Македонија 2006-2016

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Е за ова да ми извиниш не си во право,сдсм поточно скм пдп наследи држава која за време на нејзиниото владеење успеа целосно да ја уништи.
Откако дпмне е на власт очајно се обидува државата да ја врати на ниво на кое си навел ама никако да успее во намерата бидејќи опозицијата постојано на сите можни начини прави сопки.
:pos:

Е за ова да ми извиниш не си во право,сдсм поточно скм пдп наследи држава која за време на нејзиниото владеење успеа целосно да ја уништи.
Откако дпмне е на власт очајно се обидува државата да ја врати на ниво на кое си навел ама никако да успее во намерата бидејќи опозицијата постојано на сите можни начини прави сопки.
Јас би рекол се обидува да ја докрајчи ама секој со своите размислувања.

П.С Уште не ми е јасно како може опозицијата да ги кочи кога од 2008 па наваму ВМРО имаа 2/3 мнозинство т.е одврзани раце да донесат било каков закон. Така да аргументот дека опозицијата има било каква моќ во држава каде медиумите и сите државни институции се под тотална контрола на власта е во најмала рака смешен.

П.С2 http://csit.manu.edu.mk/javen_dolg/?C=N;O=A -еве го делото на ДПМНЕ по два дена ја затворија страницата пошто долгот ни е скоро 50% од ДДВ и вртоглаво расте.

Само магла продавате, криво ви е малце што сељаците се далеку по успешни од елитата. Еден трн немате ставено, а паламудите ко да сте испратиле чоек на Месечината. После избори што ќе правите и што алиби ќе имате.

Од сите овие небулози овој дел ми остави најмногу впечаток. Хардкор албанскиот националист жали по социјализмот а берик дендарион принципелниот му става лајкови. Оваа држава не е наследена туку изградена од нашите татковци дедовци и прадедовци што не може да се каже за вашите татковци дедовци и прадедовци напротив! Вие ја уривавте од кога постоите се до ден денешен.
P.S. кога веќе лупеташ без врска бројки
број на патници во авионскиот сообраќај:
2006:550.000
2014:1.000.000

Во 2009 година премиерот вети 8 милијарди евра инвестиции во наредните 7 години. Ете тука сме, во 2016-та, можеш да ми ги наброиш тие 8 милијарди евра (не денари) инвестиции?

Во март годинава, Груевски најави дека во наредните седум години ќе бидат реализирани инвестициони проекти во рудници, термо и хидроцентрали, гасификација, патишта, железница, аеродроми, кои ќе вредат осум милијарди евра.

http://www.vest.mk/?ItemID=75AB60D67A8115429DB54461579B1F65

Ако не е наследена, кажи ми во последните 25 години што се изгради? Ау да, овие за 25 години не успеваат да го уништат тоа што го изгради некој пред нив, а замисли колку ќе им треба да го изградат истото.

По болниците и понатаму се употребуваат средства во кои пишува Југославија, прошетај кај сакаш, полно е со инвентар од Југословенско време, само ги крпат.
Армијата сеуште се служи со остатоци од ЈНА.
Колку студентски домови се изградија? Ау чекај, нити можат да ги одржат тие што ги наследија.
Тоа што некој го изгради за 45 години, овие нити 5% изградија за 25 години.
Ни беа оставени патишта, кои и натаму истите се, само ги крпат. Сегашните патишта што се прават, за 5 години се претвараат дупка до дупка.

Споро е многу, сеуште главните енергетски капацитети се тие од Југославија, за 25 години ни филтри не успеваат да постават.

Во 1989 си имал 73 кино сали, сега колку реков: 12
Рекордот на посети во кино салите бил 8,8 милиони за една година, сега кината имаат 400.000 посетители.

Ти текнува за спорт нешто, 1000 гледачи моментално има на градски стадион на фудбалски натпревари. За други спортови да не правиме муабет, исчезнати се, а се претставуваат дека се грижат за младите.

Последно уредено:
Џабе броите и пребројувате. СДСМ-овци пак ќе гласаат за СДСМ, ВРМО-овци пак ќе гласаат за ВМРО... Тоа е фамилијарно наследно. Татковци и мајки им пренесуваат аманети на деца....
Инаку пред 2 месеци пријателка се вработи во Ново-отворена фабрика од тоа Greenfield инвестициите на Грујо, убаво платиче од 30тина илјади денари, некој контролор ја ставија... Таа иста беше а и сеуште е член во совет на Општински штаб на СДСМ. и она повторно ќе гласа за Заев.
Ми кажува тоа фабриката ќе пропаднела затоа што државата субвенционирала све. и ми дава примери со Сведмилк... Вика Знаеш што се деси Сведмилк е така и оваа ќе пропадне....

Знаете што е тоа... Пиеш вода од бунар али во него се мочаш и повраќаш, гаргара правиш со својте бљувотини затоа што Егото не ти дозволува поинаку...

Затоа крчкајте си..... За 10-20 год нит Скопје 2014 ќе се знае, нит Автопатите, нит бул Илинден, нит жичарите, нит автобусите, нит Стадионот, ниту обиколницата, нит реконстуркција на Букурешка болница... се градело така требало да биде Европа давала пари, од немај каде граделе, морале....али тоа е....гледајте вие тоа лавчето и тупаницата, овај ружата да не ги промашите два-три пати свртете кругче на тоа ливчињата..

. и ми дава примери со Сведмилк... Вика Знаеш што се деси Сведмилк е така и оваа ќе пропадне....

Знаете што е тоа... Пиеш вода од бунар али во него се мочаш и повраќаш, гаргара правиш со својте бљувотини затоа што Егото не ти дозволува поинаку...

Затоа крчкајте си..... За 10-20 год нит Скопје 2014 ќе се знае, нит Автопатите, нит бул Илинден, нит жичарите, нит автобусите, нит Стадионот, ниту обиколницата, нит реконстуркција на Букурешка болница... се градело така требало да биде Европа давала пари, од немај каде граделе, морале....али тоа е....гледајте вие тоа лавчето и тупаницата, овај ружата да не ги промашите два-три пати свртете кругче на тоа ливчињата..
Сведмилк = Суташ и работи

Покриеност на увозот со извозот
2006: 64% (извоз: 2,4 милјарди долари.... увоз: 3,7 милјарди долари)
2015: 70% (извоз: 4,5 ..... увоз 6,4)

Е ај математико:
2006 разлика од -1,3
2015 разлика од -1,9

Која е подобра година? :tapp:[DOUBLEPOST=1458695034][/DOUBLEPOST]
Па кој како сака да ги гледа бројките. Има зголемен број на вработени лица, долговите не се толку драматични споредени со процент од БДП има зголемување на 50+% на девизни резерви и тн.[DOUBLEPOST=1458646453][/DOUBLEPOST]

Spoljni dug sada (okvirno evra)

Makedonija - 5,5 milijardi

Spoljni dug 1991. godine (okvirno evra)

Makedonija - 0,6 milijardi

Може и вака да гледаме.

Може, може :facepalm:[DOUBLEPOST=1458695311][/DOUBLEPOST]
А статистика за број на иселени лица? Зошто ако се води ваква успешна политика младите масовно бегаат од државата?
Е тоа да видиш! :pos::pos:

Последно уредено од модератор:
Е ај математико:
2006 разлика од -1,3
2015 разлика од -1,9

Која е подобра година? :tapp:[DOUBLEPOST=1458695034][/DOUBLEPOST]

Може, може :facepalm:
покриеност на увоз со извоз се изразува релативно, во %, секогаш било така... исто како и задолжувањето...
башка 1,3мрд уса долари 2006 поради инфлација вредат сега многу повеќе... ако гледаш во роба

покриеност на увоз со извоз се изразува релативно, во %, секогаш било така... исто како и задолжувањето...
башка 1,3мрд уса долари 2006 поради инфлација вредат сега многу повеќе... ако гледаш во роба
Што е релативното? Пари се пари. Нема релативно, апсолутно, ти реков/ми рече.
2006 ти фалат 1.3
2015 ти фалат 1.9

Која година повеќе си потрошил? Ај врати се на термо...како и да беше науката. Остави економии на други.
Кога ќе ми текне, бегај и од таа наука. Си кажа на темата за Топлификација колку знаеш од таа област.

2006 - Македонската економија зависи од парите на иселениците и малку од ИТ
2016 - Македонската економија зависи од парите на иселениците и малку повеќе од ИТ

2006 ти фалат 1.3
2015 ти фалат 1.9

Која година повеќе си потрошил? Ај врати се на термо...како и да беше науката. Остави економии на други.
Кога ќе ми текне, бегај и од таа наука. Си кажа на темата за Топлификација колку знаеш од таа област.
ајде најпросто, по лаички..
Банката дозволува МИНУС спрема платата
еве, за споредба БиХ , Хрватска и Србија

Еве брутус или некој од неговото друштво нека ми го одговори следново прашање:
-Ако да речеме е точно тоа што викаат вмро дека државава не може да оди напред у изминативе 10 години, зошто соросоидите прават се за да ја уназадат, зошто тогаш ја да гласам на овие избори за вмро ?
Зошто да гласам за партија која 10 години дозволува опозицијата и покрај тоа што е опозиција е фактички појака од позицијата која го има во раце државниот апарат ?
Зошто да гласам за неспособна партија ?

ајде најпросто, по лаички..
Банката дозволува МИНУС спрема платата
еве, за споредба БиХ , Хрватска и Србија
Невозможен си. Имаш плата 20 000? Имаш. Банка ти дава цела во минус? Ти дава. Трошиш плата и пол? Трошиш. Должиш 10 000? Да. Имаш плата од 30 000? Имаш. Банка ти дава цела во минус? Ти дава. Трошиш две плати? Трошиш. Должиш 30 000? Должиш. Кога должиш повеќе? Кога си имал помала плата, или поголема? Не зезај до толку. Тоа едно. Второ, каков извоз/увоз имаме? Сите гранки се застапени во истиот (извоз)? Не се сите. Како е можно земјоделска земја да увезува повеќе храна отколку што произведува? Каде е компаративната предност? Имаме земја, вода, воздух, сончеви денови, клима... Другите го немаат тоа. И замисли, ние од нив увезуваме храна, наместо тие од нас.

2006 ти фалат 1.3
2015 ти фалат 1.9

А дали во 2006 и 2015 доларот се купуваше по иста цена?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom