говорот, а во случајот баш тие се узурпатори на слободата на други членови на општестовто. Патем колку подршка имаат Пуси Рајот мене ми е познато многу добро, немој да ми говориш и да ми ги споредуваш со Barnays Propaganda. Barnays Propaganda имаат подршка од опозицијата во МК, оди провери дали Комунистичката партија во Русија или Либералната партија ги подржуваат Пуси Рајот. Во случајов ти ја направи каша попара споредбата, не јас. Баш колку што во општествово ги засега Драги Шпага, толку и на Русите ги засега случајот со ПУСИ РАЈОТ.

А за последното, војните во Чеченија два пати,Ингушетија, тероризамот во Русија, Грузија, и најново Украина говори доволно дали стурктурите за безбедност во Русија си го лажат својот народ дека постои опасност или некој од надвор си работи за своите интереси на штета на Русија која е приморана да си ја брани својата внатрешна политика и надворешна.
Русија си го лажела сопствениот народ:aplauz: Умре тоа време на СССР пропагандата, глобализацијата е достапна и во Русија, фино комотно можат да си пресудат самите дали ќе гласаат за Единствена Русија(владеачката партија) и дали нивните интереси се во опасност или не.

Ти си тој што ќе пресуди дали во Русија има диктатура или?
Во Русија постои 150 милионско население, кое се разликува од западниот свет и пред се
поважно е за Русија интересите на својот народ отколку тоа што сака и што мисли западот за Русија.

Да Русија е диктатура исто колку и Америка е диктатура, бидејќи секоја друга споредба е крајно лицемерна и својствена за политичари кои имаат интереси од такви тези, но ние сме обични граѓани на овој свет и можеме да си ја дозволиме објективноста.

Но гледам попусто ќе водиме дебата, тука ќе престанам да дебатирам со тебе поради тоа што темата е за Орбан и Еу.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.540
Това се глупости, Орбан беше ставен на власт од глобалистите и Сорос, можеше да си ќути и слуша како Оланд, Меркел и сите други марионетни политичари, ќе го тупкаа по рамо за добрата политика, за возврат требаше да прима доселеници и да им ја предаде целата власт на глобалистите.
Но Орбан се одметна и им удри нож во грбот.
Тоа е агендата на Сорос, сите се исти, порамно лоши, нема алтернатива на глобалистите, но гледаме дека може и има, не секој може да биде предавник и го убива својот народ. Како што се распаднала и римската империја од преголемо раширување и терор врз окупираните народи, слично ќе биде и со ЕУ, белгискиот и германскиот полицаец за сега убиваат германци и белгијци, со самото тоа што работат во заштита на тој тоталитарен режим, но сето тоа е до време, еден момент може да го насочат оружјето кон колониалната власт,
Пак тоа со римската империја и ЕУ? Ок, нека биде.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594

Kaкви ти се овие глупости што си ги истрескал?
Никој не спомна кој е добар или лош, ти тоа сам си го наметна пошто изгледа немаш друг аргумент.
Ти што подразбираш под диктатура?
Јас под диктатура подразбирам владеење без поддршка на народот.
Тоа го нема во Русија, пошто ти се допаѓало тоа тебе или не Путин има огромна поддршка од рускиот народ.
Кога на рускиот народ му се допаѓа начинот на владеење на Путин кој фактор сме јас, ти или некој човек кој нема никаква врска со Русија да кажуваме дека Путин бил диктатор?

Мене најмногу што ми боде очи е што на луѓето им е наметнат митот дека демократијата е единсрвениот начин на владеење. Иако во милион ситуации е докажано спротивното.
Како што има различни народи, различни култури, различно право и како што секој народ си има различна историја така има и различни начини на владеење.
Тоа што е најбитно е тие што владеат да имаат легитимитет т.е. да ја уживаат поддршката на народот.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.540
Kaкви ти се овие глупости што си ги истрескал?
Никој не спомна кој е добар или лош, ти тоа сам си го наметна пошто изгледа немаш друг аргумент.
Ти што подразбираш под диктатура?
Јас под диктатура подразбирам владеење без поддршка на народот.
Тоа го нема во Русија, пошто ти се допаѓало тоа тебе или не Путин има огромна поддршка од рускиот народ.

Кога на рускиот народ му се допаѓа начинот на владеење на Путин кој фактор сме јас, ти или некој човек кој нема никаква врска со Русија да кажуваме дека Путин бил диктатор?

Мене најмногу што ми боде очи е што на луѓето им е наметнат митот дека демократијата е единсрвениот начин на владеење. Иако во милион ситуации е докажано спротивното.
Како што има различни народи, различни култури, различно право и како што секој народ си има различна историја така има и различни начини на владеење.
Тоа што е најбитно е тие што владеат да имаат легитимитет т.е. да ја уживаат поддршката на народот.
Малку е проблематична твојата дефиниција затоа што според неа Ким Јонг Ун не е диктатор, па и Адолф Хитлер не би бил кога сме кај тоа :)

А за другото се согласувам, парламентарната демократија не е погодна за сите поднебја.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Малку е проблематична твојата дефиниција затоа што според неа Ким Јонг Ун не е диктатор, па и Адолф Хитлер не би бил кога сме кај тоа :)

А за другото се согласувам, парламентарната демократија не е погодна за сите поднебја.
Поентата ми е дека поимот диктатор се употребува за се и сешто и во секаков контекст. Поимот диктатор не можеш да го употребуваш за Путин или Орбан пошто во таков случај би ги израмнил со Хитлер или Ким Јонг Ун што е и намерата на пропагандата.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.769
Поени од реакции
12.106

Офтопик сме ама Ким Јонг Ун има поддршка од народот од 100% затоа што само тој е на списокот :icon_lol: Нема противници таму, имаш една опција и ја заокружуваш или тебе ќе те заокружат во матична книга на умрени :D
Путин пред некоја година победи со 60% од гласовите убедливо пред другите противници. Поддршката сега му е уште поголема, нема тука никаква диктатура и притисок. Има факти според кои Русија под Путин забележува огромен напредок. Секој нормален русин со малку мозок ќе го гласа. Не ти треба никој да те присилува на тоа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.232
Поени од реакции
34.816
Лично јас не искментирав затоа што не ми беше новост или шок. Конспираторната теорија постои уште од 1990та (или барем јас тогаш првите индиции и ги најдов), само во поново време ја популаризираше погрешен човек - Алекс Џоунс. И нормално, ако доаѓа од уста на Алекс Џоунс, повеќето ја множат со нула затоа што типот е одлепен скроз. Инаку Америка и Европа одамна сакаат да створат официјално здружено тело. НАТО веќе е под палка на САД, па само го дооформуваат Транс-атлантскиот договор со ЕУ за наредните чекори. Демек трговна размена, ова-она, ама и Европската Унија започна на ист начин, како трговен договор.

Ова со тероризмов е катализатор за да се убрза процесот, дека нели САД е експертот со искуство, мускули и играчки со кои може да се справи, и Европа како цел сега ќе им послужи да си играат пријатели во грди времиња. Краткотрајната цел е страв и паника, што го постигнаа. Во страв и реален непријател, имаш плодна почва за Биг Брадр системи за надгледување и создавање на полициски држави, што ете, почнува и да се случува, прво Париз, сега и Брисел, ќе следи истото и кај другиве градови. Имаше најава за тоа на вести, дека во состојба на ургентност се и другиве ЕУ членки. Долгорочната цел е припојување на земјите во поголеми и поголеми целини (и цепкање на одредени држави во помали делови заради подобра контрола и менаџирање) се додека не се создаде една единствена светска влада. Ако успеат со се друго, Русите и нивните сојузници би биле крајниот залак/пречка, како вечен поларитет на западов, особено Америка.

И кај нас настанот со пробиената ограда и 1000те мигранти пред Моин ни се случува откако ја имавме Кралицата на Холандија. Чиј маж е потврден дел од Билдербершката група, заедно со Сорос. Доколку некој се уште верува во коенциденција, и невини "НВОа".
Meне ми е поентата дека дискусијава стана класично трачарење, се и сешто се пишува еве дури и со наши политичари се прават споредби, ама никој, баш никој не коментира за тоа на што всушност не предупредува Орбан: дефакто создавање Соединети Европски Држави, и тоа во вазалски подреден однос кон империјата ’мурика.

Ве има вас неколкумина што ви е јасно што се случува, ама мнозинството овде (и секаде) се изгубени во заглупувачки муабети за тоа кој бил „најјак“ и „диктатор“, и слични такви ретардации... :cautious:

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Додека им ги мериме на Путин, Ким, Орбан и Мијалче, т.е додека се занимаваме со тривијалности
во позадина се спрема вистинската диктатура. Таа дефакто е присутна и во ЕУ и во САД (посебно овде), но со ова ќе биде и де јуре, ќе сака да се официјализира, да го прциврсти јаремот врз заспаната раја така да ниту народот, ниту посебните држави нема да смеат да писнат. Од нив ќе останат само географските карти.

http://www.voxeu.org/article/problem-ttip
  • By signing TTIP Europe would be tying itself to a static rather than a dynamic part of the world economy and substantially reinforcing the US’s exclusionary policies
For the US, TTIP offered two attractions. It would:
  • reinforce the TPP and ensure that global opposition to it was muted; and
  • offer a chance, perhaps, to open some sensitive EU markets such as for genetically modified foods or hormone-treated beef.

http://www.thenewamerican.com/usnews/constitution/item/21010-10-reasons-why-you-should-oppose-obamatrade
https://stop-ttip.org/what-is-the-problem-ttip-ceta/
  • Investor-State-Dispute-Settlement (ISDS): Foreign investors (i.e. Canadian and US companies) receive the right to sue for damages if they believe that they have suffered losses because of laws or measures of the EU or of individual EU member states. This can also affect laws which were enacted in the interest of the common good, such as environmental and consumer protection.
http://www.atlantic-community.org/-/ttip-top-5-concerns-and-criticism

1) Investment Protection

Arguably the most concerning aspect of TTIP for many critics is the so-called Investor-State Dispute Settlement (ISDS) mechanism which is likley to be built into the agreement. This mechanism gives companies the capacity to take legal action against states which they perceive are hindering potential profits. The Corporate Europe Observatory statesthat this mechanism will

"Enable US companies investing in Europe to challenge EU governments directly at private international tribunals, whenever they find that changes in law in the area of public health, consumer, environmental or social protection interfere with their profits. EU companies investing abroad would have the same privilege in the US".

As a result of this measure, according to a report by the Seattle to Brussels Network(S2B),"it is possible that the simple threat of a costly legal dispute would be sufficient to prevent governments from enacting progressive legislation in the future: a serious drawback for any political system that wishes to appear democratic."

Со ова практично ќе значи дека корпорацијата "инвеститор" во одредена држава, ако утврди дека трпи штети поради одредени закони во државата или поради државна опструкција, може преку овој договор да ги прескокне државните судови или дури да влијае врз промена на законите во истата држава кои би иделе во прилог на корпорацијата. Односно државата ќе ја загуби моќата на судскиот систем и моќта на одлучување при разните економски и бизнис договори и спорови. Како hint, погледнете го болдираното во црвено.
Ова се само дел од проблемите кои ќе се натоварат врз државите а посебно врз народот.
Прочитајте ги убаво точките од линков

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.232
Поени од реакции
34.816
Прочитајте ги убаво точките од линков
Хаха, ни петорица нема да кликнат на линкот, па уште и да ја прочитаат содржината. :rolleyes:

Русија си го лажела сопствениот народ:aplauz:
Сите влади ги лажат своите граѓани. Колку побрзо се разбере ова, толку подобро.

Непродуктивно е да се прават споредби, но ако веќе Русија се спомнува во таква конотација - мислам дека е фер и редно, да се спореди истото тоа со ’мурика. Зошто ако зборуваме за тоа, нив во речник треба да ги има како пример при објаснување на поимот „манипулација на народот“. :cautious:

Kajgana Shop

На врв Bottom