Озборување

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.665
Озборувањето е незаобиколен дел од балканската и македонската духовна кујна и традиција. Озборуваме се`- и ќоро и сакато и шуто и рогато. Ако нема повод за оговарање има да го измислиме, за некој да не се најде запоставен. :3:
Не праам разлика во полот во овој спорт. Подеднакво сме надарени.
И сите, ама баш сите озборуваме. Некој помалку, некој повеќе, со различен успех или намера...
 
С

сашенко

Гостин
Од тие ваквите ми е преку ...ов.Ова е една од работите кои ги мразам на балканов.Вродено им е крв на многу луѓе.Коа ке почнат само со она -Лелее знае шсо се збори ново сеа? Овој она напраи оној онаа ја опраил .....стварно човек може да полуди од овие работи слушајки ги.Мислам дека со закон треба ОВа да се забрани а не ПУШЕЊЕТо.
 
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Сега некоја комшика и кажала на мајка ми за тоа како стрина ми зборела против нас. Сме немале само ние куќа направено, немале пари за мене да ме запишат на факултет и што ти не. Мајка ми ми кажува онака изнервирано а јас се смеам. И и викам на мајка ми среќа што уште ја немаат истражено фирмата каде што работеше она, па после штета нема да можеше да се пофали по комшии како ја има најубавата ќелија во затвор. :pos: До мене криминалци, до мене други па кај нив иде уште секоја недела полиција, таткото на условна. Од лево комшијата крадеше алуминиум од Алумина додека работел. Овој позади мене додека работел како сметководител си прикривал пари и си земал за него. Фино соседство.. Него сакав да кажам, подобра мирна совест да си имам него да се замарам кој што ќе рече, и онака они се небитни фигури во мојов живот. :icon_mrgr:
 
M

MIL

Гостин
Ako trgnam od mene ke kazam deka licno jas nekam da ogovaram nekoj so ne vredi bezznacaen da si trosam vreme i zborovi nema sansa ... i mrzan koa zborat nekoj nevistibski stvari za mene ili moj bliski kolku da te ocrnat toa strasno me nervira tie luge za mene se lyge so nemaat svoj zivot i sakaat da ziveat u tugi zivoti i da se sitat na nesrekata nivna ete tolku.
 

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Кај нас како тоа да е вметнато во генот озборувањето се озборува за се за глупо, паметно, ќорав, без нога, со рогови, без рогови едноставно се. Пред се најмногу се озборува во помалите градови како што викам јас да прднеш цел град ќе те дознае и врз тоа дури и ќе преувеличат. Такви озборувања имаат само оние кои немаат заеднички моабет, кој немаат заедничка тема.
 

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.540
Поени од реакции
33.746
daj be ne se filmajte
 
Член од
23 март 2015
Мислења
12
Поени од реакции
7
Јадат лајна сите, оти нема шо да кажваш поќе и мора да брчиш за некој, да се мочам во луѓето
 

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Мажите не да озборуваат,се препарираат од озборување.
Си знам и по мене и по моите другари.
Познавам луѓе на кои мубетот им се темели само на озборување.
 
Член од
25 февруари 2016
Мислења
34
Поени од реакции
53
Има една изрека - „Ако не можеш да кажеш нешто добро за некого, ич не отворај уста“. Се разбира дека ништо од ова не функционира во пракса. Озборувањето е културолошка одлика, издувен вентил, простор за групно споделување на лицемерието со некој кој нема да те осуди зашто и тој соучествува. Бумерангот и болката удираат кога ќе сфатите дека и вас ве озборуваат. Не секогаш тоа се прави од злонамера, колку од тепање време. Хоби. Вентилација за малите ниски страсти на не-храбриот човек.
 

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
Ozboruvanje = nedostig na seks..maybe? Nedostig na popametna rabota itn. Ljubomora... Niski strasti.. se soglasuvam.
Sum bila vo interakcija so ozboruvaci/ki ama ne sum se priklucila, vsusnost nikogas ne sum inicirala ozboruvanje a ni soucestvuvala vo istoto, ne me ispolnuva samo me iritira a i ne sakam da sum vo blizina na takvi likovi, negativna energija sirat samo.
 
Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Да бидеме искрени, сите озборуваме.
На мислење сум дека различни се мотивите. Некои озборуваат за да се ситат на нечија несреќа, други поради тоа што ги интересира се што е туѓо.
Лично, слушам трачеви, често пати знам да фрлам јадица за нешто што ми е познато, во стилот дека не ми е познато, па да видам колку информации ќе соберам. Сепак, најмногу го користам озборувањето за собирање информации малку сум извратен во тој аспект, сакам да имам за секое човечко битие што е можно повеќе информации. Лажни, вистинити, непотврдени, потврдени, сите информации си ги складирам во главата. Ваквиот метод ми се има најдено во животот, благодарение на таквите информации, имам успеано да избегнам многу непријатни ситуации.
Да си кажам и тоа дека не ми е гајле што се случува со туѓите животи, во смисла како се справуваат, просто само сакам инфо. И по никаков начин да не ме тангира, инфото си стои. Обично на база на претходни информации правилно ги преценувам луѓето.
 

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
Treba najprvin da se rascisti sto e toa ozboruvanje. Tenka e linijata pomegju konstataticija, kritika i ozboruvanje.
Kritikata spored mene treba da postoi zosto bez kritika nikoj ne bi obvrnuval vnimanie na nedostatocite i maltene site bi bile prosecni no namesto kritikata da bide kazana zad grb mnogu poprodyktivno bi bilo da se kaze vo lice za taa licnost da moze da raboti na toj nedostatok koj go ima.
Koga sme kaj konstatacijata toa edna sosema druga rabota, odredeni negativnosti koi edna licnost konstantno gi istaknuva i ne gi promenuva mozat da bidat predmet na komentari ali toa ne spagja vo domenot na ozboruvanje tuku e konstatacija koja konstruktivno potrebno e da se iskritikuva zatoa sto taa odredena stvar e pogresna za okolinata, socijalnoto opkruzuvanje, kulturata itn.

Dodeka pak ozboruvanjeto e takov psiholoski fenomen so koj sto namerno ili nesveno istkaknuvas, preuvelicuvas ili izmisluvas odredeni negativnosti kaj odreden lik a toa e so cel da go prikries sopstveniot nedostatok taka sto gi istaknuvas tugjite, potsvesno sakas da se pocuvstvuvas ednakov ili sakas da bides a ne mozes pa za da ja presiras sopstvenata bolka sakas da predizvikas tugja bolka sto e mnogu pogresno, namesto da receme rabotis na svojot nedostatok i go popravis.

Ljubopitnosta sto ja spomna Manowar isto taka e sostaven del od ozboruvanjeto no ne vo celost, interesot da doznaes necii aktivnosti ima razlicni pobudi, od ljubovni do cisto informativni, no najcesto interesot za tugjite aktivnosti e poradi toa sto denot ne vi e ispolnet vo celost so svoi aktivnosti pa mozokot avtomatski razviva pobuda i interes za tugjite aktivnosti sto sepak e negativna odlika i samo stava akcent na toa kolku ste pasivni i nekreativni likovi za da go ispolnite denot so aktivnosti koi bi bile produktivni kako za vas taka i za drugite.
 
Член од
12 јануари 2016
Мислења
43
Поени од реакции
57
Има една изрека - „Ако не можеш да кажеш нешто добро за некого, ич не отворај уста“.
Сталин бил закон, отсекогаш сум го почитувал него и неговите принципи како и гледишта за светот. Истото важи за Хитлер, не можам да кажам лош збор за него, неговите идеали се морално прифатливи за мене.
Ок е вака?
 
Член од
25 февруари 2016
Мислења
34
Поени од реакции
53
Озборувањето и имањето став за нешто се разликуваат во основната суштинска компонента - јавноста и храброста тоа да се соопшти директно. Во озборувањето, отсуствува храброста да се каже нешто на оној кому му е наменето. Напротив, тоа се прави зад грб, а штом личноста се појави, лицемерната насмевка стапува на сила. Сите сме го почувствувале тоа. Во врска со горецитираната изрека, не можам да ја практикувам. За некои луѓе не можам да кажам само добро.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom