Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.245
Поени од реакции
13.170
Другари помагајте!
Вчера при вежбање трицепс на потисок вежбата (спуштам со крива шипка до 80 кг до уста) осетив страшна болка од вратот према рамото лево.Мислев моментално некоја жила сум преебал,и продужив да вежбам.
Е вечерта господ го видов!Око неам склопено цела ноќ,ме скина од болење.Видов невидов се упатив кај таир.Ме крцкаше ме праеше и вика лигаменти некои сум сјебал.Мраз да сум држел на местото и толку.Ме интересира некој совет сем мразов,шо друго да праам.Чаре некое за побрзо да се вратам у теретана.
ПоЗдрав до сите

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.733
Поени од реакции
11.609
Другари помагајте!
Вчера при вежбање трицепс на потисок вежбата (спуштам со крива шипка до 80 кг до уста) осетив страшна болка од вратот према рамото лево.Мислев моментално некоја жила сум преебал,и продужив да вежбам.
Е вечерта господ го видов!Око неам склопено цела ноќ,ме скина од болење.Видов невидов се упатив кај таир.Ме крцкаше ме праеше и вика лигаменти некои сум сјебал.Мраз да сум држел на местото и толку.Ме интересира некој совет сем мразов,шо друго да праам.Чаре некое за побрзо да се вратам у теретана.
ПоЗдрав до сите

Jas da sum na tvoe mesto bi otisol prvo kaj Shinka od Strumica (selo Murtino), ako ne si za kaj nea odma ke ti kaze i ke si baras care na doktor. Ako si shinat, 100% ke te sredi.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Другари помагајте!
ПоЗдрав до сите

Одмор.

Јас последен пат така кога се шинав, скоро 6 месеци не вежбав.

Член од
3 февруари 2016
Мислења
133
Поени од реакции
38
Другари помагајте!
ПоЗдрав до сите

Исти проблем имав и јас, но само го повредив вратот од фудбал неможев да го мрдам ако имаш услови како што кажа братот богоре оди во Муртино ако е за таму а прилично сум сигурен дека е ке те среди и повеке од 1месец нема одмор да ти даде мене ми даде 2недели и потоа бев како топ.позз

Член од
13 јануари 2015
Мислења
813
Поени од реакции
276
Aj momci pomos ve molam.. vcera zemav whey protein od kozja sirutka, pa me interesira koga e najdobro da go vnesuvam, dali pred ili posle trening? Fala, pozdrav

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
Едно прашање, постои ли начин да се измери body fat во домашни услови, без употреба на посебни направи?

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Aj momci pomos ve molam.. vcera zemav whey protein od kozja sirutka, pa me interesira koga e najdobro da go vnesuvam, dali pred ili posle trening? Fala, pozdrav
Оbicno se pie sekoj den po 1 - 1,5 - 2 grama puta tvoja tezina (znaci ako si 80 kila naprimer pocni so 80 grama 4 pati na den, po poleka zgolemuvaj, gledaj edna doza da ne ti bide pogolema od 20-30 grama toa e najefikasna kolicina na protein sto organizmot moze da go usvoj). Ne zaboravaj da pies ne pomalce od 2 litra voda dnevno dodeka konsumiras protein

Едно прашање, постои ли начин да се измери body fat во домашни услови, без употреба на посебни направи?
качи некој килце веке?:D

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
@alekso.mk

Стагнирам. Вчера се мерев. Нема логика да сум качила мускулна маса зашто знам дека мускулите тежат и повеќе од салото.
Ама чисто ме интересира и сакав да измерам колку телесни маснотии имам, зашто знам дека за женски е посебно штетно ако е низок процентот на body fat.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Оbicno se pie sekoj den po 1 - 1,5 - 2 grama puta tvoja tezina (znaci ako si 80 kila naprimer pocni so 80 grama 4 pati na den, po poleka zgolemuvaj, gledaj edna doza da ne ti bide pogolema od 20-30 grama toa e najefikasna kolicina na protein sto organizmot moze da go usvoj). Ne zaboravaj da pies ne pomalce od 2 litra voda dnevno dodeka konsumiras protein

качи некој килце веке?:D
Сакам кажам, не знам речам излезе работава со твојов совет.
1. Претпоставувам си ја зел сурутката пакована во мали кесички од виталиа или не знам точно која фирма (80%), која е доста скапа ако ме прашаш мене во споредба со веј протеин.
2. Сурутка или протеин (веј, јајце, соја, казеин) се пијат за дополнување на дневен внес на протеини.
Заклучок:
Потребните количини на протеин ти се: твоја тежина х по 1.5-2 грама протеин (ако си 70 кг ти треба од 120-150гр протеин дневно), ова ти е некоја груба математика колку да внесуваш, откако ќе пресметаш колку внесуваш ќе видиш колку ти недостига.
Тука, може да проверуваш за нутритивните вредности во храната (протеини, јаглехидрати, масти, калории).

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
@alekso.mk

Стагнирам. Вчера се мерев. Нема логика да сум качила мускулна маса зашто знам дека мускулите тежат и повеќе од салото.
Ама чисто ме интересира и сакав да измерам колку телесни маснотии имам, зашто знам дека за женски е посебно штетно ако е низок процентот на body fat.
Многу малце време помина да качиш некој мускул а сигурно не и јадеш доволно кога почнуваат да вежбат сите губат некое килце затоа што организмот се навикнува на напорот.
За мерење имаш фат калипер ама незнам кај нас по аптеки дали ке најдеш
https://youtu.be/GwNXXG6K4a4

Член од
2 јули 2015
Мислења
121
Поени од реакции
18
Јас гледав негде со мерење на половина и врат една формула ама не била за секој точна ако ја најдам ке ја постирам.:vozbud::vozbud:[DOUBLEPOST=1454969230][/DOUBLEPOST]
Јас гледав негде со мерење на половина и врат една формула ама не била за секој точна ако ја најдам ке ја постирам.:vozbud::vozbud:
Eве http://www.free-online-calculator-use.com/military-body-fat-calculator.html :vozbud::vozbud:

Последно уредено:

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.858
Поени од реакции
10.700
Пред еден месец почна да ми се јавува болка во половината, паузирав некое време со цел да помине, ама ништо. Пак одев во теретана и гледав да ги избегнувам вежбите што многу ја оптеретуваат половината и пак не се среди. Моментално ова ми е трета недела од паузата и сакам од наредната пак да почнам. Паметно ли ми е тоа? Некој совет да го решам проблемот? Мислам дека болката првично се јави од неправилно седење, а не вежбањето, ама не сум сигурен.

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Пред еден месец почна да ми се јавува болка во половината, паузирав некое време со цел да помине, ама ништо. Пак одев во теретана и гледав да ги избегнувам вежбите што многу ја оптеретуваат половината и пак не се среди. Моментално ова ми е трета недела од паузата и сакам од наредната пак да почнам. Паметно ли ми е тоа? Некој совет да го решам проблемот? Мислам дека болката првично се јави од неправилно седење, а не вежбањето, ама не сум сигурен.
Ако и после 3 недели пауза/одмор почуствуваш болка,која ни сам не си свесен од што е настаната, крајно време е да посетиш стручно лице доктор. Не е работата да ги избегнуваш вежбите, треба да се најде причината поради која настанува таа болка. Една обична снимка ке ти промени многу работи. И башка ке ти препорачат некоја маст или терапија што ке ти го убрза процесот на опоравување, ако не е нешто посериозно. Така да , најдобро и најкомплетно решение ти е доктор, затоа и се поставени таму. .[DOUBLEPOST=1455044314][/DOUBLEPOST]
Најдобро тие после тренинг одма ЕДНА ДОЗА, А за пиењето колку како што, ти објасни @Кеплер сега колку си во можност да си дозволиш дозерки во текот на денот од тебе зависи. Јас го пијам сабајле, и одма после тренинг толку можам да си дозволам, ако си во можност и приквечер во меѓу оброци да додаваш или навечер пред спиење уште поубаво.

Последно уредено:
Член од
2 јули 2015
Мислења
121
Поени од реакции
18
Е вака калкулаторите на нет ми пресметаа 1700кал бмр,сакам да намалам тежина значи минус 15% од бмр излева 1445кал а пак прочитав дека за маж не е добро да внесува под 1500кал.Ваше мислење да внесувам или не ? И ич не ми е јасно коа ке намалам тежина калориите ке одат се подоле и подоле и нон стоп ке бидам под таа граница на 1500кал

L1quiD

Only Trees Grow Naturally
Член од
17 мај 2010
Мислења
139
Поени од реакции
108
Е вака калкулаторите на нет ми пресметаа 1700кал бмр,сакам да намалам тежина значи минус 15% од бмр излева 1445кал а пак прочитав дека за маж не е добро да внесува под 1500кал.Ваше мислење да внесувам или не ? И ич не ми е јасно коа ке намалам тежина калориите ке одат се подоле и подоле и нон стоп ке бидам под таа граница на 1500кал
БМР ти се калории што телото на дневна база ги користи за да преживееш, а згора на тоа се додаваат и калориите од било каква дневна активност (ако имаш некаква). Од причина што калкулаторите ти се приближно мерило, а никогаш точно затоа што БМР и индивидуалната потрошувачката на калории зависи од многу фактори покрај возраста, полот и висината, најубаво ти ќе си знаеш колку ти е доволно со тоа што ќе започнеш со еден режим на квалитетна исхрана започнувајќи со дневен внес од 2500 ккал (просечно кај повеќето средно-активни индивидуи), и после некоја недела откако ќе забележиш први резултати, ќе ја прилагодуваш во зависност од целта. Поентата на ова ми е дека без експериментирање, нема да знаеш точно како телото ти реагира на потрошувачка на калории, не се базирај на претпоставки, земај ги само како приближна вредност и започни од негде.

Kajgana Shop

На врв Bottom