Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Holden ne e stranska investicija tuku e domasen brend na Australia.
Od kade idejata deka pri 20% nevrabotenost ke se videl golem skok vo platite? Moze da go objasnis toa kako bi se slucilo?

Prava nasoka? Seriozno? So masakriranje na realniot sektor, negativna selekcija, masovno vrabotuvanje vo drzavno, totalna korumpiranost, manipulacija so statistiki, transfer na javni sredstva po off-shore destinacii i birokratski overload?
Zatoa sto subvencionirale par stranski firmi vo industriski zoni?

Цела индустрија беше субвенцирана, Холден последен остана затоа го спомнав. Пред тоа тојота, форд и мицубиши исто добиваа пари и тоа многу повеќе него холден (кој иначе почна како австралска фирма ама од 1931 е под џенерал моторс).

Со намалување на невработеноста нормално е да има скок во платите. Колку поблиску сме до еквалибриум толку повеќе ќе се покачуваат платите. На компаниите кој се веќе во МКД нема да им е сеедно да губат работници поготово ако веќе вложиле во нивен тренинг.

Значи на страна се тоа што спомна, јас зборам за привлекување инвеститори. Пред ова ниту една влада ништо немаше направено окулу тоа.

Цела индустрија беше субвенцирана, Холден последен остана затоа го спомнав. Пред тоа тојота, форд и мицубиши исто добиваа пари и тоа многу повеќе него холден (кој иначе почна како австралска фирма ама од 1931 е под џенерал моторс).

Со намалување на невработеноста нормално е да има скок во платите. Колку поблиску сме до еквалибриум толку повеќе ќе се покачуваат платите. На компаниите кој се веќе во МКД нема да им е сеедно да губат работници поготово ако веќе вложиле во нивен тренинг.

Значи на страна се тоа што спомна, јас зборам за привлекување инвеститори. Пред ова ниту една влада ништо немаше направено окулу тоа.

Na poveketo im e sosema seedno, Ako Jonhnston Control si odi pri kraj na godina otkako istekuvale deset godini za subvencii i privilegii toa ke se slucuva i so drugi, ke ima i isklucoci koi ke bidat tuka na podolgi pateki ama tie ke bidat malku.
Znaci si doagaat ne plakaat nisto, si pravat pari 10 godini i strafta.

Normalno, toa e basic economy neli pomalku nevraboteni poveke konkurencija na pazar na trud i preku toa pogolemi plati samo sto toa ne vazi za Makedonija. Primer ind.zona nekade okolu Stip neka bide - rabotnata sila koja ke konkurira bi bila samo od Stip i okolija mozebi do kaj 15-30km od tamu. Nemastijata ne dozvoluva mobilnost na rabotna sila, kolku saka neka ima rabotni mesta vo Stip koga nekoj nevraboten od Demir Hisar nema teorija da odi da raboti tamu.
Drugo e Australia kade standardite se sosema desetti i nevraboteniot ke zapali kola i ke odi 120 km na rabotno mesto a drugo e tuka.
Taka sto, rabotodavecot nema incentive da nagolemuva plati pa makar bile i 5% nevraboteni toa nema da povlece nagolemuvanje na plati bidejki nema nacin rabotnata sila da konkurira, cisto fizicki, nevraboteniot od D.Hisar treba da se kaci na bus i da otide vo Stip - odenje i vrakanje na rab.mesto e nevozmozno sto znaci treba da se preseli tamu, da plati kirija i se toa...a toa ne se slucuva ako nema dovolno visoki primanja za da moze toa da si go dozvoli.
Catch 22.

Па да, така звучи но...може овие индијци ќе изненадат:)[DOUBLEPOST=1452620051][/DOUBLEPOST]
Пиј си суташ ајран и свиркај си.

Колку што се сеќавам ова е трета најавена индиска инвестиција. Првите две останаа само на реклама...
Првата беше Мадерсон груп за ретровизори http://www.vest.mk/?ItemID=CD085D49476A3142B38DB87451657293
Втората беше Субрата Рој.... :)

Кои ние?

Еве пример, имаш два бредна македонски флаширани води во сопственост на еден голем македонски феудалец кој е сопственик на секое кратовско зрно песок и рекордер по број на мандати во македонскто собрание како и по број на години поминати во власт, а во исто време лидер на политичка партија која се декларира за социјалистичка.
Од друга страна, производството е максимално автоматизирано со (веројатно) германска машинерија, а пласманот на производот е обезбеден преку тендери во државни институции и фирми како и во големите ланци маркети (еден во сопственост на бивш градоначалник на скопкса општина од актуелна власт и друг во сопственост на чичко на голем бизнисмен поврзан на секаков можен начин со актуелна власт).

Така сумирано, зошто јас и ти би требало да ги купуваме тие „наши“ „македонски“ води?

?

Значи од старт ја промашуваш поентата на мојот пост. Зборот ми е за парите и за заштитата на домашниот производ. Оди во Грција имаш само грчки води, оди во Бугарија само бугарски, во Србија само српски и.т.н.. А освен водите што ги спомна ти на македонскиот феудалец, постојат и уште еден куп други македонски води кои не се во друга сопственост. На крајот на краиштата па кога купуваме Српска или Грчка вода може даваме пари на некој нивни феудалец. Како и да е кога ги даваме парите за наши производи тоа дава можност некоја од тие фирми да вработи човек повеќе, да го прошири асортиманот и слично.
Плус што водата ми беше само еден пример како одлеваме пари во странство, не си го штитиме домашниот производ а тоа се некои производи кои веќе ги имаме и многу лесно може да ги произведеме.
Друг пример ти се претеран увоз на млеко и млечни производи дури и од некој мали српски или хрватски млекари, после кечапи, сокови се се тоа многу продукти кои и сами ги имаме а сме преплавени со увезени производи.

А и не знам за кои пари зборуваме, факултетот колку што знам го плаќа самиот студент а не државата, а средното и основното се задолжителни, тука самата држава бара да се образуваш, нема право ни по еден основ ни да помисли да ти бара пари да и враќаш заради тоа.
Јас оддамна завршив со факултетот па те молам просветлиме. Исто плаќаш и на приватен и на државен ?
Или ајде што велиш дека државата бара задолжително основно или средно? Според тебе подобро е да не е задолжително ? Или можеби најдобро е никој ништо да не плаќа, ни даноци ни курци ни палци. Нека нема ни пензиско, ни здравствено, абе никаков данок нека нема. Нема потреба ни од полиција, ни војска, ни судии, ни училишта. Кој има нека си плати за другите кој е јачи работата
Малце посложена е од ова ама не е темата за тоа.[DOUBLEPOST=1452641791][/DOUBLEPOST]
Според мене, целосно здравство и одреден степен на образование, спорт и култура (до некои 16 години) треба да се под државна контрола, и истовремено бесплатно на располагање на сите македонски жители. Нивното финансирање е повеќе проблем на властите и нивното управување со парите, отколку јас да работам 42 години (?!?!) само за образованието, како што имаше пишано еден член претходно.
За целосно бесплатно здравство за сите граѓани на Р.Македонија сум и јас, за образованието и така и така.
Незнам кој што напишал да се одработи, јас воопшто и не мислев на одработвање мада и тоа може да се земе во предвид. Има многу начини на одплата но целта би била секогаш иста. Државата да си ја поврати инвестицијата која ја вложила инаку тие пари се фрлени низ ветер. А да си бидеме реални и не сме некоја богата држава.
Види можеме и вака да ги поставиме работите. Ти и повеќето гледаат на тоа како оштетена странка и затоа таков став завземате. Но ајде за момент стависе на позиција да си ти тој што треба да изнајде начин кака државата да се заштити од беспотребно трошење на ресурси на оброзование на кадар кој утре тоа знаење ке го искорти за личен бенефит во друга држава која не дала ни денар за него. Ете премиер си, претседател си или што и да е и од тебе се чека да најдеш начин тоа да го решиш. Само немој со муабети дека ке им дадеш 10000 евра плата, да беше така немаше да го правиме овај муабет сега.
На другите теми на големо се збора како докторите заминаја во странство и тука нема квалитетен кадар. Можеме да претпоставиме дека и во другите струки е слична ситуација. Како тоа ти би го решил, како би ја заштитил државата , а со тоа и сите нас .Како би направил средствата одвоени за образование да бидат правилно искористени за бенефит на сите нас а не на некои друѓи граѓани во некоја друга држава а притоа да не кренеме бодликава жица ?[DOUBLEPOST=1452642330][/DOUBLEPOST]
Ne ti e jasen konceptot na drzava i ulogata na graganinot vo nea, treba da ti vratat pari bidejki ne ti objasnile na skolo.
Добро , немам намера да се докажувам со тебе. Не сме ни приближно на иста бранова должина.

Последно уредено:
Никаде не сум рекол да не се плаќаат даноци, но теории за тоа дека некој требало да враќа пари за завршено образование ако не останел тука во најмала рака се дегутантни и опасни.

Во другиот дел, не плаќаш исто на приватен и на државен, ниту во приватна и државна квота, но во секој случај плаќаш, и тоа бааѓи, што за самиот факултет (книги, партиципации и останати административни трошоци) што за личните потреби дури студираш (стан, храна, превоз и останато).

Но мубаетов е толку офтопик што повеќе и не може да биде.

Никаде не сум рекол да не се плаќаат даноци, но теории за тоа дека некој требало да враќа пари за завршено образование ако не останел тука во најмала рака се дегутантни и опасни.

Во другиот дел, не плаќаш исто на приватен и на државен, ниту во приватна и државна квота, но во секој случај плаќаш, и тоа бааѓи, што за самиот факултет (книги, партиципации и останати административни трошоци) што за личните потреби дури студираш (стан, храна, превоз и останато).

Ете во едно да се сложиме, но сепак и тебе би ти го поставил истото прашање. Како ти би го решил тоа да си на позиција. Значи за момент замисли дека не си оштетената странка во случајот туку тој што треба да го реши проблемот кој го начнавме претходно. Значи имаш проблем, високо образовани кадри ти бегаат од државата а тоа не е добро за никој од нас што живеат во таа држава. Значи тука остануваат ебиветер доктори, ебиветер инженери, ебиветер правници, ебиветер економисти итн итн. Имаш ограничен буџет за образование( пошто за него се фативме) и што ти би направил во врска со тоа да не бегаат парите кои и онака ги немаме на непотребни работи и на штета на сите а на добробит на поединци. Што ке направиш за да државата не биди оштетена или во најмала рака да си го врати вложеното и да го реинвестира во друг кој ке остани тука. Пошто види ако живееш тука и тебе ти е од интерес да има високообразовани и стручни кадри така ?

Искрено, не би можело многу да се направи, светот е станат едно огромно глобално село и миграциите денес во 2016 се полесни, поефтини и подостапни од било кога, а индивидуализмот кај луѓето е во својот зенит, никогаш порано човекот не се грижел повеќе за себе, чувството на патриотизам, чувството на некакво должење кон државата или благодарност е одамна минато. Секој гледа како себеси да се промовира едно скалило погоре во опшеството, заминувањето настрана ако постојат подобри услови таму е најмал проблем.

А проблемот, ако веќе нема решение, може барем да се намали ударот. Пред се, и ова не го пишувам со никакви задни намери или политичка позадина, партизацијата мора, ама мора да се сосече во корен, не во смисла да се забранат партиите, но да престане ебената партиска припадност, списоци, тефтери и такви работи да бидат пресудни во се во нашето општество. Оти реално е така, зборувам што од лично, што од блиски пријатели и познаници, што од општо информирање, речиси нема работа, бизнис, функција, тендер или било што да се добие онака, без некаква интервенција од „погоре“. Нашиот комунистички менатлитет не се променил за овие 25 години во ништо во тој дел.

Понатаму, тука се општите елементи за напредок, раст на економија, раст на стандард, раст на генералното ниво на живот, а тоа е ептен тешко, прво оти сме стартувале од ужасно лоша позиција, па сме се вратиле неколку огромни чекори назад во 90-тите, а ни после не сме мрднале премногу, чекорите ни се премали и пребавни.

