- Член од
- 16 февруари 2007
- Мислења
- 2.780
- Поени од реакции
- 8.235
Дарди, кај мене у дворов тревата не е искосена така, подолго време. Кај комшијава одма до нас дури и бетер е. Излегувам ја да ја пуштам прскалката, излегува и он, се погледнуваме и имаш момент на меѓусебно разбирање. Колку и да сака да ме брецне за тоа дека ми е подзапуштен дворот, толку и му е јасно дека неговиот е тежок резил и поарно му е да си ќути.
Тука има еден цел процес на интроспекција кај мојот комшија. Прво почнува од себе, па од неговото најтесно опкружување, па после може да си дозволи луксуз и претенција да кажува за комшијата. Да имав комшија албанец и 15 години да гласа за амнестирани терористи со прашалници над дипломите, ем неписмени и со никаков речник, ем профитери и клептомани, да го лажат 15 години со табли на школи и мегаломански ветувања за сецесии и романтични големи држави наместо со економски реформи, инфраструктурни програми и отварање училишта и пак да ги гласа....кога тој комшија албанец ќе дојде да попува за грешките во раководењето на другата страна(да се потсетиме, македонци во прв круг избори гласаа за Селмани, албанци во прв круг никогаш не се откажале од командантите козоебачи), мислам дека фер одговор е да оди прво да си го среди дворот. Да направи, ако му раѓа главата, интроспекција, да види дека просто племе мафијашко го возело од осамостојување до денес, додека си соработувало со сите ѓаволи и натемаговци со кои го хранеле цело време.
Ја на тој мој тажен, кутар комшија не можам да му помогнам. Он моја помош нејќе. Не можам да го вразумам и да му објаснам дека од ајдуци со калаши ништо аир нема да види. Не можам да го убедам дека ем ќе остане утепан и задоен, ем децата ќе му избегаат по странство, ем на крај неминовно ќе излезе на виделина дека неговите водачи се целосно неспособни идиоти и завршуваат во нечиј скут.
Ништо од тоа не можам да му објаснам. Шуплива му е главата. На крај пак ќе гласа, ако не за командантите мутави, тогаш за некои гланцачи на турски чевли, некои Беси, Јадови, Содоми и Гомори.