Веган или вегетеријански?Дали има некој рецепт за веге ќофтиња? Прочитав неодамна еден но не успеав да го запишам. Благодарам однапред.
За вегетаријански прашувам. Уште сега дури можам да ги намирисам. Инаку би сакал ли да ми кажеш како се прават овие со компир и тиквички. Во каква форма треба да се користат компирите и тиквичките. Не сум воопшто упутен ова ке ми биде прв пат да ги правам ќофтињата.Веган или вегетеријански?
Можеш да правиш од грашок, од грав, од леќа, од морков, од тиквички, од компири... Можеш да ги мешаш работиве дури. Само што без јајце се распаѓаат. Иначе рецептот е ист како оние со месо, сецкаш кромид, ставаш зачини, јајце, презла, оформуваш и пржиш.
Компирот се вари, се пасира, се сецка кромид, магдонос, сол, јајце презла и се пржи. Тиквичката се ренда, се посолува и се остава околу половина час да се исцеди од водата и се прави истата постапка понатаму(кромид, магдонос..). Можеш и да ги измешаш овие две, експериментирај.За вегетаријански прашувам. Уште сега дури можам да ги намирисам. Инаку би сакал ли да ми кажеш како се прават овие со компир и тиквички. Во каква форма треба да се користат компирите и тиквичките. Не сум воопшто упутен ова ке ми биде прв пат да ги правам ќофтињата.
Слободно. Дури и јас ќе пробам.Да се уфрлам со сугестија. Во тиквичките не ставај кромид туку лук, многу е повкусно.
Агда, извини на упад.)
Грчкиот јогурт скоро секогаш содржи Желатин. Чисто за инфо желатинот се добива од животински коски. Многу производи кои не би ви паднале на памет содржат желатин (читајте етикети)...манчмалоу, некои карамели, сите гумени бонбони, многу павлаки, некои чоколади (многу од производите на Канди), овошни салати, некои ресани, поголемиот број капсули, шлаг пена......Да не знаете каде можам да купам грчки јогурт?
Za zelatinot znam, no fala za informacijata deka sodrzi zelatinГрчкиот јогурт скоро секогаш содржи Желатин. Чисто за инфо желатинот се добива од животински коски. Многу производи кои не би ви паднале на памет содржат желатин (читајте етикети)...манчмалоу, некои карамели, сите гумени бонбони, многу павлаки, некои чоколади (многу од производите на Канди), овошни салати, некои ресани, поголемиот број капсули, шлаг пена......