- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 14.834
- Поени од реакции
- 36.873
Четврта година по ред ја имам честа на месец до крајот на годината да ја отворам темата во која ќе биде сумирано сѐ значајно што се случило на филмското платно. Осумдесет и осмото доделување на наградите на Американската филмска академија ќе се случи на 28 февруари 2016. на старото место - Dolby Theatre во Холивуд, Калифорнија.
Системот според кој е составена листата е повторно ист: сумирани предвидувањата на 5 сајта кои пишуваат за седмата уметност, преку сложен систем за бодување на истите. Оваа година тоа се стандардните Indiewire, Variety и Awards Circuit, и за прв пат Awards Watch и Animation Alley. За жал, еден од најпознатите сајтови за филмска уметност, чии предвидувања исто така беа земени во предвид во изминатите 3 години, Rope of Silicon, оваа година згасна. Заради обскурноста на листата која ја приготвиле од следбеникот на Rope of Silicon, ComingSoon, истата не ја зедов во предвид.
До објавувањето на номинациите можете вашите желби и прогнози да ги објавувате тука. По објавувањето на номинациите следува задолжителната анкета за најдобар филм според членовите на Кајгана форум.
1. Spotlight - Tom McCarthy (8.4)
2. The Revenant - Alejandro González Iñárritu (N/A)
3. Bridge of Spies - Steven Spielberg (8.1)
4. Room - Lenny Abrahamson (8.2)
ЌЕ БИДE НОМИНИРАН, НО СО ПОМАЛИ ШАНСИ ЗА ОСКАР:
5. The Martian - Ridley Scott (8.2)
НАЈВЕРОЈАТНО ЌЕ БИДАТ НОМИНИРАНИ И:
6. The Hateful Eight - Quentin Tarantino (N/A)
7. Inside Out - Pete Docter, Ronnie Del Carmen (8.4)
8. Brooklyn - John Crowley (8.0)
9. Joy - David O. Russell (N/A)
ДОКОЛКУ ИМА 10 НОМИНИРАНИ, ЗА ПОСЛЕДНОТО МЕСТО НАЈГОЛЕМИ ШАНСИ ИМААТ:
10. Steve Jobs - Danny Boyle (7.7)
11. Carol - Todd Haynes (7.4)
12. The Danish Girl - Tom Hooper (5.4)
МОЖНИ „ИЗНЕНАДУВАЊА“:
13. The Big Short - Adam McKay (8.2)
14. Black Mass - Scott Cooper (7.2)
15. Beasts of No Nation - Cary Joji Fukunaga (7.9)
16. Mad Max: Fury Road - George Miller (8.2)
17. Son of Saul (Saul fia) - László Nemes (7.9)
СЕ СПОМНУВААТ УШТЕ И:
18. Straight Outta Compton - F. Gary Gray (8.1)
19. Sicario - Denis Villeneuve (8.0)
20. Youth - Paolo Sorrentino (7.5)
До крајот на листата за оваа година има уште 26 филма, но нивните шанси се речиси еднакви на 0 - ако можам, ќе ја продолжам листата утре. Во изминатите три години, сите 10, 9 или 8 номинирани филмови во категоријата „Најдобар филм“ беа во мојата топ листа со предвидувања, и 3 години по ред мојот систем го погодува освојувачот на Оскарот. Ќе видиме дали годинава ќе се повтори истото.
Лани не успеав, но доколку имам време, повторно ќе направам вакви листи и за останатите позначајни категории.
P.S. Ве молам немојте повторно со муабетот „рано е за темава“ - наместо одговор, видете ги мислењата од минатите години, сто пати имаме дискутирано на таа тема.
Системот според кој е составена листата е повторно ист: сумирани предвидувањата на 5 сајта кои пишуваат за седмата уметност, преку сложен систем за бодување на истите. Оваа година тоа се стандардните Indiewire, Variety и Awards Circuit, и за прв пат Awards Watch и Animation Alley. За жал, еден од најпознатите сајтови за филмска уметност, чии предвидувања исто така беа земени во предвид во изминатите 3 години, Rope of Silicon, оваа година згасна. Заради обскурноста на листата која ја приготвиле од следбеникот на Rope of Silicon, ComingSoon, истата не ја зедов во предвид.
До објавувањето на номинациите можете вашите желби и прогнози да ги објавувате тука. По објавувањето на номинациите следува задолжителната анкета за најдобар филм според членовите на Кајгана форум.
1. Spotlight - Tom McCarthy (8.4)
2. The Revenant - Alejandro González Iñárritu (N/A)
3. Bridge of Spies - Steven Spielberg (8.1)
4. Room - Lenny Abrahamson (8.2)
ЌЕ БИДE НОМИНИРАН, НО СО ПОМАЛИ ШАНСИ ЗА ОСКАР:
5. The Martian - Ridley Scott (8.2)
НАЈВЕРОЈАТНО ЌЕ БИДАТ НОМИНИРАНИ И:
6. The Hateful Eight - Quentin Tarantino (N/A)
7. Inside Out - Pete Docter, Ronnie Del Carmen (8.4)
8. Brooklyn - John Crowley (8.0)
9. Joy - David O. Russell (N/A)
ДОКОЛКУ ИМА 10 НОМИНИРАНИ, ЗА ПОСЛЕДНОТО МЕСТО НАЈГОЛЕМИ ШАНСИ ИМААТ:
10. Steve Jobs - Danny Boyle (7.7)
11. Carol - Todd Haynes (7.4)
12. The Danish Girl - Tom Hooper (5.4)
МОЖНИ „ИЗНЕНАДУВАЊА“:
13. The Big Short - Adam McKay (8.2)
14. Black Mass - Scott Cooper (7.2)
15. Beasts of No Nation - Cary Joji Fukunaga (7.9)
16. Mad Max: Fury Road - George Miller (8.2)
17. Son of Saul (Saul fia) - László Nemes (7.9)
СЕ СПОМНУВААТ УШТЕ И:
18. Straight Outta Compton - F. Gary Gray (8.1)
19. Sicario - Denis Villeneuve (8.0)
20. Youth - Paolo Sorrentino (7.5)
До крајот на листата за оваа година има уште 26 филма, но нивните шанси се речиси еднакви на 0 - ако можам, ќе ја продолжам листата утре. Во изминатите три години, сите 10, 9 или 8 номинирани филмови во категоријата „Најдобар филм“ беа во мојата топ листа со предвидувања, и 3 години по ред мојот систем го погодува освојувачот на Оскарот. Ќе видиме дали годинава ќе се повтори истото.
Лани не успеав, но доколку имам време, повторно ќе направам вакви листи и за останатите позначајни категории.
P.S. Ве молам немојте повторно со муабетот „рано е за темава“ - наместо одговор, видете ги мислењата од минатите години, сто пати имаме дискутирано на таа тема.