Не бе крш беше слушај го ти мацко-та. А проекти за словенска митологија се одбиваа на конкурс.
Не дека го бранам Изи, ама филмов од моја гледна точка беше океј. Е сега ми смета она, тешко срање и слични изрази. Ко да се немаат соодветни зборови (не ми се свиѓаше сценарио, досаден беше - а нејќам досадни филмови, глумците не ми се свиѓаа, целата атмосфера), па се оди со пејоративи само за дотичната личност да се осеча поубаво, чунки он знае за боља уметност.
Друго што не знам како не се сфаќа е мизеријава, која е вмешана во се у државава, па и во филмот. Не може да се очекува Brokeback mountain со буџет од милион и 200 илјади денари, да се разбереме.
Ко што вика Атикус во To kill a mockingbird,
“You never really understand a person until you consider things from his point of view … until you climb into his skin and walk around in it.”
Бев во нивна кожа (како статист) и поубаво ги гледам работите. Луѓе, не знам колку ќе ви се верува, ама пари собираа од шминкери, едно друго за 2 јајца да купат за шминката или не знам за што друго. Снимавме декември месец, температура -10, ветер цел ден дуваше, чиниш на Сибир си. Ги слушав муабетиве меѓу глумците, а беа познати и одлични глумци, Дац, Диме Илиев, Рубенс, Сашко, како се жалеа дека пари за лекови не им стигнуваат, снимаат со никави услови.
Ај -10 надвор што беше, па и цел ден надвор го снимаа, ни малку лесна работа.
И после доаѓа некој со сумњив вкус за филмчиња и кажува како нешто е тотално срање, без никаков издржан аргумент. Е тоа не го поштувам, ама ич.
Ама нејсе, Мацко чинам студираше филм, не знам дали режија или глума само, па еве ко ќе сработи нешто и ќе добие ФИНАНСИИ, да ме пингне и да ме покани да му го изгледам делотто. Ветувам дека нема да користам пејоративи туку издржано ќе му го проценам. А ако грешам, нека ме плука слободно.