Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Тоа што најдов е дека на човек отприлика му се потребни 25-30 мг влакна.
Не ти е точна информацијата, далеку повеќе од 30мг влакна е препорачано да се внесува. Зависно од колку е крупен човекот препорачано е да внесува 20-40грама дневно, и не се фаќај буквално само за влакната, зошто тие сами по себе не носат некој бенефит. Целата поента во придобивките е да ја јадеш храната која има влакна.
[DOUBLEPOST=1450734556][/DOUBLEPOST]
Е ако е исто зошто кажува различни вредности? Не може млекото или водата да ги намалува.
Сериозно толку не ти работи кликерот да сфатиш зошто варениот овес има помалку влакна од сировиот ?[DOUBLEPOST=1450734674][/DOUBLEPOST]
Е ако е исто зошто кажува различни вредности? Не може млекото или водата да ги намалува.

Последно уредено:

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Не ти е точна информацијата, далеку повеќе од 30мг влакна е препорачано да се внесува. Зависно од колку е крупен човекот препорачано е да внесува 20-40грама дневно, и не се фаќај буквално само за влакната, зошто тие сами по себе не носат некој бенефит. Целата поента во придобивките е да ја јадеш храната која има влакна.
[DOUBLEPOST=1450734556][/DOUBLEPOST]
Сериозно толку не ти работи кликерот да сфатиш зошто варениот овес има помалку влакна од сировиот ?[DOUBLEPOST=1450734674][/DOUBLEPOST]
Е де, на грамови мислев, не знам како не сум забележал, у реду е.

Човек, не претеруј, од кај да знам дека со вриена вода се прави, никогаш не сум правел, мислев како муслите и корнфлексот е, со не многу топло млеко а не да се става на шпорет во вриена вода.
Да знаев немаше да прашувам. Мислев да не е различен вид на овес.

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Е де, на грамови мислев, не знам како не сум забележал, у реду е.

Човек, не претеруј, од кај да знам дека со вриена вода се прави, никогаш не сум правел, мислев како муслите и корнфлексот е, со не многу топло млеко а не да се става на шпорет во вриена вода.
Да знаев немаше да прашувам. Мислев да не е различен вид на овес.
Брат сериозен е типов.

>зготвен овес со вода
>кога не е зготвен на 100 грама калориски е појак
>како ли водата го прави тоа
>заклучок
>бодибилдерите не треба да пијат вода

*размисли, ќе го најдеш одговорот во себе

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
@nE0n1nja

Отприлика 2500 внесувам, а сигурна сум дека внесувам доволно јаглехидрати зашто ептен сум по благото :)

Имам уште едно прашање за поискусните тука, колку отприлика е најдобро да ми трае еден тренинг, со оглед на тоа што не вежбам кардио, само имам загревање 5 минути. Вежбам 4-5 пати неделно.
2500 за женско и пак не се поправаш o_O, со што се занимаваш ти, немој да си специјална единица :D
пресметај си поточно и види колку точно внесуваш, колку гр протеин, јх, масти и запиши кој ден колку време имаш тренирано, по можност цела недела, постирај тука па да пробаме да ти помогнеме. (активностите после 00 часот пиши ги како додатно кардио ;))

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Брат сериозен е типов.

>зготвен овес со вода
>кога не е зготвен на 100 грама калориски е појак
>како ли водата го прави тоа
>заклучок
>бодибилдерите не треба да пијат вода

*размисли, ќе го најдеш одговорот во себе
У реду значи, затоа прашав. Нит сум вежбал некад, нит сум имал некој посебен режим на исхрана. Не претеруј беше за начинот на кој се постави, божем мора да знам. Кажав и претходно, сѐ си мислев со млако млеко се приготвува, сега веќе е јасно.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
2500 за женско и пак не се поправаш o_O, со што се занимаваш ти, немој да си специјална единица :D
пресметај си поточно и види колку точно внесуваш, колку гр протеин, јх, масти и запиши кој ден колку време имаш тренирано, по можност цела недела, постирај тука па да пробаме да ти помогнеме. (активностите после 00 часот пиши ги како додатно кардио ;))
Нова сум со пресметувањево, па се надевам не сум згрешила нешто. Сабајлево седнав и пресметав за вчера колку сум внела точно,.
2390 калории, околу 250гр јаглехидрати, 110 гр масти, околу 100 гр протеин
Ама не знам прв пат го пресметувам ова, може и да не е толку точно. :D

За вежбањето, минатата недела 5 пати по околу 45 минути до саат време, без кардио. Само со тежини и еднаш неделно пилатес и јога.

Тоа е тоа. Инаку сум доста активна скоро секој ден и поголем дел од денот поминувам на нога.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
За вежбањето, минатата недела 5 пати по околу 45 минути до саат време, без кардио. Само со тежини и еднаш неделно пилатес и јога.
Moра да има малце и кардио, if you know what I mean :sneaky:
Нема врска, @Кеплер те зеза нешто.

На тие калории сега додади уште 500. Јаглехидратите ти се ок, само намали масти а додади протеини. Јади така неколку недели.
Поентата е дека ако до сега со таа активност и калориски внес ја одржуваш моменталната килажа, кога ќе додадеш плус калории ќе накачиш и килажа, под услов нивото на активност да ти остане горе-доле исто како што ти е сега.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
У реду значи, затоа прашав. Нит сум вежбал некад, нит сум имал некој посебен режим на исхрана. Не претеруј беше за начинот на кој се постави, божем мора да знам. Кажав и претходно, сѐ си мислев со млако млеко се приготвува, сега веќе е јасно.
Не велам дека мора да знаеш, но чиста логика е проблемот.

100гр сиров овес + 200гр топка вода = 300гр надоен овес.

Кога во овес ставаш вода тој се надојува со водата, автоматски 100гр сиров овес станува отприлика 300гр надоен овес. Со тоа и сите нутритивни вредности му намалуваат трократно. Затоа има помалку фибер, но и помалку од сите нутритиенти НА СТО ГРАМА (сиров v.s. варен)[DOUBLEPOST=1450791440][/DOUBLEPOST]
Нова сум со пресметувањево, па се надевам не сум згрешила нешто. Сабајлево седнав и пресметав за вчера колку сум внела точно,.
2390 калории, околу 250гр јаглехидрати, 110 гр масти, околу 100 гр протеин
Ама не знам прв пат го пресметувам ова, може и да не е толку точно. :D

Тоа е тоа. Инаку сум доста активна скоро секој ден и поголем дел од денот поминувам на нога.
Во ред ти се калориите за да на здрав начин качуваш тежина како за женско. Поентата е да одржиш континуитет, што значи СЕКОЈ ден треба толку калории да внесуваш, зошто еден ден пример ако наместо 2500 внесеш 1000 калории автоматски те враќа 3 дена назад. Така всушност се тапка во место и ти делува дека диетата не ти функциноира иако се држиш до неа, а и самата диета ти е исправна. Зошто и јас еве како лекар ќе ти кажам дека не постои човек кој не се здебелува од повеќе јадење освен ако немаш поедини болест на системот за варење или метаболизмот (ова не е ни 0,1% од населението).

Изговорите како "храната се лепи на мене иако не јадам ич" или обратно "јадam по цел ден а ни килограм не качив" се чисти митови!

Мојата препорака ти е да бидеш истрајна и секој ден гледај да внесуваш 2500 калории, ако некој ден поради обврски или брзање не стигнеш доволно да јадеш смисли си некој брз оброк (пр. мој фаворит е млеко со чокомакс) и без страв јади си и пред спиење ако сакаш да се поправиш зошто тоа е мит дека јадењето пред спиење дебели, напротив јадењето пред спиење кај активни луѓе го снабдува организмот со хранливи материи кои го опоравуваат во текот на спиењето.

Тренингот нека не ти трае подолго од 1 час.

Последно уредено:

Mercury

ФК Победа
Член од
23 септември 2013
Мислења
1.042
Поени од реакции
485
Мусли(од КАМ оние) или овесни снегулки?

Член од
22 декември 2015
Мислења
4
Поени од реакции
1
Дали ќе може некој да ми направе план на исхрана ете одам 4 месеци во теретана а сеуште немам формирано план на исхрана а потребна ми е маса моментално имам 55кг.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
Moра да има малце и кардио, if you know what I mean :sneaky:
Нема врска, @Кеплер те зеза нешто.

На тие калории сега додади уште 500. Јаглехидратите ти се ок, само намали масти а додади протеини. Јади така неколку недели.
Поентата е дека ако до сега со таа активност и калориски внес ја одржуваш моменталната килажа, кога ќе додадеш плус калории ќе накачиш и килажа, под услов нивото на активност да ти остане горе-доле исто како што ти е сега.
Знам од каде доаѓаат волку масти... од чоколадото. Не ми поминува ден без скоро цело 100грамско. :unsure: Зависност

Инаку денес на мени:
За појадок овесна каша со млеко, една банана и голема лажица путер од кикиритки.

Ужина: 50-тина грама ореви, нес кафе со млеко

Ручек: Телешко месо, бел ориз, две парчиња леб, салата, и за десерт потоа секако чоколадо:)

Ужина: шејк од банана, путер од кикиритки, млеко

Вечера: Најверојатно омлет со 2-3 јајца, сирење или кашкавал, две парчиња леб

Kajgana Shop

На врв Bottom