Јас сум дете од Јаја Паша, 21 година живеев таму. Со муслимани сум израснал. Заедно со нив сум учел, јадел, шетал, спиел, пиел, тепал, кај нив дома сум одел, тие кај мене дома доаѓале.2001 година ја поминав на Јаја Паша. Им ја знам психологијата, знам како размислуваат, знам како дишат. Целиот живот го поминав со нив.
Најпатетично од се ми е кога ќе седнам со некое атеобудистичко дерле од Козле, или некој анархист од Велес кој единствен контакт со муслимани имал кога дружел на факултет со некој еманципиран босанец од Карпош и ме убедува дека моите ставови кон муслиманите се базираат на стеротипи и предрасуди т.е. произлегуваат од моето недоволно познавање на нивната култура. Луд јебе збуњног
Баш напротив моите ставови се темелат на долгогодишна обсервација и интеракција со културата на исламот, а нивните ставови се темелат на сувопарни прочитани текстови, немање на никаков контакт со муслиманите во реалниот живот, и голтање на она што им го сервира пропагандата.
Ама знаеш како шимпанзото никогаш нема да може да му докаже на бонобото дека гепардите јадат мајмуни. А ние на глупите никогаш нема да им докажеме дека се глупи, и на овците дека се овци.
Па тоа е секогаш така.Истите што кукаат демек не си ти доволно изложен на други култури и затоа си исламофоб,всушност се тие кои живеат негде подалеку од жариштата во Македонија и не осетиле како е да не можеш да отидеш до продавница по јогурт а да не се пазиш да не те начукаат.
Или пак дека школските денови ти биле хорор,исполнети со тепачки препуцавање и терор.Замисли,некоја група од опресираниве го јадела од наши у Центар или Аеродром и они немајќи на кого,целата фрустрација ја лечат на локалното каурче.Да не ни почнувам да зборам што се дешава на децата во Тетово,Гостивар,каде што не е само една општина преплавена со такви,туку цел град плус околните села.
Е сега,кога одредени фаци,тоа се најчесто паркски анархисти,но највеќе авангардата од Менада и останатите хипстерски дупки у чаршија ќе идат на маршови на толеранција и ќе убедуваат луѓе дека ние сме криви за се и дека имало невидена албанофобија у државава,тогаш ми иде да ги фрлам у киселина.
Тие хипстерчиња се истите кои секоја недела праат слики со некое другарче од Х националност,го дудлаат за ЛГБТ и шернуваат постови против религија(секако само за критика врз Христијанството),но реалноста е дека нив КУР не ги боли за тоа.Се е тоа маска и начин на искачување на социјалната скала,преку -еј види ме колку сум толерантен и понапреден од остатоков од шупациве у земјава,не сум ја за овде,ја сум за у Париз Њу Јорк,само таму можат да ме сФатат.
Интересен нов феномен сега кај хипстерајов е,нивната југоносталгија,демек они ке просперирале тогаш-ЕЕЕ БРААТ ЈУГОСЛАВИЈА,ТОА БЕШЕ ТОЛЕРАНТНА ДРЖАВА,БРАТСВО И ЈЕДИНСТВО БРАТЕЕ!!!111.
Е,замисли ти сега,истиве фаци во ЈНА.Замисли на твојот претпоставен у војска,некој ѕвер од Крајина и му доаѓа ова неразбрано битие и уше од прв ден му вика:
А онака као,се извинуем али браат,ја као поштуем ако овде не јадеме ГМО,јас исто сметам дека Анархија е правилното решение за светот и дека војската е само алатка на капиталистите и расистите,башка сакам онака као секоја среда да праиме слика со албан4иња и роми,против предрасудите и од време на време ми треба safe space пошо јас сум транс пан сексуален веган Зен џендерфлуид и само да знаете дека ке ве пријавам за (Х)фобија,ако нешо не е како шо треба.
За рок од 10 секунди ќе му биде на истиот забиен бајонет у гз и изваден од уста. ^^