Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Let 3... многу навредливи квалификации редиш. Сакаш да ти одговорам во ист стил? Ти си веројатно припадник или потомок на неработници, недомаќини луѓе, можеби и коцкари, женкари.. кои не знаеле чесно да заработат па 1945 г. во името на народот им одземале на домаќините за да имаат и тие.
Дедо ми воошто не бил богаташ, воопшто не се богател на туѓа мака, напротив, со мака и труд се грижел за семејството. Живеел и работел во тогашните држави, прво турско, па Кралството Југославија, па Италија (фашистичка), па СФРЈ и почина во независна Р. Македонија. Многу побожен, многу човечен, лош збор немаше кажано, а камо ли да бил нечесен и да се богати на туѓа мака. Немам јас никакви документи од затворањето на продавницата (дури и објектот под кирија му бил). А, со кое право им се одземал ЛЕГАЛНО СТЕКНАТ имот на луѓето? Никој нема против тоа да се прави на нечесно стекнато, ама туку-така... Нели приватноста е светост? Зошто да им се земе на едни, за да се даде на други? Така и жената може да му се земе некому за да му се даде (макар одвреме-навреме) на друг, да се „омрси“ и тој. Тоа се дебилштини.
Имаш ли пресуда од независна Македонија дека на Дедоти неправедно му била одземена бакалницата и дека е рехабилитиран или обештетен?
Ти овде само муабети расфрлаш и хвалопојки за дедо ти, дедото мој беше еден од водачите на ослободителното движење во својот крај и носител на орден татко ми беше за време на војната на Вис па во Бари па Таранто и на крај во Синај во Ел Шат, не седеше во бакалница и не броеше париња заработени тргувајќи во време на војна глад и немаштија. Моите зедоа пушки и одеа да се борат против неправдата и фашизмот. Не клаваа на книшка ни српски динари ни бугарски левови. Не знаеа дали утре ќе загинат во некоја офанзива или засед, не легнуваа во удобни јоргани планирајќи колку роба утре да земат и колку ќер ќе направат туку пребројуваа колку куршуми им остаnaа и делеа корка леб негде надвор на студ или дожд.
Се бореа за земја и држава каде сите ќе бидат рамноправни и слободни. И дедо ми умре во својата куќе на село во 70 и некоја исто ко шо умре и дедо ти но мојот дедо на твојот му донесе слобода и право да води човечки живот. Да седеа сите дедовци во своите бакалничиња и рачунаа дневни промети ден денес овде ќе си имаше блгарски кмет, ќе си плаќаше во левови и ќе се нарековаше себе си Блгарин.
Има и такви кои тоа го посакуваат и сега.

Последно уредено:
Па што навредуваш, кога не сакаш да те навредуваат. Тоа што го изнапиша за дедо ти... дека бил на Вис. Па што ако бил? Улизица на Тито? Тито кој го искористи моментот да дојде на власт и на сила да е до смрт. Негов ли подлизурко бил? Можеби и не бил, ама кога ти знаеш да навредуваш, знам и јас. Мојот дедо не беше никаков богаташ. Тој го крпел животот. Не работел со тешки стоки („роба“), работел ситно, како што денес работат огромен број на бакалници по маалата. А за партизаните во Македонија, немој да ми зборуваш... знаеме колку битки водеа. Сепак, јас им оддавам почит, но дека некакви тешки офанзиви терале... да не се лажеме. А дедо ми, како и другите тогаш, работеле со парите што биле валидни во државата. Никому не украл и не заслужил КОМУЊАРИТЕ да му го украдат НЕГОВОТО, со мака и пот спечалено. Јас не кажувам фалби за дедо ми, туку укажувам на неправдите кои им се нанесувале на невини луѓе од НАРОДНАТА ВЛАСТ. Ебати таквата НАРОДНА власт.

Па што навредуваш, кога не сакаш да те навредуваат. Тоа што го изнапиша за дедо ти... дека бил на Вис. Па што ако бил? Улизица на Тито? Тито кој го искористи моментот да дојде на власт и на сила да е до смрт. Негов ли подлизурко бил? Можеби и не бил, ама кога ти знаеш да навредуваш, знам и јас. Мојот дедо не беше никаков богаташ. Тој го крпел животот. Не работел со тешки стоки („роба“), работел ситно, како што денес работат огромен број на бакалници по маалата. А за партизаните во Македонија, немој да ми зборуваш... знаеме колку битки водеа. Сепак, јас им оддавам почит, но дека некакви тешки офанзиви терале... да не се лажеме. А дедо ми, како и другите тогаш, работеле со парите што биле валидни во државата. Никому не украл и не заслужил КОМУЊАРИТЕ да му го украдат НЕГОВОТО, со мака и пот спечалено. Јас не кажувам фалби за дедо ми, туку укажувам на неправдите кои им се нанесувале на невини луѓе од НАРОДНАТА ВЛАСТ. Ебати таквата НАРОДНА власт.
Да се биди со Тито 1941 и следни години значело да се земи оружје в рака и да не знаеш дали ќе останеш жив или ќе те убијат ранат заровбат па обесат стрелаат или заколат. Не се оди во војна од улизување. Се останува дома и му се улизуваш на окупаторите. Улизици се подли бедници кои се ќе направат да останат безбедни сигурни в топло, ќе предадат некого ќе му се упикуваат на окупаторска власт, за 3 оброци денот и нешто кеш париња. Кој од улизување зел пушка и тргнал на јуриш на неприателски положај? кој од подлизурковци отишол во битка во борба до смрт?
Ти ги имаш помешано поимите за добро и зло за чесност и нечесност за предавство и патриотизам и слободољубие, ти мислиш дека печалење на пари во поробена татковина под окупаторска власт е племенито а борба против окупатпорот е подла работа.
Имаш искривени сфаќања, вероватно така те васпитале неприателите на ова земја.

Имаш ли пресуда од независна Македонија дека на Дедоти неправедно му била одземена бакалницата и дека е рехабилитиран или обештетен?
Ти овде само муабети расфрлаш и хвалопојки за дедо ти, дедото мој беше еден од водачите на ослободителното движење во својот крај и носител на орден татко ми беше за време на војната на Вис па во Бари па Таранто и на крај во Синај во Ел Шат, не седеше во бакалница и не броеше париња заработени тргувајќи во време на војна глад и немаштија. Моите зедоа пушки и одеа да се борат против неправдата и фашизмот. Не клаваа на книшка ни српски динари ни бугарски левови. Не знаеа дали утре ќе загинат во некоја офанзива или засед, не легнуваа во удобни јоргани планирајќи колку роба утре да земат и колку ќер ќе направат туку пребројуваа колку куршуми им остаnaа и делеа корка леб негде надвор на студ или дожд.
Се бореа за земја и држава каде сите ќе бидат рамноправни и слободни. И дедо ми умре во својата куќе на село во 70 и некоја исто ко шо умре и дедо ти но мојот дедо на твојот му донесе слобода и право да води човечки живот. Да седеа сите дедовци во своите бакалничиња и рачунаа дневни промети ден денес овде ќе си имаше блгарски кмет, ќе си плаќаше во левови и ќе се нарековаше себе си Блгарин.
Има и такви кои тоа го посакуваат и сега.

По напишаново , испаѓа дека Татко ти е колега со овие во Сирија што сега се борат (платеник) . Отишол до Синај за независноста на МКД :D

Зошто да им се земе на едни, за да се даде на други?.
Тоа прашај си ги Саурон и Саруман - зашто си ги дебелат банковните сметки у Белизе со зимање од устата на Македонецот?
А сад (гоблине), напусти село!

По напишаново , испаѓа дека Татко ти е колега со овие во Сирија што сега се борат (платеник) . Отишол до Синај за независноста на МКД :D
дуги времиња беа тогаш таму други ситуации војски политики...

Точно така, Ѓорѓи нешто не запамтил, најверојатно дека бил малечок. Имаше општествени - доделени станови и приватни - купени. Но немаше поклонети. Откупувањето на општествените се случи доста подоцна. Друго е прашањето дали тој што купил стан не е онеправдан во однос на оној што му го дале на користење.
се добиваа општествени станови на мал милион неправилни начини, ќе оди формално под ќирија а таткому има куќа од 150м2.. Најголем грабеж беше кога се КУПИЈА тие станови за ИЧ пари, те.е се фиксира цената во безвредни Ју динари, првите ги купија за 9000 - 12000ДМ, после ги купуваа за 3000ДМ, а последните пред да воведат валоризација си ги купија за по 800ДМ, колку што чино кречење ( а имаше и такви кој не успеаја, закаснија, н.пр. тужена ранг листа, па си ги купија многу поскапо, по 600 ДМ/м2)...слична методологија како олигарсите што купија Фирми... а луѓе со крваво заработени пари купуваа во почеток на 80-тите од градеѓни фирми по 1800ДМ/м2, како сега да плаќаш 1800 еур/м2

Па што навредуваш, кога не сакаш да те навредуваат.
Мене моеш комотно да ме навредуваш! (y)
Кога ме ругаат и навредуваат троглодити само ми се зголемува самодовербата дека сум на вистинскиот пат.

Лет 3... не се нервирај, само комуницирам во твој стил, ако не ти се допаѓа, разговарај со почит кон оние со кои дискутираш. Тито.. ја искористи ситуацијата во 1941 да ја ГРАБНЕ власта. Тоа е без дилема точно. Инаку, на власт би дошол кога на врба ќе се роди грозје. Бравар, без школо, без ништо.
А зошто да се улизуваш на окупаторите? Нема потреба.. само си го гледаш животот, семејството.. Да, има и улизувачи, секако. Па и кај Тито имало такви... ехееее... еден куп имало.
Според тебе, оние кои биле партизани (со тапија, со 2 сведока), по војната имале право на сé... па и да им одземаат имот на чесни луѓе, кои воопшто не се огрешиле. А башка и помагале на истите тие.[DOUBLEPOST=1450706021][/DOUBLEPOST]
Тоа прашај си ги Саурон и Саруман - зашто си ги дебелат банковните сметки у Белизе со зимање од устата на Македонецот?
А сад (гоблине), напусти село!
Гледам, српскиов добро ти оди... Дунавка може вода да ти носи. Зошто не знаеш да водиш разговор за конкретна тема? Кого јас да прашам? Јас водам чесен живот, сите во моето потесно и пошироко семејство се чесни, не сме функционери, не сме богаташи. Живееме нормален македонски живот, со плата.

се добиваа општествени станови на мал милион неправилни начини, ќе оди формално под ќирија а таткому има куќа од 150м2.. Најголем грабеж беше кога се КУПИЈА тие станови за ИЧ пари, те.е се фиксира цената во безвредни Ју динари, првите ги купија за 9000 - 12000ДМ, после ги купуваа за 3000ДМ, а последните пред да воведат валоризација си ги купија за по 800ДМ, колку што чино кречење ( а имаше и такви кој не успеаја, закаснија, н.пр. тужена ранг листа, па си ги купија многу поскапо, по 600 ДМ/м2)...слична методологија како олигарсите што купија Фирми... а луѓе со крваво заработени пари купуваа во почеток на 80-тите од градеѓни фирми по 1800ДМ/м2, како сега да плаќаш 1800 еур/м2
по тебе треба синот да се жени и гледа фамилија во истата куќа од ко ќе му умрат родителите o_O

се добиваа општествени станови на мал милион неправилни начини, ќе оди формално под ќирија а таткому има куќа од 150м2.. Најголем грабеж беше кога се КУПИЈА тие станови за ИЧ пари, те.е се фиксира цената во безвредни Ју динари, првите ги купија за 9000 - 12000ДМ, после ги купуваа за 3000ДМ, а последните пред да воведат валоризација си ги купија за по 800ДМ, колку што чоно кречење....слична методологија како олигарсите што купија Фирми... а луѓе со крваво заработени пари купуваа во почеток на 80-тите од градеѓни фирми по 1800ДМ/м2, како сега да плаќаш 1800 еур/м2
Не си упатен како одеа тие работи. Кае живееш беше смо една од работите кои се бодуваа и тоа наспроти твое тврдење, предност за стан имаа тие шо живееа кај татко им в куќа а помалце бодови се добиваа ако си под кирија.
После тпо се ценеа услови на живот, иди комисија каде живееш и гледа, колу луѓе се пријавени на таа адреса (колу м2 по член има) па се гледаше дали има влага, дали е стар руиниран објект, па брачна состојба па колку деца има па стаж во фирмата па дали неговото занимање е дефицитарно...
Малверзаци секако дека се правеа али не можеше така лесно пошто секој кој беше на списокот можеше да вложи приговор на бодирање па да се преиспита ситуацијата.
Значи ако сакаше да направиш малверзација, ќе се оженеше, женати нема да си ја вработиш, и ќе му начукаш доволно деца за да се намали квадратурата, пример ако татко ти и мајкати живеат во 150 квадрати куќа, ќе изродиш 6 деца така да ве има вкупно 10 за појќе поени, па ќе јаруинираш малце куќата да појави влага да капи при врнење да се појави моф по зидови, вц полско надвор, вода од бунар и ќе дојдеш така прв на список и за 3-4 години - оп станче од фирмата

Лет 3... не се нервирај, само комуницирам во твој стил, ако не ти се допаѓа, разговарај со почит кон оние со кои дискутираш. Тито.. ја искористи ситуацијата во 1941 да ја ГРАБНЕ власта. Тоа е без дилема точно. Инаку, на власт би дошол кога на врба ќе се роди грозје. Бравар, без школо, без ништо.
А зошто да се улизуваш на окупаторите? Нема потреба.. само си го гледаш животот, семејството.. Да, има и улизувачи, секако. Па и кај Тито имало такви... ехееее... еден куп имало.
Според тебе, оние кои биле партизани (со тапија, со 2 сведока), по војната имале право на сé... па и да им одземаат имот на чесни луѓе, кои воопшто не се огрешиле. А башка и помагале на истите тие.[DOUBLEPOST=1450706021][/DOUBLEPOST]
Гледам, српскиов добро ти оди... Дунавка може вода да ти носи. Зошто не знаеш да водиш разговор за конкретна тема? Кого јас да прашам? Јас водам чесен живот, сите во моето потесно и пошироко семејство се чесни, не сме функционери, не сме богаташи. Живееме нормален македонски живот, со плата.
така е ко ќе гледаш филмови Рамбо 2/3 , ти појма немаш што се случувало 41-45 на Балканот,клањето меѓу комунистите,усташите,четниците,ханџар дивизиите,балистите(сите потпомогнати од некоја страна),едино на Балканот се случиле тешки ѕверства налик на ѕверствата сторени на Источниот Фронт(сето тоа се случува во слични сценарија 50 години подоцна на просторите на БИХ),мислам џабе тебе ти се објаснува кога тебе животот ти е бакалница и флиперница

[
Јас водам чесен живот, сите во моето потесно и пошироко семејство се чесни, не сме функционери, не сме богаташи. Живееме нормален македонски живот, со плата.
и ова ли викаат да го пишувате...:facepalm:
Кога ќе прочитам нешто вакво од време на време, ми спласнува бесот поради предавничкиот стил, кој го фурате, а на кој можат да ви завидат дури и соросоидите и ми доаѓа да ве сожалувам. Али тоа е на момент само.

Според тебе, оние кои биле партизани (со тапија, со 2 сведока), по војната имале право на сé... па и да им одземаат имот на чесни луѓе, кои воопшто не се огрешиле. А башка и помагале на истите тие.
Народот ја зел власта. Народот дошол во посед на имоти фабрики ниви на својата судбина. Немаше појќе газди и капиталисти кој е те остави на улица за негов ќар. Инаку која ситуација ја искористил Тито во 1941?
Земја полна со германски дивизии Италијански дивизии, Бугарски армии, четници усташи балисти домобрани... сите го барале сите скале да го убијат. На 3000 километри наоколу ни еден сојузник. Шо тоа му одело во корист? шо морал со партизани гладни слабо вооружени да се пробива по снег по планини по дожд, лето зиме со борби со опколувања со битки со победи и порази?
Искористиле пример Бугарите, дошле германците освоиле Македонија и ко видоа бугарите дека е се готово, искористиле и си влегле тука на готово мислејќи дека сега медот ќе го сркаат дека народот мирно ќе ги поднесува ќе си работи покорно по ниви и бакалници и ќе плаќа даноци и почитува власт. На таквите рачунаше окупаторот за да си остане тука. Такви покорни “домаќини“ и му требаат на окупаторите, такви бараат таквите се нивни најголеми сојузници.
Али се заебаа, се појјавија храбри луѓе кои и покрај закана за смрт, појдоа со пушка во раце да се борат против тоа зло, против армии воружени со тенкови артилерија авијација, без никаква подршка со години, сами, со оружје кое го грабнаа од мртвиот неприател, не седеа дома “наведната глава сабја не сечи“ па да си пулат својот бизнис “седи мирен, сврти некоја пара, напрај заработка“.
Во такви времиња на големи одлуки, на големи промени, се гледа карактер и храброст, или си пичка или си маж. Или ќе седиш дома покорен исплашен или ќе се кренеш на бунт и отпор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom