Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки, дај предложете некое хетчбек количе до 5 сома :) Гледав нешто Голф 5 ама што знам, можда има и нешто боље?
Golf-ot po difolt ti e najskap vo taa klasa od taa generacija i isto godiste, a spored mene licno - neisplatlivo... Inaku imas i Astra H 2005-06 dizel vo taa cena, benzin i ponova, Megan 2007/08, Alfa 147 i tn... Se se toa dobri koli...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Извинете и ова прашање оти неписмен сум за авто делови :P, кога се менува ребраст во исто време се менува и затегач и што друго??? оти тука слушам цени 900 денари а мене ме информира за Голф треба најмалку 7000 денари за материал да обезбедам плус за работна рака.

Што голф имаш?

Ако е голф 4 тди кај 7-9 илјадарки е.
Се менува каиш, затегачите и водна пумпа.

Цел сет каиш и затегачи и убава водна пумпа Феби, кај 11,000 би те фатило.

Што голф имаш?

Ако е голф 4 тди кај 7-9 илјадарки е.
Се менува каиш, затегачите и водна пумпа.

Цел сет каиш и затегачи и убава водна пумпа Феби, кај 11,000 би те фатило.
Голф 4 е, 2000 година ТДИ 1.9 116 кс. 11000 комплет?

Дечки, дај предложете некое хетчбек количе до 5 сома :) Гледав нешто Голф 5 ама што знам, можда има и нешто боље?

До 5 илјадарки ти е вкупен буџет или само колата до тој лимит?

Зошто рачунај, ако планираш да си правиш сервис со каиши, филтри, масло и други чуда, тоа ќе те фати уште до кај 300 евра, плус убаво е да имаш 200 евра фазла за првите 5-6 месеци ако се појави уште нешто што треба да се поправи а најчесто и нешто ситно се појавува. Плус рачунај ако треба да ја регистрираш и зелен картон.
Исто треба да се видат гумите дали се ок, ако е еден сет летни или зимски ако си поштуваш тоа ќе треба да купиш уште еден, тоа ти е пак трошок од 150-200 евра.

Така да ако тоа ти е максимален буџет ја би ти препорачал да си гледаш до кај 4,500 евра.

Е сеа до 5 илјадарки барем ја колку што знам голф 5 дизел тешко се наоѓа, посебно од тие убавите 1,9 тди мотори.

Ја до 4 и пол лично би одел со форд фиеста или мазда 3 бензин. Од 2007-2009, или евентуално ако се најде некој сочуван или препорачан голф 4 1.9 тди, со фул опрема.

Мое правило е дека кога се зема кола на старо, не се оди по брендот туку се гледа секој кола посебно и се пазари зависно од очуваност и колку е одржана колата.[DOUBLEPOST=1454506475][/DOUBLEPOST]

Па каиш цел сет со затегачи е кај 7-9000 илјади зависно од моделот на мотор. Убава водна пумпа е кај 2 илјадарки па нагоре. Плус работна рака. Мислам дека околу таа цена се движи. Освен ако мајсторои не ти среди нешто за поефтино преку познати.

Последно уредено:
PD a? Stavi si 300 evra u dzeb i idi kupi si saglam delovi , posto samo oni ke te fatat nakaj 12 - 13 000 i majstorot nekoi 3 000 minimum taka da racunaj pod 15 - 16 000 denari nema da bides...

PD a? Stavi si 300 evra u dzeb i idi kupi si saglam delovi , posto samo oni ke te fatat nakaj 12 - 13 000 i majstorot nekoi 3 000 minimum taka da racunaj pod 15 - 16 000 denari nema da bides...

Многу бе. Лани кога купував ребраст за мојата кола сетот ребраст со затегачи за голф со бош пумпа беше поскап кај 9 илјади, додека сетот за PD голф беше кај 7 илјади.
Тој има помалку затегачи.

кај извадивте цифриве жити се, деловите за сервис се околу 5-6 иди во еуро 70 толку ќе те кошта

Многу бе. Лани кога купував ребраст за мојата кола сетот ребраст со затегачи за голф со бош пумпа беше поскап кај 9 илјади, додека сетот за PD голф беше кај 7 илјади.

За мојата ребраст каиш Дајко 1500 денара + два затегачи исто по 1500 денара=4500 денара,и плус 1000 денара за менување,5500 денара ме кошташе..

За мојата ребраст каиш Дајко 1500 денара + два затегачи исто по 1500 денара=4500 денара,и плус 1000 денара за менување,5500 денара ме кошташе..
Пред да го продадам бравото ги менував ребрастиот и затегачите а потрошив 3500 денари

Епа толку де, плус водна пумпа 1800-2000 ден, плус клинест каиш и испаѓа накај 12-13000, ако не и повеќе:D ...Незнам колку има кај PD моторот точно, ама кај 1.9 ТДИ 110 кс со рото-пумпа, како кај мене што е, беа 2 што се менуваат ( еднаш до сега сум ги менувал и од тоа што имам купено зборам )... Eдниот си иде во сет со ребрастиот каиш, со шајбна, шраф и тоа ролерчето/лагерчето што е и кошташе околу 6 - 6500 денари, другиот што иде на PK, за алтернатор, серво и сл. односно на клинестиот каиш се купува посебно и тој е тој со федер што е и он некаде околу 3000-3500 ден., плус клинест околу 1500-2000, плус водна пумпа 1800 и ете ги...

Цитроен ц4,алфа ромео 147,Фиат браво,стило,пежо 307,308,......................

кај извадивте цифриве жити се, деловите за сервис се околу 5-6 иди во еуро 70 толку ќе те кошта

Да можда за Југо... Само Dayco ребраст каиш за тој мотор е 3500 - 3800 денари, каде се затегачите, каде е водната пумпа ...

Да можда за Југо... Само Dayco ребраст каиш за тој мотор е 3500 - 3800 денари, каде се затегачите, каде е водната пумпа ...
Многу пари за ребраст.
Требаа да си без ум со многу пари па да платиш толку
Ги пишуваш димензиите ако се познаваат а пожелно е кога е нов ама во овластен сервис немаш пристап па затоа си ги бараш половните делови и ги чуваш како урнек за следен пат

Толку испадна за ALH мотор... освен каишот беа четири други делови, два поголеми и два помали. Ова од Аутофилтер зборам, и дека земав и други чуда од кај нив го земав за 8 илјадарки со попуст. За PD моторите беше поефтин.
На друго место најдов ИНА сет, за 8,400.
Водна пумпа исто се мења, а Febi пумпа е кај 2 илјадарки по дуќаните.

Може имало и за поефтино али испод 7,000-7,500 не верувам да се најде тој сет.

П.С. Плус и каишот беше поголем во димензии од тој за PD.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom