Сакам да знам!

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Како може да се дознае нешто ко семејна лоза, предци? Збориме за бајаги уназад, околу еден век. Има една историска личност при револуциониерните дејствувања за време на МРО со мое презиме, ме занима дали ми е роднина или нешто.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Како може да се дознае нешто ко семејна лоза, предци? Збориме за бајаги уназад, околу еден век. Има една историска личност при револуциониерните дејствувања за време на МРО со мое презиме, ме занима дали ми е роднина или нешто.
Probaj vo lokalniot arhiv, isto taka i po crkvi bi trebalo da ima nekoi informacii.
Tesko e ova vo Makedonija, pred prva svetska vojna nemalo mnogu razvien birokratski sistem.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.897
Поени од реакции
12.438
Не знам дали си пробал преку https://www.geni.com
Малку е споро ама има можност секој кого ќе вклучиш да даде информација за некој твој или заеднички предок. Ние така, полнејќи го од 2010/2011, стигнавме до некаде 1850та, век ипол.
Или ако ова ако веќе го знаеш или ти е споро, друг начин преку постарите од местото каде ти се роднините или тој роднина. Веројатно има постари кои се сеќаваат.

Последно уредено:
S

Samurai_Sk

Гостин
Што треба руски државјанин да направи за престој во Македонија, знам дека виза не и треба, но дали и треба покана или хотелска/мотелска резервација и дали треба да се пријави во најблиска полициска станица од кога ке пристигне? за 10 дена престој се работи

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.238
Поени од реакции
2.317
Што треба руски државјанин да направи за престој во Македонија, знам дека виза не и треба, но дали и треба покана или хотелска/мотелска резервација и дали треба да се пријави во најблиска полициска станица од кога ке пристигне? за 10 дена престој се работи
стандардна процедура, само го пријавуваш во полициска станица на која адреса ќе престојува ништо повеќе.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.876
Поени од реакции
1.633
Како да поврзам компјутер и Лед телевизор ако на едната страна имаш само вга порт ( компјутерот) а на другата само хдми порт ( телевизорот) ? Купив еден кабел на едната страна има вга приклучок , а на другата хдми ама немам сигнал... Некоја идеја?

E

Epsilon

Гостин
Што треба да завршиш за да работиш како обезбедување за некоја агенција?

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Што треба да завршиш за да работиш како обезбедување за некоја агенција?
Treba da dobies licenca za obezbeduvanje na imot i lica. A taa se dobiva od " Komora za obezbeduvanje na R. Makedonija ", kade sto normalno treba da platis i da polozis nekolku ispiti od tipot na pp zastita, samoodbrana, pukanje i sl... Kosta nekade okolu 500 evra...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Како да поврзам компјутер и Лед телевизор ако на едната страна имаш само вга порт ( компјутерот) а на другата само хдми порт ( телевизорот) ? Купив еден кабел на едната страна има вга приклучок , а на другата хдми ама немам сигнал... Некоја идеја?
A ti go prijavuva televizorot vo monitorite i samo nema signal ili ne go ni prijavuva tamu ? Ako go prijavuva probaj razdeli gi, namesto na duplicate displays stavi na extend i smeni mu rezolucija samo na tv-to. Ednas imav vakov slucaj ama so hdmi to hdmi kabel i taka se resi...

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.325
Поени од реакции
17.790
Има некое чаре да не ми стига ваква порака секогаш кога ќе спуштам на некој?
Ме иритира...

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.876
Поени од реакции
1.633
A ti go prijavuva televizorot vo monitorite i samo nema signal ili ne go ni prijavuva tamu ? Ako go prijavuva probaj razdeli gi, namesto na duplicate displays stavi na extend i smeni mu rezolucija samo na tv-to. Ednas imav vakov slucaj ama so hdmi to hdmi kabel i taka se resi...

Го јавува кабелот на тв за да избереш тој порт ама не го јавува компјутерот воопшто.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Го јавува кабелот на тв за да избереш тој порт ама не го јавува компјутерот воопшто.
Hmmm... Neveruvam grafickata da ne saka da go podrzi... Desktop ili lap top? Aj probaj vaka - iskluci gi i dvete, povrzi gi, pa vkluci go kompjuterot, pocekaj da se startuva, pa togas vkluci go tv-to i izberi go sakaniot port. Ako nejce i taka, probaj obratno. Iskluci, pa vkluci prvo tv i izberi port, pa vkluci pc... Dosega si go povrzuval li so monitor ( ako e lap top ), kakva e grafickata i da ne ti fali drajver za nea ???

Член од
26 ноември 2014
Мислења
834
Поени од реакции
1.368
Зoштo е пoдoбрo сингл мaлт oд бленд вискитo?

tooose

Dr_Go_FasT
Член од
26 август 2009
Мислења
55
Поени од реакции
11
macko i Дали кабелот е исправен пробај го и на други два уреда, внатре треба да има електроника која го конвертира сигналот од аналоген во дигитален, најчесто користат и дополнително напојување со микроусб како за полнач на поновите телефони.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Зoштo е пoдoбрo сингл мaлт oд бленд вискитo?
Не е, уствари до тебе е да одлучиш што сакаш. Во куси црти сингл малт едноставно значи дека е виски произведено во ЕДНА дистилиерија на ист начин. Од година до година може дури и да варира малку вкусот нешто ко виното. Бленд виски се добива кога се мешаат повеќе типови на виски. Овде цела мајсторија е да се добие колку што е можно посличен вкус кој е консистентен од година во година. Двата типа на виски имаат одлични евтини и бааги скапи верзии.

Kajgana Shop

На врв Bottom