Сакам да знам!

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.851
Поени од реакции
5.169
Ние дома неаме баш порадни причина „штетна е“ ама никој не знае како и зошто е штетна. Мене ми „фати око“ зошто имаме на работа и стварно помага, се наоѓа, матер и ебам радиоактивна :D
Нема врска микробранова со радијација.Нема радиоактивни елементи во микробранова печка.
Се работи за едноставен магнетрон, вибрира на одредена фрекфенција и со тоа побудува движење во молекулите на вода кои ја загреваат храната.
Поздраво е од обична рингла на струја.

Т

Триптико

Гостин
Ние дома неаме баш порадни причина „штетна е“ ама никој не знае како и зошто е штетна. Мене ми „фати око“ зошто имаме на работа и стварно помага, се наоѓа, матер и ебам радиоактивна :D
Не е до толку штетна како што зборат некои. Генерално, проблемот е што тие некои сакаат 100% безбедност и сигурност. За нив: погрешен универзум и погрешна планета. Со среќа во потрагата по свет 100% безбеден по нивното здравје.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Ја цел живот греам јадења на микробранова, барем еднаш у два дена обавезно. Па ете ме, не сум радиоактивен. Едино слушам турбо-фолк, али тоа не е толкав проблем и нема везе со темата.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Ја цел живот греам јадења на микробранова, барем еднаш у два дена обавезно. Па ете ме, не сум радиоактивен. Едино слушам турбо-фолк, али тоа не е толкав проблем и нема везе со темата.
Можеби радијација е причината што слушаш турбо-фолк.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Зошто е штетно да се загрева храна во микробранова? :D
Не е штетно, но е бескорисно. Ако загреваш вода во микробранова нема ништо лошо, но ако загреваш храна ги уништуваш поголемиот број витамини и хранливи состојки. Микробрановата со електромагнетно зрачење на точно одредена фреквенција ги побудува молекулите на водата и ги загрева. Колку храната содржи повеќе вода толку загревањето е поизразено. Проблемот е што во зависност од типот на храната некои молекули на вода и некои делови од храната се загреваат на повеќе од 120 степени Целзиусови, додека средната температура на храната е 60 степени. Кај прегреаните делови доаѓа до губење на витамини, пукање на клеточните мембрани, разложување на некои хранливи материи и слично. Поради ова некои типови на храна (не сите) можат да станат токсични или канцерогени.
Односно храната зготвена во микробранова е со намалена хранлива вредност. Во поголем број случаи не е штетна но не е ни корисна. Исто како да јадете целулоза.

Член од
22 јануари 2016
Мислења
6
Поени од реакции
1
Zdravo..me interesira ako znae nekoj da mi objasni..kakov e procesot, kako odi da odis da polagas ispiti za instruktor za B kategorija? Sto treba da ispolnuvas kolku godini da imas, koja kategorija, i kolku ispiti se i za kolku vreme? I kolku e cenata za se toa? Fala odnapred

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
Сакам да знам колку се реални документарциве(шоуата) на дискавери, од типот "Container Wars" и сите останати со слична тематика каде се наддава за напуштен контејнер, склад, загубен багаж...?
Срање наместена работа се е режирано и нема врска со реалност.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.659
Поени од реакции
797
Zdravo..me interesira ako znae nekoj da mi objasni..kakov e procesot, kako odi da odis da polagas ispiti za instruktor za B kategorija? Sto treba da ispolnuvas kolku godini da imas, koja kategorija, i kolku ispiti se i za kolku vreme? I kolku e cenata za se toa? Fala odnapred
Јави се во АСУЦ тие вршат обука на таков кадар http://www.asuc.edu.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=50&lang=en

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
Сакам да знам

Во Абу Даби сум моментално наредна недела летам за МК, е сега имам 600 еу во ситни пари 1 и 2 еу околу 4кг.......дали би имал проблем на аеродром ваму таму негде дали треба да ги пријавам што да направам ???или фино лепо во рачниот багаж и толку? Благодарам

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Сакам да знам

Во Абу Даби сум моментално наредна недела летам за МК, е сега имам 600 еу во ситни пари 1 и 2 еу околу 4кг.......дали би имал проблем на аеродром ваму таму негде дали треба да ги пријавам што да направам ???или фино лепо во рачниот багаж и толку? Благодарам
веднаш да ги замениш за книжни во тамошните мали продавници на кој им требаат такви.
----------------
? - Кога @Cool ќе се врати од ново-годишен одмор.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.746
Поени од реакции
11.638
Што е тоа што го отворија спроти средно уметничко? Академија Рекреатива мислам дека прочитав дека се вика... одма под стан ми се, ечи музика секоја вечер.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Јас па имам прашање за мед(видов некоја страна поназад па ми текна :D)
Зошто таквите како црпалки за медот се крушни со такви бразди на нив?

Kajgana Shop

На врв Bottom