Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво. Дали поискусните би можеле да ми дадат совет за каков инвертер клима уред да купам.
Сакам да го користам претежно за греење на една соба од 20 м2. Имам буџет од 30 000 денари.
Која јачина би требало да земам и која марка?
Гледам во нептун нудат инвертер и сплит системи. Ако би сакале да ми појасните во што е разликата и што би одговарало за мојот случај?
Благодарам.

Иако подолго време ја пратам темата а баш и пред неколку дена барав наназад и не успеав да најдам ништо од тоа што ме интересира веќе подолго време?
Сакам да прашам дали и колку е сигурно да се остави климата вклучена додека си отсутен од дома 2-3 или повеќе денови?
Ова посебно ми стана како дилема откако пред неколку денови се појавија кометари и слики со прегорени панели.
Лани кога одев за викенди кај моите родители ја гасев ама после имаше напор додека да постигне бидејки не работеше повеќе од 48часа (зборувам за периодот од декември до кај март). За оваа година бидејки планирам да го греам скоро целиот стан (дневна, ходник и спална од околу 40кватрати) ќе биде скоро невозможно да после два дена без греење да постигне да ја затопли таа кватратура, а долколку ја оставам да работи нема да има проблем и нема да има терет после додека да постигне. Засега ги грее овие простории без проблем и планирам додека може да постигнува да не се затварам во дневната.

Ako na tecnost vo zatvoren sad konstantno dodavas energija/toplina ne samo sto moze da ja dovedes do 80C tuku i do isparuvanje ti barem ova treba da go znaes. Zborime za bafer koga ne trosi voda (navecer) i koj samiot po sebe so site tie izolacii skoro i da nema toplinski zagubi. A vo situacija bez bafer samo so TP+radijatori i koga konstantno se trosi energijata togas jasno e deka ne nemoze da digne 80.
Zavisi kolkava energija dodavas.
Ako freonot diga maks.65 stepeni,i konstantno da dodavas pak nema da dobies 80 stepeni,neli :)

Sent from my Redmi Note 2

Zavisi kolkava energija dodavas.
Ako freonot diga maks.65 stepeni,i konstantno da dodavas pak nema da dobies 80 stepeni,neli :)

Za sto zboris 65/80C za T na voda na izlez od TP vozduh-voda?
Aj vaka, primer i TP od 4Kw i TP od 12KW davaat na izlez 65C...zosto e ednata samo 4KW a drugata 12Kw, prvata 2500 a vtorata 5000eu koga i dvete ke dadat ista T na voda ? :rolleyes:[DOUBLEPOST=1447545145][/DOUBLEPOST]
Здраво. Дали поискусните би можеле да ми дадат совет за каков инвертер клима уред да купам.
Сакам да го користам претежно за греење на една соба од 20 м2. Имам буџет од 30 000 денари.
Која јачина би требало да земам и која марка?
Гледам во нептун нудат инвертер и сплит системи. Ако би сакале да ми појасните во што е разликата и што би одговарало за мојот случај?
Благодарам.
Jacina prema toplotnite zagubi za koi nisto ne spomna u tvoeto objasnuvanje na prostorot (osven m2).Inverter ke ti trosi 500W na cas a splitot 1KW, pa na edna grejna sezona obicnata moze da ti gi izede tie 10000den razlika od inverterot preku smetkata za struja.
A koja "marka" ima za 30000 vo Tehnomaket ?[DOUBLEPOST=1447547511][/DOUBLEPOST]
Иако подолго време ја пратам темата а баш и пред неколку дена барав наназад и не успеав да најдам ништо од тоа што ме интересира веќе подолго време?
Сакам да прашам дали и колку е сигурно да се остави климата вклучена додека си отсутен од дома 2-3 или повеќе денови?
Ова посебно ми стана како дилема откако пред неколку денови се појавија кометари и слики со прегорени панели.
Лани кога одев за викенди кај моите родители ја гасев ама после имаше напор додека да постигне бидејки не работеше повеќе од 48часа (зборувам за периодот од декември до кај март). За оваа година бидејки планирам да го греам скоро целиот стан (дневна, ходник и спална од околу 40кватрати) ќе биде скоро невозможно да после два дена без греење да постигне да ја затопли таа кватратура, а долколку ја оставам да работи нема да има проблем и нема да има терет после додека да постигне. Засега ги грее овие простории без проблем и планирам додека може да постигнува да не се затварам во дневната.
Ako ti vrsi rabota da zazvonis na broj i da ti se ukljuci klimata baraj na aliexpres Remote GSM controller, ili GSM relay...do 2KW neso kako ova
Nesto poskapa varijanta e neso vakvo GSM auto

Последно уредено:
Za sto zboris 65/80C za T na voda na izlez od TP vozduh-voda?
Aj vaka, primer i TP od 4Kw i TP od 12KW davaat na izlez 65C...zosto e ednata samo 4KW a drugata 12Kw, prvata 2500 a vtorata 5000eu koga i dvete ke dadat ista T na voda ?

Разликата е во количината на топлината што може да ја дадат за еден час, изразена во KW а не во температурата.
Иста температура имаат на излез ТП 4 кв и ТП 12 кв :)

@Strelec go zbunuvas covekot ko da on/off ili splitot konstantno ce mu trosi 1kw 24h sto i sam znaes deka ne e taka. Splitot ce pali i gasi i garant ce potrosi pomalu od inverterot koj raboti 24h so sredna potrosuvacka od 400-600w barem sega vo ovoj period. Ja gledam i meram doma samsungot on/off i epten malu trosi struja so edinstven hendikep deka nema konstantna toplina vo sobata. Sega poglednav i potrosila 17kw za 5.6 dena a se koristi od 11-13h pa full od 15-01h

Последно уредено:
Тетоец... Оти кинеш зелени?
Инвертер климите значи се маркетиншки трик. Ќе ги вратам моите тогаш. Ем сум ги платил поскапо, ем трошат повеќе од обичните.

Sent from my 6036Y using Tapatalk

На работа купивме едно на плин за топлење, марсовец мислам се вика. Е сега проблемот е што прв пат не знаевме ја наполнале боцата со авто плин од окта и мириса многу на плин. Е сега имало демек во Макпетрол боци со плин за домаќинство и со нив не мирисало. Точно или?

Разликата е во количината на топлината што може да ја дадат за еден час, изразена во KW а не во температурата.
Иста температура имаат на излез ТП 4 кв и ТП 12 кв :)

Hmmm ok, samo mene od tvoevo objasnuvanje pak ne mi e jasno kako toa ednata ke dade 12 t.e 8KW poveke toplina i moze da zgree stan primer od 100m2 koga i taa od 4KW ke dade isto 65C voda vo radijatorite ;) Ili mozebi nema da dade 65? ;)

Тетоец... Оти кинеш зелени?
Инвертер климите значи се маркетиншки трик. Ќе ги вратам моите тогаш. Ем сум ги платил поскапо, ем трошат повеќе од обичните.

Nemam dolari za kinenje samo evra :) Toa sto si kupil inverter ne te pravi i pameten. Treba da ti trosi po 250w tvojot inverter za da ja dobies mojata potrosuvacka od samsungot 8 godini star.Dusa mu izvadivme za ovi 8 godini a demek samsung sranje bilo a gree za koj cuvmo od vcera e fantazija od klima
Pazi, samsung tv wow najdobar e, frizeder super, fotoaparat ne e loso, telefon najjjdobar e, masina za perenje po pola saat buljimo u neptun e samo klima ne znaat da napravat zatoa sto klima e space shuttle

Последно уредено:
Ај шибај... Гледам дека се брзаш

@Strelec go zbunuvas covekot ko da on/off ili splitot konstantno ce mu trosi 1kw 24h sto i sam znaes deka ne e taka. Splitot ce pali i gasi i garant ce potrosi pomalu od inverterot koj raboti 24h so sredna potrosuvacka od 400-600w barem sega vo ovoj period. Ja gledam i meram doma samsungot on/off i epten malu trosi struja so edinstven hendikep deka nema konstantna toplina vo sobata. Sega poglednav i potrosila 17kw za 5.6 dena a se koristi od 11-13h pa full od 15-01h
Ja mu dadov grubo odgovor kolku ke mu trosi sezonski i taka e kako sto napisav...sigurno nemozam da mu dadam tocno kolku ke potrosi ednata a kolku drugata primer 355 so 536KW/h...a tvojata sporedba i zakljucok za ista potrosuvacka se bazira na pogresnoto merenje babi i zabi....ednatta rabotela 10 casa(inverterot) a dugata samsungot so pali gasi ne rabotela isto 10 tuku edvaj 5casa. Ako ja pojacas na 30C samsungot za da raboti nonstop i negasi voopsto izmeri pa kazi kolku ke potrosi ;)

@Strelec zborimo za potrebna postignata temperatura a ne za nonstop na 30c, znaci za 22-24c vo sobata i on/off ce potrosi isto ili pomalu NA OVIE NADVORESNI TEMPERATURI ili digni ja inverterot na 30c pa da vidim kolku ce ti potrosi

@nekojtamu ne e do tebe do alcatelot e on te pravi specificen

@goran0505 Mene druze mi e mnogu cudno sto tvoite pofalbi za samsungot nikako da gi potkrepis so skrinshot od merac na potrosuvacka koj ti kako elektronicar sigurno go imas. Mnogu pausalni se takvi tvrdenja ("se gream eftino"....nit na kolku T ni kolku saati dnevno) i voopsto ne gi ni zimam za ozbilno bilo koj da gi napise.
Isto mi e cudno kako klimava vikas ti raboti od 11-13, a ne raboti nautro koga e najladnoto od 6-11h ? Ili kasno stanuvate doma ili TA pecka raboti ;)
U slucajov deckoto bara klima za cela zima primarno greenje, znaci i koga ke bide ladno nadvor a ne samo za sega, a slucajno taa ista samsung sto ti ja imas ja imam i ja...dodusa mene mi stoi na balkon(nenamontirana seuste) a kolku trosi (900W) si pisuva na etiketata, edino ako i toa mozes da go otpovrgnes deka ne e taka :)
DSC_0345.jpg DSC_0339.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom