Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.606
Поени од реакции
7.412
Mnogu, mnogu odamna postirav deka nema nikakvi dokazi deka gree change se klimi od toj kvalitet kako sto nekoj saka tuka da gi pretstavi. Postirav screen od strani kade sto ubavo se gleda deka se deklarirani za -7 kako i najobicni on/off klimi, COP imaat beter i od najobicni on/off klimi kako neo, beko i slicni, izrazuvav somnevanje deka ne e mozno kaj nas da bidat poeftini od grcija, no me pravea budala so ubeduvanje deka majstor Zoki ima pomal profit i tuka prodava ist kvalitet kako u okolinata. Sega povtorno me iritira postot so ubeduvanja deka se isti so tie u grcija, edna bukva li, edna brojka li, ali isti se. Abe tokmak, ne se isti, dosta so lagi, em se poskapi, em ne se isti, bofal roba se kaj nas, kao i za cel istocen blok, kade e najmala plateznata mok na naselenieto. Ima sreka narodot sto nema ozbilna zima, ima sreka sto koga ke fati ladno sreken e da go topli kolku tolku, nema pojma kolku mu trosi i kolku bi trebalo nekoja druga da trosi.
Od grcki sajt Прегледај го приврзокот 139908 se gleda tocno na koj model odgovara.
koj saka da pogledne poubavo grckata strana
http://newclima.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=3111&virtuemart_category_id=3&ref=bestprice.gr
eve go istiot model vo bugarija
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/gree-gwh09kf/k3dna6g-1004.html#
Iako ne pisuva kolku e COP na greenje, lesno moze da se presmeta na dvete strani e isto, se deli isporacanata nominalna toplina od 2.80kw so nominalnata potrosuvacka od 0.9kw i se dobiva 3.11, a toa e mizerija, sto da se kaze drugo, 3.62 e za klasa A, 3,41 e za klasa B. 3,2 za klasa C. ova 3,11 e klasa D.
Ako nisto drugo za uteha barem, ovaa klima e deklarirana na -15, kojznae sto dava ispod nula, ali ete barem ke vrti kolku tolku nekoj topol vozduh so potrosuvacka pitaj boga kolku,
E sega tolku falenata Gree Change ili so Barcode GWH09KF-K3DNA5A sto se prodava kaj nas kako best buy ja ima na primer vo Ukraina Прегледај го приврзокот 139907
i se gleda ubavo deka e deklarirana do -7
Najnormalno mi e koj kolku ima toa da si kupi, ama ubeduvanje deka kupuva kvalitet, pa i naveduvanje deka go kupuva najdobroto na pazarot e toa e nesto drugo.
Kako vikaat na lagata i se kratki nozete, a zines lazes, i baska sto a se pojavis kontra Gree ti e muabetot.
Samo edno ti nemas u celiot muabet, nemas zamena za nesto eftino a kvalitetno a da e u soglasnost so temava i "ekonomicno greenje" , ako mislis deka To$iba e zamena za Gree so duplo poskapi ceni kazi im tamu u energija ili kogo forsiras tuka neka gi namalat cenite na pola pa da ti drzat voda upadive.
Ne mi e jasno sto se iznervira tolku za klimicka od 400eu....imas nekoja zamena Neo-Meo ili druga da ja cueme ili nemas ? Znam tvojata zamena za ovaa e nekoja od 800evra ama aj da ne go tupam.
Prvo toa sto ne ucis da delime e COP a ne SCOP, a i prvoodelencite na temava (ako gi ima) dosega nauciva deka energetska klasa A+,A,B,C, ili D opisuva COP AMA za mnogu dooolg period na grenje, potocno za cela grejna sezona t.e za site casovi vo zimata i za site mozni nadvoresni temperaturi od+7 do -15 i se vika SCOP tokmak eden i toj broj koj ja odreduva klasata ne se dobiva so prosto delenje na 2 broja. Druga rabota sto e logicna a ti ne ja gledas od napad na frustracii, taa 9ka sigurno ne e predvidena za 50 ili 80m2 prostor tuku za nekoja mala spalna od 15-20m2, pa za taa kvadratura retko i da ke i treba da dade 2,8Kw toplina pa i da trosi 0,9 u toj moment. Za 9ka tie 2,8KW se bre premnogu toplina za takov prostor posto od vakva klima se ocekuva ne poveke od 1,5~2Kw toplina u prosek, osven neli ako nekoj ocekuva deka za 400eu ke gree cel stan, e togas sigurno ke vazi tvoevo prosto delenje :)
Za bugarskata Change muabetot, Bugarite za tvoja informacija voopsto ne nosat LOMO tuku samo Change, eve ti koj se uvoznici kaj niv pa najdi dali imaat Lomo u ponuda, NEMAAT, zatoa nivniot Change e opremen so site saltanati vklucitelno i LCLH kit sto kaj nas e slucaj so Lomo modelot. Znaci nema vrska deka tie kaj nas necinat a nivnite cinat i se podobra varijanta od nasite. Koj si sakase LCLH kit, IFeel, greenje do -20 si zema Lomo, na koj ne mu treba toa imase Cozy za 100evra poeftino.
A baska sto ovaa sezona prasanje dali voopsto Gree.mk donese Change kaj nas pokraj Lomo, a mislam deka i nedonesoa posto gi nemase ni vo nivniot cenovnik. Za koe Change se pravi tuka muabet samo ti znaes, verovatno za Grcki Change e muabetot na vedar zatoa i se sporedbite so Skroutz, a tvojot upad e promasen skroz :D
Za oznakite ima nomenklatura ne net, koj mu treba ke si najde(i ako znae da najde bez prevodi ), za pretposlednite 2 oznaki kazav, dali e A5 ili A6 golem tasak se razlikuva edna linja na vnatresnata, ednata bila zaoblena drugata ramna, a da ucam nekoj kako se cita koj model nemam vreme.
panel.jpg
nmgree.jpg
 
Член од
13 август 2013
Мислења
1.050
Поени од реакции
2.056
Trci lazi si. Ne e moj problem da nudam eftino resenie tuku izgleda e tvoj problem kako da gi lazes lugeto so eftini klimi, a nudejki demek ist kvalitet. Mnogumina sto ke go posetat postot ne razbiraat koi se osnovni parametri za ocenka na klimite i se potpiraat na ocenki od tipot na A+, A++, a dali e za COP ili za SCOP, toa na nekoj i uste ne mu e jasno. Prozvoditelot pa i kaj nas prodavacot, begajki od vistinata, e spremen na se, posebno od vakvi kineski brendovi, pa taka nema nikogas da napise kolku e COP, koj lesno moze da se proveri, tuku ke farba so nekoi vrednosti za SCOP koi samo se koristat za sminka, niti se tocni, niti moze da se proverat. Ako nekoj moze da ti poveruva, jas sigurno nema deka klima so COP od D klasa od 3,11, moze da bide so SCOP A+ ili A++.
I dosta veke go maltretiras forumot, od tolku sto lazes pocna i sam da si veruvas na lagite.Pa taka bilo kaj nas, pa taka bilo u grcija, pa taka bilo u bugarija, pa ne vazi taa bukva, pa vazi taa brojka, pa sega taa bukva e samo kaj nas, pa taa brojka e samo za kaj niv, pa drn drn. Kinezot i sam ne znae veke sto kit sklopil za da pomine poeftino, ti tuka kvantna fizika razvivas za gubreto, e ne za makedonija napravi najdobro oti nasite uvoznici se najpostenite i go donesoa najdobroto od kineskoto gubre koe se prodava najeftino u grcija i bugarija, a modelite koi se prodavaat tuka gi ima samo u ukraina. Lepis tuka isecoci od faks hartija i gi narekuvas drugite lazgovci, a celiot si tezok hostapler.
 
Член од
16 ноември 2005
Мислења
75
Поени од реакции
31
Hansol 12 - 40000denari, kade se prodava po taa cena, bar taka napisa Yasho
tolku mi go ponudija vo GreeMak, pozadi TC Bunjakovec.

@Yasho ako razcitas nanazad ke vidis deka ima mangi koi si kupuvaat klimi i od gr kade cenite se poeftini izborot epten pogolem (osobeno na 7ci i9ki) plus i povrat na ddv ako napravis ke ti iskoci super cena ako ne se lazam do 350evri proizvod nema ni da ti go carinat (so grkot mozes da se dogovoris da na fakturata ti upise cena so "popust" neli ;) bitolcanive gi znaat tie povolnosti rasprasaj.. ) pa ako imas takva kombinacija mozebi treba da razmislis i za taa opcija..eve ti link za klimi do 10000btu:
https://www.skroutz.gr/c/407/oikiaka-klimatistika-inverter/f/342356_407347/Τοίχου-Έως-10000-btu.html?page=2
ili pa vo bg i tamu e slicna situacija so ceni i ostalo..
Negativnata strana e sto ako nesto se rasipe pod garancija ke moras da ja nosis nazad vo gr da ti ja sredat ama kako sto pisa nekoj na forumov moze da si angaziras nekoj serviser tuka da ti ustanovi sto e problemot pa ako e siten da si go sredis sam ili da go zamenis istiot del kaj grkot ako se dogovorite zatoa pak ke kazam vidi so bitolcanive do kade se razvile tie shemi ne sakam da ispadne deka te naveduvam na nesto samo prenesuvam ona sto slusam...[DOUBLEPOST=1456329991][/DOUBLEPOST]P
ne bi zemal od stranstvo, sakam lokalna garancija :) ako stavam vo esapot zelena karta, pat, denguba, isto ke mi izleze. Seuste mi ostanuva dilemata DAIKIN - FTXB-C ili Hansol... razlikata vo buka e 2dB vo korist na Daikinot a i cenata, ama toa i ne e tolku strasno ako pred se tehnologijata, a posle i drugite dzidzi-midzi se poarni... G10, iFeel i sl.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.753
Поени од реакции
4.103
@gigovit
I jas do pred 5-6 meseci bev spremen da kupam GREE, i ako vo ex YU prostorite ( bugarski, grcki i albanski od sosednite ne znam ) vo BiH, Srbija i Hrvatska nikoj ne gi ni esapi ni pod razno. Se poradi hvalospevite na ovoj nas forum upateni do GREE.
Se oladiv koga procitav deka tolku falenoto LOMO 12-ka ima kompresor od 9000Btu (znaci 9-ka) i deka ima COP ednakov na 3. Glupostite od tipot JAKA 9-ka (LOMO-to) ili JAKA 12-ka (HANSOL-ot) samo ovde mozat da se procitaat, kako i deka softverski COP-ot proizvoditelot go podigal na 3.6 (kaj LOMO-to i ako ima kompresor so COP=3). Ova e neviden gaf sto ovde se plasira. Dobriot softver moza samo da gi odrzi najdobrite karakteristiki na kompresorot, a ne da gi PODIGNE za 20%. Ako moze da se pravi toa, togas nikoj i ne bi vgraduval kompresori so COP=4, da gi placa soleno koga moze da stavi poeftin so COP=3 neli? Ova e isto so na primer RED BULL od F1, dobivaat motor od RENAULT so deklarirana snaga i obrten moment daden od proizvoditelot, a ovie SOFTVERSKI mu go podigaat obrtniot momen za 20 % !?!?!?!?.
Bilo kako bilo, ne sakam da kupam proizvod koj e LAZNO deklariran. Ako ima kompresor za 9-ka, normalno deka ce moze da raboti i vo zonata na 12-ka, samo e prasanje kolku efikasno i kolku vreme, bidejci ce se preoptovaruva...... HANSOLOT e druga prikazna, toj 4-5 godini nanazad bese vrvniot model na GREE i kaj nego se vgraduvaat elementi koi mu ovozmozuvaat da stane 18-ka (koga sakate da go opteretite, no na ogromna steta na iskoristivosta, preadja vo klasa D, no koga e -15, a vas vi treba da ve zagree). Zatoa i ima golemi izmenuvaci, rezervoar za visok na freon, staveno golema kolicina na freon, EEV EXPANZIONEN VENTIL i najvaznoto KOMPRESOR so 12000 BTU.
Za ovie 4-5 godini termodinamikata po koja se pravat klimite ostanala ista, pak se potrebni gornite elementi za efikasna rabota, od kade sega vaka hendikepiranoto LOMO moze da go pravi skoro istoto, a da e poeftino, pomalo, polesno i so pomalo motorce.......
Izgleda pak ce se oddalecam od ovoj forum pocna da me nervira......ete pak ostanuvam poradi nekolkcina koi se uste ete pokusavaat zdravo da razmisluvaat so SVOJA glava....sega nekoj ce rece pa poarno ni bese bez tebe, nema koj da ni soli pamet i da ne kritikuva. I jas se nerviram koga me kritikuvaat, ama toa e del od ovie piskaranja ovde, samo probajte bez licni navredi i kvalifikacii i na malku poakademsko nivo.
Sekoj ima pravo na svoe mislenje, kako i jas na svoe, koe sekogas i ne mora da e tocno (ova gore sto go pisuvam normalno deka za nekogo ne tocno, a ne tocno za nekoj sto gi pomesal loncinjata i ne razlikuva snaga od sila, ne znae sto e obrten moment, kolicina na energija, impuls na sila, kolicestvo na dvizenje, rabota i da ne nabrojuvam ponatamu).
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
tolku mi go ponudija vo GreeMak, pozadi TC Bunjakovec.



ne bi zemal od stranstvo, sakam lokalna garancija :) ako stavam vo esapot zelena karta, pat, denguba, isto ke mi izleze. Seuste mi ostanuva dilemata DAIKIN - FTXB-C ili Hansol... razlikata vo buka e 2dB vo korist na Daikinot a i cenata, ama toa i ne e tolku strasno ako pred se tehnologijata, a posle i drugite dzidzi-midzi se poarni... G10, iFeel i sl.
Procitaj gi moite postovi za usporedba pomegu Toshiba suzumi+16 i Vivax Gexi (Hansol), i imaj vo predvid deka Suzumito e edno skalilo iznad Daikinot za koj ti pisuvas
 
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
tolku mi go ponudija vo GreeMak, pozadi TC Bunjakovec.



ne bi zemal od stranstvo, sakam lokalna garancija :) ako stavam vo esapot zelena karta, pat, denguba, isto ke mi izleze. Seuste mi ostanuva dilemata DAIKIN - FTXB-C ili Hansol... razlikata vo buka e 2dB vo korist na Daikinot a i cenata, ama toa i ne e tolku strasno ako pred se tehnologijata, a posle i drugite dzidzi-midzi se poarni... G10, iFeel i sl.
Vidi, bas sega povtorno se svrtea starite dosadni muabeti za Gree. Gree nemoze da ima tehnologija, toa go imaat japancite a ovie moze da kopiraat samo od niv ili da pozajmuvaat posto sorabotuvaat so Daikin. Isto kako sto kaj avto-gumi Tigar ili Sava na primer nemoze da imaa tehnologija tuku kopiraat i dobivaat postara tehnologija od Michelin i GoodYear.
Site dzidzi-midzi kako sto se iFeel, G10 (ova e interna oznaka na Gree sto site drugi go imaat mozebi pod druga oznaka)... vo 16m2 nikakva razlika nema da ti napravat. Bilo koja 12-ka ke bide prejaka za toj prostor i nema da ima nikakov problem da go zgree. Toa iFeel e samo marketinski trik, nesto da pisat na prospekti. Sosema normalno i poubavo si raboti klimata bez iFeel (moe iskustvo).
E sega Hansol e mnogu pomokjna klima od toj Daikin (ama za taa soba nema da ima nikakva razlika). Edino ako imas druga klima vo dnevna da receme, mozes da mislis da gi smenis, pa Hansolot da ti odi vo dnevnata a taa vo detska. Edinstveno opravduvanje za da platis poveke e da mu dades mnogu pogolem prostor na Hansolot kade ke moze da raboti na raat.
 
Член од
11 јануари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
114
Луѓе, дај држете ниво. Што се палите ко тинејџери??

Како и да е, кинеско ѓубре или не - јас со ремаркирана Гри клима истерав втора зима без проблем. Цело време наместена на 25 степени, дома одржува 24 (мерам со метео станица на 1м од под), супер стоплени сме и најчесто многу лесно облечени. Еве од пред два месеци и со бебе сум, па појачувам на 27 кога го бањаме. Сметката за јануари ми е 3800 денари, ќе пишам во понеделник за февруари колку ќе дојде.

Да, не земав Тoшиба или Даикин - јеби га, многу комбинации беа во игра, ама на крај пресудна беше цената. За под 500 евра сосе монтажа јас зимно време се топлам, а летно се ладам. И гаранција имам уште 3 и пол години. Па, после тоа, нека рикне ако сака.

Како може ова да се спореди со парно на дрва?! Само радијатори, котел, инсталација кошта ѓавол и пол.

И јас бев скептик кога планирав греење, купив за секој случај и панел 3kW, ама ене го стои во детската како украс и се пушта многу ретко, пред да го легнам детево таму. Најверојатно нема ни да се користи никогаш, здравје пролетва ставам уште една клима во ходникот меѓу двете спални, би требало да ги згрее без проблем.

Значи дај пишете лични искуства, не знам зошто се напаѓате лично, место да споделуваме искуства?? Нема потреба. Еве уште еднаш да аплирам, ДРЖЕТЕ ЦИВИЛИЗИРАНО НИВО без лични навреди.
 
Член од
16 ноември 2005
Мислења
75
Поени од реакции
31
fala vi decki za sovetite...

Vidi, bas sega povtorno se svrtea starite dosadni muabeti za Gree. Gree nemoze da ima tehnologija, toa go imaat japancite a ovie moze da kopiraat samo od niv ili da pozajmuvaat posto sorabotuvaat so Daikin. Isto kako sto kaj avto-gumi Tigar ili Sava na primer nemoze da imaa tehnologija tuku kopiraat i dobivaat postara tehnologija od Michelin i GoodYear.
Site dzidzi-midzi kako sto se iFeel, G10 (ova e interna oznaka na Gree sto site drugi go imaat mozebi pod druga oznaka)... vo 16m2 nikakva razlika nema da ti napravat. Bilo koja 12-ka ke bide prejaka za toj prostor i nema da ima nikakov problem da go zgree. Toa iFeel e samo marketinski trik, nesto da pisat na prospekti. Sosema normalno i poubavo si raboti klimata bez iFeel (moe iskustvo).
E sega Hansol e mnogu pomokjna klima od toj Daikin (ama za taa soba nema da ima nikakva razlika). Edino ako imas druga klima vo dnevna da receme, mozes da mislis da gi smenis, pa Hansolot da ti odi vo dnevnata a taa vo detska. Edinstveno opravduvanje za da platis poveke e da mu dades mnogu pogolem prostor na Hansolot kade ke moze da raboti na raat.
vo dnevna imam Toshiba Suzumi 16kBTU, dovolno e za tamu, nema da manuvam :)

ke gi procitam i komentarie od @Sass ,kako sto sugerirase, i valjda ke se resam :) inaku da, dvata se poveke od dovolno mokni za namenata.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.606
Поени од реакции
7.412
Da im odgovoram samo na istive personi tuka sto edni isti raboti postojano gi vrakjaat na temava od sto nemaat sto drugo da napisat, kako rasipana ploca se.
Bugarite/Srbite kupuvaat Fujitsu za 400-500eu koj kaj nas e skap i zatoa sme na GREE.
GREE staval kompresor od 9000btu vo edinica od 12000btu isto e zboruvana, povelete sliki od suzumi i FTXB-C pa demantirajte dali istoto toa ne go pravat i "jakite" marki.
suzu1.jpg Rxbc.jpg
@Yasho Nov si na temava pa e razbirlivo da ne gi znaes rabotite, eve ti gore FTXB-C/RXB-C, tezi 28kg i 0,74freon, nemoze da se sporeduva so Hansol koj e 43kg, so 1,3Kgfreon, i twin-rotary kompresor (slicno so toj vo suzumito sto go imas). A pisav i na prethodnata strana, ovoj eftin daikin ima isti dimenzii, ist ili mnogu slicna oznaka na kompresorot, i red drugi slicnosti so eden drug mnogu poeftin model na Gree. Za ovoj daikin bugarite na nivniot forum na majtap zborat deka ovoj model samo e pominal niz Chehia a deka e proizveden u zavodite na Gree :)
Verovatno i ne znaes deka Gree i Daikin imaat joint-venture(sto i da znaci ova) dogovor so koj Gree ima obvrska da pravi 500000parcinja Daikini za Daikin godisno.
E sea tie sto se po markite (demek nalepnicata poveke ke gree) poprvo bi platile poskapo za ovoj daikin, samo da ne iskoci koga ke padnat temperaturite na -10 i ke ja poglednat ljubenata im marka da im dojde toplo samo na dusata ama ne i na teloto :)
Da ne me raberat pogresno i ripnat odma, ne zboram deka za tie pari Gree e podobar, tuku deka za 25~30k nema jaka klima pa i marka da e.
Za IFEEL stvarno otekuvate jajca, eve go na ME:
MEIFeel.jpg remoteME.jpg
Kako vikaat na poklonet konj ne mu se gledaat zabite, a ako ME videl potreba od ova i go izmislil prv ova pa kinezot si go iskopiral i go dava gratis i vo 30k klimi neznam sto mana mu barate. Kolku za info mojot problem so Auto modot kaj mitsata za da go resam moze samo so zican kontroler so koj ke se iskljuci senzorot vo vnatresnata. Cenata ve zanima li kolku e kontrolerot? 200erejki e prijatelcinja, pa sea vie videte kolku toj nadvoresen senzor poklonet vo IFeel varijanta vredi ili nevredi.
 
Последно уредено:
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Momci realnosta e deka so posledniov popust na Greemak klimite Lomo 18ka i Hansol 12ka 40000den i 5te godini garancija se dvete najkonkurentni klimi na nasiov pazar! Spored ona sto citam od korisnicite i nivnite iskustvata na forumov ocigledno e deka klimite se dobri i gi zadovoluvaat potrebite na mokj komfort i ekonomicnost na solidno nivo. Zasto kupiv Daikin i sto mislam za cenite koi bea vo pocetokot na zimava za Gree pisav porano i se izdebatira pa da ne se povtoruvame neli ama sekako realnosta e deka duri ne spustat odnosno izednacat ceni so regionov drugive distributeri na popoznati brendovi na klimi vo mk Gree ke si bide najkonkurenten...bez da pravi gimnastika so podiganje ceni sekako :)
Ne favoriziram samo konstatiram od se ona sto se spodeli na temava godinava i lani..
 
Член од
16 ноември 2005
Мислења
75
Поени од реакции
31
Da im odgovoram samo na istive personi tuka sto edni isti raboti postojano gi vrakjaat na temava od sto nemaat sto drugo da napisat, kako rasipana ploca se.
Bugarite/Srbite kupuvaat Fujitsu za 400-500eu koj kaj nas e skap i zatoa sme na GREE.
GREE staval kompresor od 9000btu vo edinica od 12000btu isto e zboruvana, povelete sliki od suzumi i FTXB-C pa demantirajte dali istoto toa ne go pravat i "jakite" marki.
Прегледај го приврзокот 139937 Прегледај го приврзокот 139938


@Yasho Nov si na temava pa e razbirlivo da ne gi znaes rabotite, eve ti gore FTXB-C/RXB-C, tezi 28kg i 0,74freon, nemoze da se sporeduva so Hansol koj e 43kg, so 1,3Kgfreon, i twin-rotary kompresor (slicno so toj vo suzumito sto go imas). A pisav i na prethodnata strana, ovoj eftin daikin ima isti dimenzii, ist ili mnogu slicna oznaka na kompresorot, i red drugi slicnosti so eden drug mnogu poeftin model na Gree. Za ovoj daikin bugarite na nivniot forum na majtap zborat deka ovoj model samo e pominal niz Chehia a deka e proizveden u zavodite na Gree :)
Verovatno i ne znaes deka Gree i Daikin imaat joint-venture(sto i da znaci ova) dogovor so koj Gree ima obvrska da pravi 500000parcinja Daikini za Daikin godisno.
E sea tie sto se po markite (demek nalepnicata poveke ke gree) poprvo bi platile poskapo za ovoj daikin, samo da ne iskoci koga ke padnat temperaturite na -10 i ke ja poglednat ljubenata im marka da im dojde toplo samo na dusata ama ne i na teloto :)
Da ne me raberat pogresno i ripnat odma, ne zboram deka za tie pari Gree e podobar, tuku deka za 25~30k nema jaka klima pa i marka da e.
Za IFEEL stvarno otekuvate jajca, eve go na ME:
Прегледај го приврзокот 139940 Прегледај го приврзокот 139942
Kako vikaat na poklonet konj ne mu se gledaat zabite, a ako ME videl potreba od ova i go izmislil prv ova pa kinezot si go iskopiral i go dava gratis i vo 30k klimi neznam sto mana mu barate. Kolku za info mojot problem so Auto modot kaj mitsata za da go resam moze samo so zican kontroler so koj ke se iskljuci senzorot vo vnatresnata. Cenata ve zanima li kolku e kontrolerot? 200erejki e prijatelcinja, pa sea vie videte kolku toj nadvoresen senzor poklonet vo IFeel varijanta vredi ili nevredi.
Argumentiran post na mesto.Thanx.
Za vo detska ke odi Daikinot, za kaj moite vo dnevna, najverojatno Hansol.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.606
Поени од реакции
7.412
Eve nesto poucno i ubavo napraveno...graficki prikaz za sezonski COP t.e. SCOP so podatoci za sekoja temperaturna tocka.
http://ecodesign.toshiba-airconditioning.eu/en
Izberete LOT10(air-to-air) ,Rezidential, izberete bilo koja klima i se pojavuva dole kvadrat na koj pisuva SCOP.
EL1.jpg
klik na SCOP i ke se pojavi grafickiot prikaz
TEL.jpg
Kako se dvizite so mausot po temperaturnite tockite, za sekoja temperatura se ispisuvaat vrednostite za P,COP, potrosuvacka za taa T tocka, kako i broj na casovi so taa T na godisno nivo.
Primer za 2C temperatura: ima 320 casa godisno so taa temperatura T=2C (dobieno so merenja na T so godini unazad), bi se potrosile 123,7KWh za tie 320h, ako klimata odava toplina od 1,5Kw pri sto ima COP=3,9.
EL2.jpg EL3.jpg EL4.jpg EL5.jpg
 
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Malce utka na EV ama nema gajle ke intervenirame pak od mk pa ke ja sredat nenamernata greska :)
EV Fuji 07 Utka.jpg
ili ste iskomentirale a ja sum propustil...
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
25 m3 kvalitetno dabovo ogrevno drvo ne skapana buka ili 3 klasa dab sto nosat sumskoto jas vi pisav deka na moeto podracje imame seci em e eftino em sam si biras sto seces znaci jas kombiniram sekogas 20 m 3 dab i 5m3 buka seto toa me kosta 600 e godisno koga ke mu gi izvadam 150 -200 za struja za boljerite mi idi okolu 400 e godisno a da ti kazv imam kukja 200 m2 komplet cela mozam da ja gream ,imam 2 dnevni 2 kupatila edna detska i tri spalni znaci parnoto e uklu vo kupatilata, 1 dnevna, 2 spalni vo drugite po potreba sekako deka ako go uklucam segde ke trosi poveke ili mozi i isto ali nema da e ovaa temperatura ,izolacija fenomenalna imam parnoto gori sekoj den bez prekin noke samo se lozi se zatvara i utroto seuste ne e doizgasnato se stava nova runda drva se si vrti vo krug sekoj den[DOUBLEPOST=1456692469][/DOUBLEPOST]
25 m3 kvalitetno dabovo ogrevno drvo ne skapana buka ili 3 klasa dab sto nosat sumskoto jas vi pisav deka na moeto podracje imame seci em e eftino em sam si biras sto seces znaci jas kombiniram sekogas 20 m 3 dab i 5m3 buka seto toa me kosta 600 e godisno koga ke mu gi izvadam 150 -200 za struja za boljerite mi idi okolu 400 e godisno a da ti kazv imam kukja 200 m2 komplet cela mozam da ja gream ,imam 2 dnevni 2 kupatila edna detska i tri spalni znaci parnoto e uklu vo kupatilata, 1 dnevna, 2 spalni vo drugite po potreba sekako deka ako go uklucam segde ke trosi poveke ili mozi i isto ali nema da e ovaa temperatura ,izolacija fenomenalna imam parnoto gori sekoj den bez prekin noke samo se lozi se zatvara i utroto seuste ne e doizgasnato se stava nova runda drva se si vrti vo krug sekoj den
i toa kaj menene toa raboti okolu 6 meseci od oktomvri do april znaci prespa e na okolu 850 m nadmorska visina eno 60 % od zimata sme vo -10 zboram za utrinskite temperauri a imame stignato
 
Член од
22 септември 2015
Мислења
17
Поени од реакции
39
По подолго време ќе се вклучам во форумот затоа што веќе имам 3 месеци искуство со греење со клима што е донекаде доволно за да го пренесам искуството особено на лаиците како мене. Најпрвин благодарност до сите упатени од форумот по чија заслуга се одлучив за греење со клима и морам да кажам дека сум презадоволен од истото. За потсетување греам 28м2 дневна од стан во Гостивар со Грее Хансол 3,5кв. Собата е мн ладна бидејќи гледа кон северозапад и ниеден соседен стан од горе, долу и источно не се грее. Сепак климата одлично се ја заврши работата и немаше никаков проблем во ниеден момент од 10 декември од кога е вклучена. Она што сакам да го потенцирам е дека советите на повеќето од искусните форумџии за тоа климата воошшто да не се гаси е апсолутно точна во мојот случај. Она што го забележав е дека на климата по првото вклучување е дека брзо стигна до 22 С, а за повисоки Т до 26 му требаа 2 дена, откако се замлачија ѕидовите без проблем одев и до 28. Сетирањето на климата во смисла правец на дување...итн го наместив да во ниту еден момент не се почувствува некаков ветер, сепак за тоа треба малку експериментирање. Климата ја користам со ifeel со далечинско поставено на 4м од климата на 120цм од под, притоа температурата кај климата ми беше секогаш 3 степени пониска.
Она што е најважно многу поријатно беше престојувањето и спиењето за мене па и за бебето во просторијата со клима vs панелот во спална.
Сметките за струја одлични... декеври и февруари ќе бидат како лани или 500ден пониски, а јануарската кога беше најладно беше за 2200ден пониска во споредба со минатогодишните. Од целокупната потрошувачка сум презадоволен имајќи во предвид дека сега сме со детенце и боијлер, машина за садови, за перенје и машина за сушење се пушта секој ден, панел во спална.
Пријателите и сите скептици кои ме советуваа да ставам панели или термо печка останаа без збор, па веќе ме задолжија да изберам 2 клими за нарена сезона.
Да заклучам греењето на клима е ново искуство за мене и сум презадоволен од истото. Секако за тоа е потребна пристојна клима соодветна на просторот. За сите кои имаат потреба од мои искуства со климата и застапникот Греемак слободно нека ме контактираат, ќе бидам максимално искрен.
На крај ќе додадам дека кај нас може да се најде пристојна клима сигурно, дали цените се реални... тоа се сомневам (има поупатени од мене) и дали има компанија која ќе понуди решение на лаици како мене без да има обид да се продаде поскапо или поголемо... многу тешко-а ова го заклучувам по моите прошетки по продавници за клими, а доказ е дека за клима се одлучив благодарение на форумов и читање по нет а не од профеционалците. Дефинитивно им треба добар тренинг за продажба и што е поважно "грижа за постојните клиени" бидејќи тие носат 80% од новите клиенти, а не рекламите по телевизии, списанија ...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom