WTA тенис - општа дискусија

Член од
21 јули 2014
Мислења
549
Поени од реакции
544
Секако Урко, нема проблем. Не мислиш малце дека ова е апла клише изјава што всушност ја дава секој спортист кога ќе го фатат за допинг? Ама буквално секој до сега што го имаат фатено да се допингува истото го збори, не знаев дека беше забрането, не знаев дека се содржеше во храната, дрн дрн јариња. Она позади нејзе со цели ПР тимови, луѓе кои се грижат за неа, немало да знае дека лекот е забранет, жими куров. А “лекот“ случајно или не содржел супстанци кои ги ширеле ќелиите во организмот и овозможувале поголем проток на кислород до срцето, што автоматски значи дека може да издржува поголеми напори.

Ригорозна казна и тоа е тоа, нек зима пак лекови што “не знае“ што содржат.
Брат ако не знајте ве молам не ширете дезинформации јас точно знам шо како е работава значи. Ја работам Шарапова последниве 10 години константно ама проблемот е шо на почетокот многу се задишвеше и не можеше воздух да земит па по договор со цел стручен штаб се одлучивме за леков рекоа ќе помогнел и за на терени. Е сеа проблемот е шо пред нова година последно ко ја работев имаше некој најави дека ќе се забранит супстанцата ама јас и реков дека морат да земит зато шо и немав е.... подолго па многу ќе ја задишев па реков поубо нека го земит да не ризиковаме...

Член од
18 септември 2011
Мислења
5.450
Поени од реакции
5.576
Kaj Шарапчето и има некоја смисла за допингот, Мелдониумот го забранија од 01.01.2016...

Друго што ми нема смисла е со толкави ПР тимови, да не забележат дека уствари лекот станал забранет...

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.371
Поени од реакции
7.139
шарапова ионака подолго време се распаѓа спортов буквално ништо не би изгубил со надоаѓањето на свеж бран на многу млади талентирани,издржливи и упорни тенисерки,но сепак голема штета вака да го напушти спортов оваа ѕвезда

шо да речиме за серИна на шо хормони е , како бик за приплод е по конституција, не би смеело да и се дозволи да стапни на официјален натпревар

Член од
23 август 2010
Мислења
40.035
Поени од реакции
116.897
шарапова ионака подолго време се распаѓа спортов буквално ништо не би изгубил со надоаѓањето на свеж бран на многу млади талентирани,издржливи и упорни тенисерки,но сепак голема штета вака да го напушти спортов оваа ѕвезда

шо да речиме за серИна на шо хормони е , како бик за приплод е по конституција, не би смеело да и се дозволи да стапни на официјален натпревар
Имаш некаков доказ дека се допингува Серена?

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.368
Поени од реакции
47.151
Ne veruem da izmisluva deka 10 godini bila so toj lek, od prosta pricina sto se vnimava sto se zima i kako se zima a i lesno moze da se dokaze toa baska sto i pricinata zasto bila izvestena e valjda deka imala prijaveno sto pie i koi supstanci uz put i vlagaat u organizam.
Tacno e deka e nejzina greska, ama faktite se sledni, toj lek unazad Dekadi bil dozvolen, odnosno taa supstanca, ne e dozvolen od ovaa godina, od prvi januar, a e izvestena za toa na 22ri Dekevmri a ona e otkriena na krajot od prviot mesec vo godinata, ne na krajov od istata.
Ipak ovie raboti treba da se zimaat u predvid, daj malce realno da gledame na rabotite, mene k*r me boli za Sharapova, ama ona so dekadi nisto nelegalno ne pravela, praela samo vo Januari ...

Ne veruvam deka svesno istoto go napravila, ne e valjda tolku glupa, da si usere cela kariera so ogled na rigoroznite doping kontroli ( ne gledam apsolutno nikakva poenta vo toa pogotovo zasto oni znaele deka ona vnesuva lekovi so takva supstanca, zatoa i ja izvestile ), inace tocno e deka sekoj sto se dopinguva glumi ludilo ama u slucajov ne veruvam da e taka, tuku deka e ( golem ) propust na nejziniot tim.

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
40.035
Поени од реакции
116.897
Мене една работа не ми е јасна само. Пази, во Америка не била дозволена супстанцата, ама во Европа била. Значи во Америка се допингуваш, а во Европа си чист. :pos: Кои сте бе вие, КОИ???

Иначе Урко прогуглај и види што “лек“ она зимала цела кариера. :)

Член од
23 август 2010
Мислења
40.035
Поени од реакции
116.897
:icon_lol:

Инаку почнаа да откажуваат спонзорите, Најк престанува да соработува со Шарапова се додека е под истрага, исто и компанијата за часовници го прекинува договорот по истекот на истиот (не ми текнува како се викаше компанијата), Порше такоџе итн итн...

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.368
Поени од реакции
47.151
Мене една работа не ми е јасна само. Пази, во Америка не била дозволена супстанцата, ама во Европа била. Значи во Америка се допингуваш, а во Европа си чист. :pos: Кои сте бе вие, КОИ???

Иначе Урко прогуглај и види што “лек“ она зимала цела кариера. :)
dozvolen e lekot, sto e bitno dali terapijata i pomagala na odreden nacin i dobivala prednost pred ostanatite, pa i Nadal imase nacin na lecenje koj isto taka mu pomagal, toa so vadenje krv stavanje bla bla, ali toj tretman e Dozvolen vo sportot i toa e toa, se dodeka edna rabota e regularna, ne stanuva zbor za mamenje, vo momentot koga istata se zabranuva, a sportistot seuste ja koristi, togas veke moze da se kaze deka istiot mami i treba da bide sankcioniran.

Sharapova e kazneta za nesto sto go pravela nepoln mesec, a pred istiot, cela dekada, za ova da se kazni 2 do 4 godini e preterizam i ne veruvam toa da bide slucaj.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.345
Поени од реакции
4.688
Maлку наука :D

After single intravenously administration of 250, 500 and 1000 mg mildronate, the elimination half-life (t(1/2)) were (5.56+/-1.55), (6.46+/-1.07) and (6.55+/-1.17) h, respectively. The Student-Newman-Keuls test results showed that peak plasma concentration (C(max)) and the area under the plasma concentration versus time curve from time 0 to 24h (AUC(0-24)) were both linearly related to dose. The pharmacokinetics of mildronate fitted the linear dynamic feature over the dose range studied. The essential pharmacokinetic parameters of multidoses administration intravenously (500 mg, b.i.d) were as follows: t(1/2) was (15.34+/-3.14) h; C(max) was (25.50+/-3.63) microg/mL; AUC(0-24) was (58.56+/-5.57) mgh/L. The t(1/2) and AUC of multidoses administration intravenously were different from those of single-dose administration significantly. These findings suggested that accumulation of mildronate in plasma occurred.

Не е прашањето дали знаеле или не за дали е забранет, ваљда не израчунале колку време пред турнир да престане да го зема леков.
Или има некоја поголема приказна за допинг шо не ја кажуваат.

http://www.sports.ru/tribuna/blogs/voronin/911400.html

Basically, he says that:
1) Meldonium protects cells from an oxygen deficit, e.g. under stress;
2) It slows down the oxydation of fat.
Therefore,
1) He thinks it is good for athletes to use it at practices to protect their health;
2) In his opinion, it cannot help them to perform better, and rather the opposite (because you need acids to produce energy, more or less).
Apparently, there are no clinical studies that proved that it helps athletes to perform better.

As for difficulties to buy it, in Russia, Ukraine, Latvia, etc. it can be bought in regular pharmacies. A 40 capsule package costs 270 RUB (right now it's less than 4 euros).

So i see two possible conclusions:
a) All this guy says is correct. The reason it gets prohibited is that in WADA they thought something like: "OK, this stuff seems not to improve performance, but shit, 17% or Russians use it! Maybe we just don't get it and there is something in it? Let's prohibit it!"
And as Russian sports is not well organised, to say the least, a lot of athletes continue to use it after prohibition, not reading the letter or not caring enough.

b) Either he lies, or, more probably, farmacists synthesized something else in last years, that contains meldonium and actually improves performance, but hadn't told him. Sharapova/her team used it to cheat.

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Polona Hercog-Fаnny Stollar 3-6 0:3 и од срам предаде Херцог.

@mule За Саркишиан знам што мислиш,ама за оваа не знам што мислиш.:unsure:

Член од
21 јули 2014
Мислења
549
Поени од реакции
544
Одлично маче (Y)
Него јас за Пати Шнидер ќе пишев ја видов на лајвскор не ми се вервеше прво дека уште играт. Па јас ќе и ги дам истите пари за кој се плескат на нискоразредни турнири, вака барем јас ќе ја плескам...

А ова мачево погоре... уффф грррррр

Kajgana Shop

На врв Bottom