..........i zapad i istok kapa mu simnuvaa (fakti kolku sakash), za nevrzanite pa da ne zboruvam (raznorazni arapi, sheici i sl.). Vo Kina koga kje se pojaveshe - delirium.
Shto da se kazhe, faca na 20 vek, harizma nevidena. Nekoj od ideoloshki prichini kje rechat ova - ona, ama........ odneseno so vetrot !
Pred 25 god. nasledivme system, gotov napraven, site institucii toptan, duri i lokalna samouprava (koja ja rasturija, za podocna da im tekne deka mora da ja vratat, pa naprvija Frankenstein).
-Dojdoja raznorazni ojlevci-dojlevci, drzhava da vodat, namesto da go unapredat/nadogradat vekje napravenoto, tie pocnaa da go rasturaat i taka do den deneshen. I shto imame denes, Monthy Python drzhava. Vo April trebalo da se odrzhat slobodni demokratski i CHISTI izbori od koj zavisel opstanokot na drzhavata.
Posle 25 god. drzhava tie, nie, vie vezhbaat izbori, evropska zemja, 21 vek.
Samo edno ne mi e jasno, kako nikoj seriozno ne se prashuva, ako ne izbrishat kako drzhava (de jure), shto i kako ponatamu, kako za generaciite koi doagjaat, shto kje nasledat, kakva idnina bi imale vo edna nedodefinirana tvorba.
A i to, ne e bitno, vazhno foteljata, da ostanam na rabota, da kapne nekoja subvencija.......Ne sum ni siguren deka alternativa (na ova) e mozhno izvodliva.
I taka, cel svet kje ni bide kriv, osven nie samite, se razbira.