Книги за млади (тинејџери, средношколска возраст)

Член од
12 јануари 2016
Мислења
1
Поени од реакции
5
Барам книги по Македонски што се за млади; посебно што имаат како тема романтика (ама не мора :P). Македонскиот не ми е прв јазик - Англискиот ми е - и затоа би сакала да најдам книги којшто се од Македонски автори, пожелно, а не преведени од Англиски. Фала ви од напред :)

"Бездомникот со златен часовник" е добра книга од поновите :icon_mrgr:

Ја би ти ги препорачал "Процес" од Кафка, "Злосторство и Казна" од Достоевски, "Клетници" од Виктор Иго и "Странецот" од Албер Ками како книги од странски автори и "Пиреј" од Петре М. Андреевски од нашиве.

Мене овие ми оставија најголем впречаток додека бев у средно ама имај на ум дека се со малце подарк тематика.

Барам книги по Македонски што се за млади; посебно што имаат како тема романтика (ама не мора :P). Македонскиот не ми е прв јазик - Англискиот ми е - и затоа би сакала да најдам книги којшто се од Македонски автори, пожелно, а не преведени од Англиски. Фала ви од напред :)

Ја би ти ги препорачал "Процес" од Кафка, "Злосторство и Казна" од Достоевски, "Клетници" од Виктор Иго и "Странецот" од Албер Ками како книги од странски автори и "Пиреј" од Петре М. Андреевски од нашиве.

Мене овие ми оставија најголем впречаток додека бев у средно ама имај на ум дека се со малце подарк тематика.

Кафка, Достоевски, Иго, Ками....одлично. Македонци на нивоУ :pos::pos::facepalm:

Пиреј е ептен романтична а може и Црно Семе.

Не е романтична, ама ти ја препорачуем Големата вода од Живко Чинго.

-Крпен живот-Стале Попов
-Дениција-Петре М. Андреевски (стихозбирка)
-Тунел-Петре М. Андреевски

Нешто поедноставно и за помала возраст
-Девојките на Марко-Оливера Николова
-Далечна љубов-Горјан Петревски

Диво месо обавезно, ако сакаш драми.

Две Марии од Славко Јаневски.

Плус имаш од Стале Попов одлични дела.

Книгите од Тин библиотека едицијата на Детска Радост мислам дека се перфектни за тебе :D.
Ги има во сите градски библиотеки, а мислам дека сеуште можат да се најдат во продажба во книжарниците од Просветно Дело.

Особено би ти ги препорачал "Летачкиот човек Пеперут", "Тајниот дневник на Адријан Мол" и "Балада за гаќичките на Буга".

1.Господар на прстените
2.Трите Мускетари
3.Робинсон Крусо
4.Хари Потер
Не е романтика,ама верувај ова е добро.

Јас би ти ја предложил Магарешки години од Бранко Чопиќ.
Во книгата се опишани средношколските години на писателот кој се присетува на згодите и незгодите низ кои поминал во Гимназијата и интернатот, додека го брани Бихаќ, сега веќе остарен, од фашистите во 1942 крај стариот интернат со својата дружина партизани.
Книгата е прекрасна и посебно е наменета за млади, и тоа може да ја читаат и основци, и средношколци.
Те вовлекува длабоко во приказната и верувај дека истата нема да ја оставиш додека не ја прочиташ цела. :D
Баш поради книгата го засакав и градот Бихаќ толку многу.
Изгледа пак ќе земам да ја прочитам после толку години. :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom