Само за вегетаријанци (вегетеријански рецепти)

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Доцнам само година ипол

но ако сеуште ти треба рецептот пиши, да не арчам тастатура за џабе :confused:[DOUBLEPOST=1443787184][/DOUBLEPOST]
:lolzz::lolzz::lolzz: Абе човеко до сега највероватно е најдел 16 иљади рецепти :lolzz:

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
:lolzz::lolzz::lolzz: Абе човеко до сега највероватно е најдел 16 иљади рецепти :lolzz:
Според една студија луѓето што се смеат живеат подолго. Драго ми е што ти го продолжив животот ;).

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.640
Поени од реакции
7.774
Кажувај рецепт нека стои овде.

Член од
8 јули 2015
Мислења
118
Поени од реакции
53
Ако може уште неколку рецепти, ги запишав сите оние што ги прочитав претходно, сега ако може уште некој плус па да ја потполнам листата.
ПС. И јас сум вегетаријанец веќе 1 година и 3 месеци и одлично се чувствувам. Полн сум со енергија, здрав како дрен (да чукнам во дрво повеќе од половина година се немам разболено), а и ослабев некое кило.

S

SpaceTraveler

Гостин
Дечки кажете некој рецепт така што може да се направи со Кари и Ѓумбир... додека ми се на дофат да ги искористам, додека не сум ги изедел со патлиџан и краставици. :)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.922
Поени од реакции
11.725
Член од
10 август 2015
Мислења
105
Поени од реакции
14
Имам 16 години и веќе 5 месеци сум вегетариајнец. Сакам да прашам што најмногу внсувате за да ги задоволите дневните витамини и протеини коишто не се внесуваат преку месото?

Член од
8 јули 2015
Мислења
118
Поени од реакции
53
Имам 16 години и веќе 5 месеци сум вегетариајнец. Сакам да прашам што најмногу внсувате за да ги задоволите дневните витамини и протеини коишто не се внесуваат преку месото?
За витамини и минерали, ќе јадеш многу овошје и зеленчук, а за протеините ке си јадеш соја во сите нејзини облици. Поздрав

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.640
Поени од реакции
7.774
Ореви и семки (ореви, бадеми, кикирики, семки од тиква, сончоглед)
Грашок
Сушена спирулина

Последно уредено:
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Batence. Slusaj bato da ti kaze. U mesoto nema niso so treba da se zamene. Nema niso so e zdravo. Toa samo industrija u koalicija so zdravstvoto ni gi punat glavite so raterdirani idea deka ima zdravi sastojki koi demek u prirodata gi nema. Ima samo sranje u mesoto so proizveduva pacienti. Toa go ima.
Inace nema potreba da zamaras so vitamini, proteini i slicnite sastojki. Samo si jadi toa so go ima na pazarite nasi prebogati. Plodovite kako orevi, lesnici , bademi, semki od tikva se izuzetno zdravi i toa vo u mali kolicini. I cvekloto upotrebuvaj go i nema problemi so krvta.
Znaci samo si uzivaj u makedonskata kujna so naste manjdi od zelencuk, paralelno si jadi i salatki i nemas gajle.

Член од
8 јули 2015
Мислења
118
Поени од реакции
53
За да бидеме вегетаријанци, мора освен исфрлување на месо од исхрана, и да ги читаме внимателно состојките во производите од продавница. На пример емулгаторот Е 474 е број кој означува дека во производот имма ЖИВОТИНСКА МАСТ. Со тоа автоматски се исфрлуваме од групата на вегетаријанци. Има и уште такви производи кои содржат животински продукти како на пример желатин или глицерин кои што никако не се вегетаријански. Затоа ОБАВЕЗНО читајте го составот во производите и информирајте се околу потеклото на конзервансите и емулгаторите.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
За да не ве бришам, во иднина ќе ве замолам генералната дискусија за вегетеријанство да ја насочите во оваа тема.

Тука може да споделувате рецепти и идеи за оброци.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
За да не ве бришам, во иднина ќе ве замолам генералната дискусија за вегетеријанство да ја насочите во оваа тема.

Тука може да споделувате рецепти и идеи за оброци.
De bre, ti robot li si, covek li si? Temata fino lepo glasi:
Vegetarijanci i vegetarjansi recepti. Znaci najprirodno e uzput da se spomne za emulgatorite koi nas vegetarjancite i te kako ne zasegaat. Povrzani se tie stvari. Ne e bas off topif kako so ti se cine. Pozdrav.[DOUBLEPOST=1445734098][/DOUBLEPOST]
За да бидеме вегетаријанци, мора освен исфрлување на месо од исхрана, и да ги читаме внимателно состојките во производите од продавница. На пример емулгаторот Е 474 е број кој означува дека во производот имма ЖИВОТИНСКА МАСТ. Со тоа автоматски се исфрлуваме од групата на вегетаријанци. Има и уште такви производи кои содржат животински продукти како на пример желатин или глицерин кои што никако не се вегетаријански. Затоа ОБАВЕЗНО читајте го составот во производите и информирајте се околу потеклото на конзервансите и емулгаторите.
Samo ke te ispravam malce. Sustinata na vegetarjanstvoto e nogu podlaboka. Nenasilstvo, obzir i socustvo prema siti zivi bitija - univerzalna ljubov. Znaci ako slucajno u tvoeto jadenje imalo nekoj emulagator bez tvoe znaenje, toa ne te isklucuva od grupata na vegetarijanci ama ic. Bas ic. Tuku vakviot tvoj stav samo te vklucuva u grupata na fanaticni vegetarijanci. Posebno za 16 god mlado momce koe tek navleguva vo vegetarijanstvo ne treba da se preopteretuva na nakov nacin. So tek na vreme samiot sekako ke pocne da obrkja vnimanie na tie stvari.
P.S. Pozdrav do moderatorot, samo reagirav razumno na ovaa poraka i nadam se deka nema se rastegne natamu.

Последно уредено:
Член од
10 август 2015
Мислења
105
Поени од реакции
14
Ореви и семки (ореви, бадеми, кикирики, семки од тиква, сончоглед)
Грашок
Сушена спирулина
Кажи ми каде можам да ја набавам спирулината?[DOUBLEPOST=1445778447][/DOUBLEPOST]
За витамини и минерали, ќе јадеш многу овошје и зеленчук, а за протеините ке си јадеш соја во сите нејзини облици. Поздрав
Имам читано дека сојата е ГМО сакав да прашам дали е вистина тоа или не? Планирав да купам млеко од соја. Препорачај ми некоја продавница!?

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.640
Поени од реакции
7.774
Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.965
Поени од реакции
25.551
Имам читано дека сојата е ГМО сакав да прашам дали е вистина тоа или не? Планирав да купам млеко од соја. Препорачај ми некоја продавница!?
Немој од соја! Направи си домашно од бадеми.

Kajgana Shop

На врв Bottom