Но пак ќе повторам, дури и кога би постигнале некое посакувано ниво, не би се решил проблемот, оти не е до нас, се додека има постојат богати Канади, Германии и Швајцарии кои ќе го сакаат нашиот стручен кадар, ние што и да направиме, нема да биде доволно тој кадар да остане.

И одма откако го постирав ова ја прочитав статијата од подолу, за тоа ти говорам:

http://republika.mk/?p=540274

Јас оддамна завршив со факултетот па те молам просветлиме. Исто плаќаш и на приватен и на државен ?
Или ајде што велиш дека државата бара задолжително основно или средно? Според тебе подобро е да не е задолжително ? Или можеби најдобро е никој ништо да не плаќа, ни даноци ни курци ни палци. Нека нема ни пензиско, ни здравствено, абе никаков данок нека нема. Нема потреба ни од полиција, ни војска, ни судии, ни училишта. Кој има нека си плати за другите кој е јачи работата
Малце посложена е од ова ама не е темата за тоа.[DOUBLEPOST=1452641791][/DOUBLEPOST]
За целосно бесплатно здравство за сите граѓани на Р.Македонија сум и јас, за образованието и така и така.
Незнам кој што напишал да се одработи, јас воопшто и не мислев на одработвање мада и тоа може да се земе во предвид. Има многу начини на одплата но целта би била секогаш иста. Државата да си ја поврати инвестицијата која ја вложила инаку тие пари се фрлени низ ветер. А да си бидеме реални и не сме некоја богата држава.
Види можеме и вака да ги поставиме работите. Ти и повеќето гледаат на тоа како оштетена странка и затоа таков став завземате. Но ајде за момент стависе на позиција да си ти тој што треба да изнајде начин кака државата да се заштити од беспотребно трошење на ресурси на оброзование на кадар кој утре тоа знаење ке го искорти за личен бенефит во друга држава која не дала ни денар за него. Ете премиер си, претседател си или што и да е и од тебе се чека да најдеш начин тоа да го решиш. Само немој со муабети дека ке им дадеш 10000 евра плата, да беше така немаше да го правиме овај муабет сега.
На другите теми на големо се збора како докторите заминаја во странство и тука нема квалитетен кадар. Можеме да претпоставиме дека и во другите струки е слична ситуација. Како тоа ти би го решил, како би ја заштитил државата , а со тоа и сите нас .Како би направил средствата одвоени за образование да бидат правилно искористени за бенефит на сите нас а не на некои друѓи граѓани во некоја друга држава а притоа да не кренеме бодликава жица ?[DOUBLEPOST=1452642330][/DOUBLEPOST]
Добро , немам намера да се докажувам со тебе. Не сме ни приближно на иста бранова должина.

Ne e rabotata vo dokazuvanje ili vo branovi dolzini, ednostavna logika e, nisto poveke.
Ke se obidam so poinakov primer, da zememe deka nekoj/nesto od pozicija na sila (kako drzavata) da kazeme mafijas te nosi na casovi shah koga imas 5-6 godini (kako sto drzavata bara bez pravo na izbor osnovno i sredno) i podocna otkako ke zavrsis so kursot po shah za nekolku godini (nema sakam ne sakam, ke te tepa inace) da ti gi bara parite nazad spored cena koja toj sam si ja presmetal...za nesto za koe ne si baral voopsto da ti bide dadeno.
Sega ok nekoj bi rekol pa sto ke ti e shah, kako sto nekoj bi rekol deka 99% od obrazovnite programi se totalno bespotrebni i beskorisni vo realniot zivot, arcenje na vreme na lugeto i mehanizam za uhlebuvanje na obrazovni kadri, no toa e veke drugo.

Dali na primer bi bilo zabraneto i samoubistvo? Bidejki vo toj slucaj zrtvata nema da moze da pridonesuva za drzavata potrosil sto potrosil od javni sredstva a krajno sebicno se odlucil da se ubie. Dali pred da se ubie bi trebalo da gi vrati parite? Ili ludak vo ludnica? Ne pridonesuva a trosi, pa kade go ima toa, mora da si plati za smestaj![DOUBLEPOST=1452649087][/DOUBLEPOST]

Imam predlog vo vrska so toa, dali bi mozelo da se otvori posebna tema na drugo mesto, da kazeme neka se vika ``Off-topic`` kade sto sekoj bi mozel da odgovori na sekogo tamu namesto da odi nadvor od temite so jasno zadadeni naslovi? Primer ako pocne muabetot da izleguva od ramki na tema - da se prebaci tamu.

Во Македонија не е проблем администрацијата, таа е слична како и во секоја држава што треба да функционира.
"Народот побара намалување на даноците заборави дека администацијата живее од него."
Проблем е соодносот Производство VS Администрација.
Проблемот се решава само со еден начин по унаказени економии оф криминалната транзиција.
Со привлекување инвестиции, токму во доменот каде што владава е нај-јака од сите претходни.

Не ме збунува мене ништо туку гледаме од два различни агли. Ти гледаш себично само за себе , јас гледам за доброто на државата. Ти сметаш дека тебе треба да ти даде некој нешто за да вратиш и тоа евентуално ако сакаш, јас сметам дека за да можеш да бараш нешто прво треба да дадеш. Државата како таква ти обезбедила образование( сега на ова се фативме) какво такво образование кое кошта и некој плаќа за него во буџетот и нормално е да се очекува твоја лојалност или враќање на инвестицијата.
После тврдиш дека емиграцијата би запрела. Нема да запри , можеби ке се намали но најбитно нема да биди на штета на матичната држава и во корист на државата во која емигрираш. И зошто да нема движење на луге низ светот. Луѓето одат во други држави само за гурбет? И како жити се ке се намали комуникацијата? Многу некако параноично гледаш и одма си помисли на железна завеса.
А што ке се случело ако пред 70 години се запрела емиграцијата неможеме нити јас нити ти да претпоставиме, ама пошто зборуваме за различни видови на забрана ништо чудно што така гледаш на работите. Никој тебе не ти забранува да емигрираш, од каде таква идеја. Едноставно плати па клати. Оди кај што ти душа сака, кој те брани, ама прво надмириси го долгот према државата што те школувала затоа што тие средства можеле да се пренаменат за некој од кој државата а со тоа и сите ние би имале корист.
За последните глупости кои ги изнакажа се гледа дека за некои работи воопшто немаш појма што зборуваш. Како тоа јас сум платил за лекот? Мислиш плаќам за состојките во него и паковањето? Или сакаш да кажиш дека еден ајфон кошта 600 долари оти многу платина и злато има во нив, прошарано со дијаманти. Ајфонот во суровина кошта колку една рака песок . Оти тогаш не е 0.0001 долар туку е онолку колку што е?
И не ми плаќа мене Ханс ништо, сам си го плаќам интернетот за да сурфам. Плаќам за технологијата која ми овозможува да сурфам. Или мислиш дека 10 ГБ податоци коштаат којзнае колку пари да се пратат безжично од точка А до точка Б. Да не ги носат на раце случајно.[DOUBLEPOST=1452599473][/DOUBLEPOST]
А кој ви ја насадил таа идеја дека државата ви должи пак вас нешто ?

Додека и плаќам данок ми должи, кога ќе престане да ми наплаќа ништо нема да ми должи. Многу просто и едноставно. Во државава тоа вака функционира моментално (а и многу одсекогаш): одам во продавница давам пари за лап топ а дома гледам кинески таблет. Овде уште не сваќаме ни ние ни администрацијата дека тие земаат плата од даноци такси итн и дека додека додека постои данок тие се должни да работаат. Моментално тоа функционира само доколку треба да извадиш некој документ од општина гледаат дали имаш некој долг и доколку немаш ќе добиеш документ доколку не нема (што е исправно доколку само тоа им е работа).

Инаку имаше еден пост за извозот дали можело да се извезува или не (не од аспект на законско право туку од способно). Секако дека може но за тоа се задолжени менаџерските тимови на компаниите и дел од државата законски за да биде остварливо, поточно да има остварено соработка со државите каде имаме потреба за извоз. Но нашите компании обично ретки се тие што функционираат и размислуваат глобално затоа што нема најпрвин правилна систематизација на работните места. Обично инжењери работаат како работници а менаџери претежно се луѓе блиски на газдите кој немаат два дена работно искуство како работник туку завршил мастер студии на бизнис и менаџмент и основна цел и задача им е да го зголемат профитот преку скратување на трошоци за услови на работа отколку да се позанимаваат со пласирање на производи во и вон државата. Обично во компаниите каде нема таков непотизам претежно се успешни но тоа се многу мал број.

Na poveketo im e sosema seedno, Ako Jonhnston Control si odi pri kraj na godina otkako istekuvale deset godini za subvencii i privilegii toa ke se slucuva i so drugi, ke ima i isklucoci koi ke bidat tuka na podolgi pateki ama tie ke bidat malku.
Znaci si doagaat ne plakaat nisto, si pravat pari 10 godini i strafta.

Normalno, toa e basic economy neli pomalku nevraboteni poveke konkurencija na pazar na trud i preku toa pogolemi plati samo sto toa ne vazi za Makedonija. Primer ind.zona nekade okolu Stip neka bide - rabotnata sila koja ke konkurira bi bila samo od Stip i okolija mozebi do kaj 15-30km od tamu. Nemastijata ne dozvoluva mobilnost na rabotna sila, kolku saka neka ima rabotni mesta vo Stip koga nekoj nevraboten od Demir Hisar nema teorija da odi da raboti tamu.
Drugo e Australia kade standardite se sosema desetti i nevraboteniot ke zapali kola i ke odi 120 km na rabotno mesto a drugo e tuka.
Taka sto, rabotodavecot nema incentive da nagolemuva plati pa makar bile i 5% nevraboteni toa nema da povlece nagolemuvanje na plati bidejki nema nacin rabotnata sila da konkurira, cisto fizicki, nevraboteniot od D.Hisar treba da se kaci na bus i da otide vo Stip - odenje i vrakanje na rab.mesto e nevozmozno sto znaci treba da se preseli tamu, da plati kirija i se toa...a toa ne se slucuva ako nema dovolno visoki primanja za da moze toa da si go dozvoli.
Catch 22.

На повеќето би им било сеедно да се затвори и фабриката/фирмата каде ти работиш ама тебе нема да ти е така? Глупо е да кажеш дека е сосема сеедно кога не е. Не сум во тек дали ќе си одат али ако си одат тоа е уште еден доказ дека најверојатно нешто не штима, дали е работната сила, пазарот или нешто трето не се знае. Едно е сигурно НИКОЈ не си оди само ради тоа што секнуваат субвенциите, имај на ум дека некој инвестирал, тренирал и створил работна сила и сега треба да се спакува и да почне некаде од почеток? Се тоа за да заштеди 10% данок (ако е и толку, сигурно можеле да бараат нешто пак а и нашиве ко што се гарант ќе им попуштеа, а фирма ко нив има и барем 50 начина без проблем да го исперат профитот)? Јас не знам кој влага во бизнис денес за да не може да си дозволи 10% данок ама ајде...Дали ќе си одат или не ќе видиме а и на крај крајева тоа не е баш нешто што го контролира владата, инвеститорот донел одлку наше било да го задржевме.

Тоа важи секаде особено во Македонија. Примерот ти е малку промашен. Значи ако немаме мобилна работна сила тоест само штипјани и од околија конкурираат за работни места во тој реон тогаш побрзо се стига до еквалибриум и платите растат. Добар пример за тоа тие гевгелија каде има малку невработени во однос на остатокот на државата и се платени многу подобро него ли во многу поглеми средини, пример битола, прилеп, кавадарци, штип итн...

Не се согласувам баш ни со тоа дека имаме толку немобилна работна снага. Види миграција кон скопје.Крајслер ако не се лажам има огранизиран превоз од некој градови во околијата. Знам и луге таму што работат а возат од Битола (нормално добро платени се). На крај крајева тоа е и (наша) грешка ако во Австралија, Канада, Европа луге се спремни да сменат место на живеење за напредување во кариерата негледам зошто тоа треба да е проблем во држава 200 на 220км.

На повеќето би им било сеедно да се затвори и фабриката/фирмата каде ти работиш ама тебе нема да ти е така? Глупо е да кажеш дека е сосема сеедно кога не е. Не сум во тек дали ќе си одат али ако си одат тоа е уште еден доказ дека најверојатно нешто не штима, дали е работната сила, пазарот или нешто трето не се знае. Едно е сигурно НИКОЈ не си оди само ради тоа што секнуваат субвенциите, имај на ум дека некој инвестирал, тренирал и створил работна сила и сега треба да се спакува и да почне некаде од почеток? Се тоа за да заштеди 10% данок (ако е и толку, сигурно можеле да бараат нешто пак а и нашиве ко што се гарант ќе им попуштеа, а фирма ко нив има и барем 50 начина без проблем да го исперат профитот)? Јас не знам кој влага во бизнис денес за да не може да си дозволи 10% данок ама ајде...Дали ќе си одат или не ќе видиме а и на крај крајева тоа не е баш нешто што го контролира владата, инвеститорот донел одлку наше било да го задржевме.

Тоа важи секаде особено во Македонија. Примерот ти е малку промашен. Значи ако немаме мобилна работна сила тоест само штипјани и од околија конкурираат за работни места во тој реон тогаш побрзо се стига до еквалибриум и платите растат. Добар пример за тоа тие гевгелија каде има малку невработени во однос на остатокот на државата и се платени многу подобро него ли во многу поглеми средини, пример битола, прилеп, кавадарци, штип итн...

Не се согласувам баш ни со тоа дека имаме толку немобилна работна снага. Види миграција кон скопје.Крајслер ако не се лажам има огранизиран превоз од некој градови во околијата. Знам и луге таму што работат а возат од Битола (нормално добро платени се). На крај крајева тоа е и (наша) грешка ако во Австралија, Канада, Европа луге се спремни да сменат место на живеење за напредување во кариерата негледам зошто тоа треба да е проблем во држава 200 на 220км.

http://www.time.mk/c/dc03eb9623/vis...sen-dzonson-kontrols-si-odi-od-bunardzik.html

Ili e strasna koincidencija ili si odat tocno na istekot na subvenciite i povolnostite. Ne se samo 10% danok vo prasanje, ne plakaat apsolutno nisto duri i davackite za penzisko i osiguranje im gi plaka drzavata, za prevoz plakaat opstini, vlogot im e apsolutno minimalen.

Kako ke se stigne do ekvilibrium ako nema koj da konkurira na pazarot na trud??

Cudno mi e ova sto go pisuvas, ne znam kolku se toa povisoki platite vo Gevgelija za primer moze da se zeme tekstilnata industrija kade sto mislam deka bea 30 do 40.000 vraboteni i 15 do 20 godini imame postojano stranski investicii a platite se isti i standardot na rabotnickite e zgolemen nula, kakov zgolemen, namalen e.

Za ostanatoto ne znam sto da odgovoram ili ne zivees tuka i ne znaes kako odat raboti ili zivees vo nekoj poinakov svet. Nema mobilnost na rab.sila vo Makedonija i nema da ima, migraciite kon Skopje se vo 99% slucai trajni migracii najcesto vo drzavna sluzba, najmalku poradi ind.zoni ne znam za takov slucaj seuste nekoj da se iselil vo Skopje za da raboti vo Bunardzik, kako ke se prehrani i ke plati kirija so taa plata?

Ne e nasa greska tuku e nasa nemoznost, neizvodlivo e, vo Australia ne e do toa sto imaat takva navika tuku sto imaat zivoten standard nesporedliv vo ovdesniot, ekstremno mala nevrabotenost, pazarot e razgranet i razvien do stepen nezamisliv za nas i jak safety net.

Мобилноста на работната сила е присутна, но не до тој степен како што е во Луксембург или како што била во времето на Југославија, но сепак има. Услов за мобилноста на силата е мала невработеност и висока плата.
Неможе секој со својата плата да плаќа плус патни тошоци или ќирија.

Кој кур мобилност кога има еден куп фирми ( и тоа озбилни имиња меѓу нив) кои не плаќаат патни трошкови за работа во друг град.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom